Detské prejavy lásky, ktoré nás dobíjajú energiou

Aj deti nám prejavujú lásku, hoci nevedia hovoriť.
Aj deti nám prejavujú lásku, hoci nevedia hovoriť. / Foto: Bigstock

Aj deti nám prejavujú lásku, hoci nevedia hovoriť a majú len pár dní či mesiacov. Stačí ich vnímať.

 

Láska má mnoho podôb, fráza, ktorú pozná takmer každý z nás. Byť milovaný je prirodzenou túžbou človeka. Prvé, čo dieťa cíti je láska a niet pochýb o jej vplyve na správny a plnohodnotný vývin dieťaťa. Lásku môžeme prejavovať rôznymi spôsobmi a práve tak, ako rodičia ju dávajú najavo svojim deťom aj ony sa ju snažia vrátiť a prejavovať náklonnosť už od útleho veku. Využívajú pritom rôzne gestá, mimiku a signály, ktoré si len stačí všímať. V každom veku ju prejavujú iným spôsobom. Pre rodičov sú nenahraditeľnou odmenou aj keď sú veľmi vyčerpaní a potrebujú 

 

Spôsoby, akým dieťa prejavuje lásku

Očný kontakt, vôňa a hlas

Novorodenci priam zbožňujú pozerať sa na ľudské tváre, avšak už v brušku veľmi dôverne poznajú hlas matky, cítia vôňu a po príchode na svet vedia kam patria. Už týždňové bábätká sa dokážu otáčať za vôňou, v ktorej cítia materské mlieko. Veľmi ľahko si k známym zvukom a vôňam dokážu priradiť aj tvár a dívať sa na ňu hlbokým, oduševneným pohľadom. Tento pohľad je zároveň spojený s potrebou prežitia, ktorý im priláka pozornosť toho, kto sa o nich najviac stará. Ide o pohľad, ktorý je začiatkom bezpodmienečnej lásky medzi rodičom a dieťaťom.

 

Úsmev

Novorodeniatka sa veľmi často usmievajú zo sna, avšak ako začnú pomaly rásť, začínajú sa usmievať na ľudí, ktorých poznajú po hlase a prihovárajú sa im a ktorým poznajú tváre. Tento úsmev je signálom lásky a značí zároveň aj poďakovanie za to, že sa o nich staráte a že ste tu pre nich vždy, keď vás potrebujú.

 

 

Detské bozky

Babätká veľmi skoro prídu na to, že bozk je zároveň aj prejavom lásky. Keď ich často bozkávate a obsypávate ich pusinkami aj ony vám budú ich chcieť vrátiť. Aj keď na začiatku to môžu byť len uslintané pokusy alebo jemné uhryznutia, verte, že ide o skutočnú lásku.

 

Prítomnosť a pozornosť

Približne v šiestich mesiacoch si môžete všimnúť, že sú nespokojné a plačú, keď vás nemajú na dohľad. Nie je to najsladší spôsob prejavu lásky, avšak keď sa na to pozriete ich očami, je to akoby vám hovorili: „neodchádzaj, neopúšťaj ma, ľúbim ťa“. Malé deti totiž nevedia vyhodnotiť, či sa vrátite o minútu alebo už nikdy. Ak si toto uvedomíte, detský plač naberie razom iný význam. Akonáhle sa však vrátite začnú sa usmievať ako slniečko a vy si uvedomíte, že ste pre nich tá najdôležitejšia osoba a nechcú vás ani na chvíľu stratiť z dohľadu. Jasnejším znakom je, keď dieťa položíte na postieľku a prvé, čo urobí je, že naťahuje ručičky smerom ku vám. Viacerí poznajú aj situáciu, kedy sa objaví cudzia osoba a prvé čo dieťa urobí je, že si zaborí tváričku do vášho hrudníka. Nerobí to len tak, obracia sa na vás ako na ochranu a znamená to, že vás miluje, cíti pri vás istotu a bezpečie.

 

Napodobňujú vás

Nech už robíte čokoľvek, dieťa sa to snaží napodobniť. Niektoré dieťa tak volá o pozornosť a je to prejavom toho, že vám dôveruje, verí vašim názorom aj konaniu. Hovorí sa, že napodobňovanie je najúprimnejšou formou lichotenia, ale pre také malé dieťa to predstavuje úprimnú formu úcty a lásky.

 

Pritúlia sa

Ste ich záchrancom v každej situácii. Ak ste v novom prostredí, ktoré ešte nepoznajú, veľmi rady ho začnú skúmať, avšak každú chvíľu k vám dobehnú pritúliť sa. Je to jasným prejavom lásky a dôvery. Predstavujete pre nich prístav bezpečia a miesto, kam sa môže stále vrátiť ak potrebuje. Podobne pri prechádzke, keď sa niečoho zľaknú, inštinktívne dvihnú ruky, aby ste ich zdvihli a podržali.

 

Vymýšľajú si

Tento spôsob prejavu lásky sa objavuje hlavne v predškolskom veku. Ak si dieťa všimne, že mu nevenujete dostatočnú pozornosť, urobí všetko pre to, aby ste si ho všimli. Môže udrieť kamaráta, buchnúť si hlavu o stenu... Ak už nedostane od vás pozitívnu pozornosť, vyhovie mu aj negatívna. Hlavne je, že mu ju venujete.

 

Skutočné vyznanie lásky

Približne okolo troch a štyroch rokoch vám dieťa začne vyjadrovať lásku aj slovami. Nemusí to byť „ľúbim ťa“, môže vám to povedať inými slovami „chcem si ťa vziať za ženu“, „máš také jemné a krásne vlasy“... V prípade, ak dieťa sklamete alebo raníte jeho city, môže sa s tým vyrovnávať urážkami „ty si zlá“,si tá najhoršia mama na svete“, ale v skutočnosti to tak nemyslí. Urážka predstavuje výstižnejší spôsob, aby ste si uvedomili, že ste ho zranili a preto sa vám snaží ublížiť aj ono. 

 

Darčeky z lásky

Dojímavé dary ako kvetinka zo záhrady alebo kresba - aj to je jeden z dojímavých spôsobov prejavu lásky, ktorému deti venovali množstvo svojho času a snažili sa pritom zapojiť svoje schopnosti najlepšie ako dokážu. Ich jediným cieľom je úprimne vás potešiť.

Zdieľať na facebooku