Rozvíjajte u dieťaťa zmysel pre humor. Bude spokojnejšie a šťastnejšie

So zdravou dávkou humoru sa nielen ľahšie vyrovnávame s každodenným životom, ale aj v mimoriadne ťažkých a náročných časoch. 
So zdravou dávkou humoru sa nielen ľahšie vyrovnávame s každodenným životom, ale aj v mimoriadne ťažkých a náročných časoch.  / Zdroj: Pexels

Keď deti vyzbrojíte do života zmyslom pre humor, budú mnohé životné situácie zvládať ľahšie.

 

Často sa hovorí, že smiech je najlepším liekom. So zdravou dávkou humoru sa nielen ľahšie vyrovnávame s každodenným životom, ale aj v mimoriadne ťažkých a náročných časoch. Najmä keď máme hrozný deň, súkromné ​​alebo pracovné problémy alebo dokonca zdravotné problémy, humor sa ukazuje ako náš dôležitý pomocník. Nezmení to samotné ťažkosti, ale zníži stres a pomôže nám vidieť svet inými očami, z iného uhľa pohľadu.  Aby sme lepšie pochopili, ako nám humor môže pomôcť aj v tých najnáročnejších situáciách, stojí za to nahliadnuť do nášho vnútorného života. Vtipy a humor sa všeobecne hrajú s našimi očakávaniami. Niečo vidíme alebo počujeme a predpokladáme, ako sa bude situácia vyvíjať. Úder vtipu podkopáva v lepšom prípade naše očakávania a prekvapí nás. Vonkajšia strana ľavého mozgového kmeňa nám umožňuje pochopiť vtip. Limbický systém sa stane aktívnym, tj. oblasť mozgu, v ktorej sa spracúvajú emócie. Amygdala nám potom signalizuje, že sme pobavení. V závislosti na rozsahu pobavenia riadiaca stanica nášho mozgu pre emočné výbuchy vysiela signál do našich hlasiviek, bránice a svalov tváre - a smejeme sa.

 

Výhody humoru v živote detí

U detí sa výhody smiechu rozširujú do ich rozvoja tým, že zvyšujú kreativitu, povzbudzujú hravosť a zlepšujú ich schopnosť zvládať stresové situácie. Humor je to, čo robí niečo vtipným, zmysel pre humor je schopnosť rozpoznať ho. Dobrý zmysel pre humor je nástroj, na ktorý sa deti môžu spoliehať počas celého života a ktorý im pomáha:

  • vidieť veci z iných uhlov pohľadu,
  • byť spontánny,
  • uchopiť nekonvenčné nápady alebo spôsoby myslenia,
  • vidieť veci hlbšie,
  • tešiť sa z hravých stránok života a zúčastňovať sa na nich,
  • nebrať sa príliš vážne.

 

Deti s dobre vyvinutým zmyslom pre humor sú šťastnejšie a optimistickejšie, majú vyššie sebavedomie a dokážu dobre zvládať stresové situácie. Deti, ktoré dokážu oceniť a zdieľať humor, sa ich rovesníkom páčia viac a sú schopné lepšie zvládať nepriaznivé situácie v detstve.

 

Ako rozvíjať zmysel pre humor u detí?

Deti môžu začať rozvíjať zmysel pre humor už v útlom veku, ale nikdy nie je neskoro s tým začať. Úsmev a smiech detí sú také potešujúce, že to často robíme intuitívne. Je dôležité pokračovať v tomto povzbudzovaní, keď deti rastú. Keď ste s nimi hraví a vtipní a tešíte sa z hlúpostí a smiechu, pomáhate im rozvíjať hravý a vtipný postoj k životu. Čo môžete urobiť, aby ste povzbudili zmysel pre humor vašich detí?

 

  1. Buďte modelom humoru - Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre rozvoj zmyslu pre humor detí, je používanie vlastného zmyslu pre humor. Vtipkujte. Rozprávajte vtipné príhody. Podeľte sa napríklad o niektoré príbehy a fotografie z vášho detstva. Nahlas sa smejte. Skúste sa ľahko a s nadhľadom vyrovnať s malými katastrofami, ako je napríklad rozliate mlieko.
     
  2. Berte ich humor vážne - Podporujte ich pokusy o humor, či už ide o čítanie vtipov z knihy alebo kreslenie „vtipných“ obrázkov rodinného miláčika. Pochváľte ich, že sa snažia byť vtipné a otvorené prekvapeniu - prvé, keď vás rozosmejú, je jednou z ich veľkých životných radostí.
     
  3. Naučte deti, že dospelí sú zábavní - a že ony môžu byť tiež - Urobte humor súčasťou svojich každodenných interakcií s vašimi deťmi a povzbuďte ich. Humor má moc okamžite zmeniť nepríjemnú alebo stresujúcu sociálnu situáciu na situáciu, ktorá je lepšie zvládnuteľná. Môžete to naučiť vtipom, keď ste napríklad uviaznutí v premávke.
     
  4. Vytvorte prostredie bohaté na humor. Obklopte svoje deti zábavnými knihami - pre batoľatá a deti v predškolskom veku to sú obrázkové knihy; staršie deti budú milovať vtipné knihy a komiksy. Vyskúšajte tiež zábavné webové stránky pre všetky vekové skupiny.
     
  5. Naplánujte si vtipné rodinné večere - Pozerajte komediálny film. Zahrajte si hlúpu hru, ktorá sa musí skončiť smiechom. Foťte jeden druhého a vytvárajte svoje najlepšie šialené tváre cez rôzne aplikácie. Nielen, že tieto aktivity budú v danom okamihu zábavné, ale určite vytvoria aj nejaké dlhodobé spomienky vyvolávajúce úsmev.

 

Nikdy nezabudnite, že humor nie je únikom od riešenia vážnych vecí. Humor uľahčuje zvládanie vážnych vecí. Najdôležitejšou vecou pri snahe povzbudiť humor nie je nasmerovať ich zmysel pre humor konkrétnym smerom, nechajte ich, aby si vytvorili svoje vlastné preferencie pre humor. Vašou povinnosťou je poskytnúť usmernenie o humore, ktoré nie je škodlivé, a stanoviť limity, aby to vaše deti nedotiahli príliš ďaleko. Ak sa použije zraňujúci alebo nevhodný humor, nesmejte sa. Nájdite si čas a vysvetlite, prečo to nie je vtipné, a pomôžte im presmerovať ich správanie.

Zdieľať na facebooku