Ako prijať v živote veci tak, ako sú a netrápiť sa?

Mnoho priestoru v našom živote venujeme myšlienkam na niečo, čo nemôžeme zmeniť namiesto toho, aby sme energiu sústredili tam, kde je potrebná a zmenu spôsobiť môže.
Mnoho priestoru v našom živote venujeme myšlienkam na niečo, čo nemôžeme zmeniť namiesto toho, aby sme energiu sústredili tam, kde je potrebná a zmenu spôsobiť môže. / Foto: Pexels

Mnoho priestoru v našom živote venujeme myšlienkam na niečo, čo nemôžeme zmeniť namiesto toho, aby sme energiu sústredili tam, kde je potrebná a zmenu spôsobiť môže.

 

V živote si kladieme veľa otázok. Prečo sú veci tak ako sú? Aký má zmysel môj život? Dennodenne strácame energiu rozčuľovaním sa nad počasím, nadávame na politiku, na rôzne situácie... Veľakrát si však neuvedomujeme, že životnú energiu strácame na niečo, čo nemôžeme zmeniť a často na to nemáme žiadny vplyv. V prípade, že niektoré veci dokážeme prijať a akceptovať, neznamená to hneď, že s tým súhlasíme, ale len prijímame realitu takú, aká je. Mnohí z nás máme tendenciu začať svoj deň myslením na všetky prekážky, ktorým budeme musieť čeliť. Alebo sa zamýšľame nad tým, aký nudný je stereotyp, do ktorého sa chystáme. Čo je teda najdôležitejšie pri tom, aby sme dokázali prijať v živote všetko, tak ako je? Prvým krokom je naučiť sa prijať seba a až potom budeme môcť prijať veci okolo nás a napokon budeme môcť prijať všetky prekážky a problémy, ktoré nám život prináša.

 

Sebaprijatie

Žijeme v dobe, kedy je veľmi dôležitá práca na sebe. Sebaprijatie zahŕňa v sebe poznanie svojich vnútorných hodnôt, silných aj slabých stránok a ich prijatie. Okrem toho odráža aj naše vnútro, všetky naše bloky, negatívne skúsenosti, výčitky a všetko ostatné, čo sme pripustili do svojho vnútra. Prijať sám seba znamená zmieriť sa so svojím životným príbehom. Ten nás sprevádza v živote v podobe obáv a strachov z toho, čo bude v budúcnosti. Všetky naše vzťahy, zmysel nášho života, emócie, ktoré aktuálne prežívame sú odrazom nášho vzťahu so sebou. Keď sa človek dokáže zmieriť so svojím príbehom, tak pochopí, že všetko má zmysel. Aj problémy a trápenia majú svoj zmysel. 

 

Čo môžeme urobiť, aby sme dokázali prijať sami seba?

So schopnosťou prijať seba samého súvisí predovšetkým tzv. bezpodmienečná láska, teda milujem bez akýchkoľvek podmienok, „nechcem za to nič“.

 

  1. Prijať každú situáciu – situácie, ktoré sú nemenné a smutné, ktoré nemôžete vlastnou vôľou ovplyvniť. Mali by ste ich vedieť prijať ako niečo prirodzené a nevyhnutné. V prípade, ak sa vám prihodí nejaká negatívna situácia, skúste to prijať bez vnútorného boja a bez výčitiek.
     
  2. Hovorte o sebe pozitívne – veľakrát sa nám ťažko hovoria pekné a pozitívne veci o sebe. Vyzerá to ako samochvála. Dôležité je naučiť sa povedať si napríklad som úspešný, som pekný, som šťastná. Týmto spôsobom si dokážete zapísať pozitívne informácie do podvedomia.
     
  3. Prestaňte sa porovnávať – vždy sa nájde niekto lepší, s nejakou lepšou schopnosťou, vlastnosťami. Takéto porovnávanie prináša mnohokrát len sklamanie a závisť, ktoré nepridávajú na vašej hodnote.
     
  4. Nekritizujte a neobviňujte samých seba – týmto spôsobom si vedome ubližujete tak, že si „zapisujete“ negatívne informácie o sebe do vášho podvedomia. Skúste ich vymeniť za pozitívne.
     
  5. Nič si nevyčítajte, keďže výčitky sú potlačené emócie, ktoré dokážu spôsobiť okrem iného aj množstvo zdravotných problémov.
     
  6. Pokúste sa aj precítiť to, čo hovoríte – rozum a srdce musia byť v rovnováhe. Ak velí rozum, srdce sa mu vo väčšine prípadov podradí. Teraz sa skúste zamyslieť nad tým, koľkokrát sa vám stalo, že ste išli na pohovor a mali ste v hlave „čo keď sa mi to nepodarí?“, „čo keď sa im nebudem páčiť?  a v prípade, keď sa vám nepodarí uspieť na pohovore príde rozum a povie „ty si ale blbá, ako si také niečo mohla povedať, zbabrala si to“... toto všetko sa ale ukladá do vášho podvedomia a pri nasledujúcej podobnej situácii sa to vráti aj spolu s negatívnymi emóciami, ktoré ste pri tom cítili.
     
  7. Venujte sa aj fyzickému vzhľadu, je súčasťou vás a aj sebaprijatia. Ak nie ste spokojní so svojou váhou, pokúste sa schudnúť, zmeňte účes, zacvičte si, majte hobby a záľuby.

 

Určité situácie sú v živote nemenné a mnohokrát aj smutné, avšak častokrát ich nemôžeme vlastnou vôľou ovplyvniť. Jediné, čo vieme, je prijať a zmieriť sa s nimi. Mali by sme ich prijať ako prechod od niečoho starého k niečomu novému. Príliš silné negatívne emócie, hrdosť aj pohŕdanie náš vnútorný stav zhoršia a prispejú k znásobeniu negativity a dostávame sa do začarovaného kruhu hnevu, trápenia sa a smútku. Dôležité je veriť v seba, životu a s hlbokou dôverou v život vykročiť dopredu. Životné krízy tu budú stále, sú súčasťou života každého z nás.

Zdieľať na facebooku