Trápi vás pocit neistoty? 8 tipov, ako to zmeniť

  Foto: Shutterstock

Každý prežíva vo svojom živote neistotu. Neistoty sú negatívne myšlienky, ktoré môžu spôsobiť, že budete o sebe pochybovať. Môžu vzniknúť v rôznych oblastiach, ako sú vaše vzťahy, vaša práca, váš vzhľad alebo vaša schopnosť orientovať sa v sociálnych situáciách. 

 

Ako sa prejavuje neistota

  • Máte pocit nedostatočnosti.
  • Neustále pochybujete o svojej vlastnej hodnote.
  • Ste si neistý sami sebou.
  • Spochybňujete vaše vzťahy.
  • Máte strach, že vás ľudia opustia.
  • Cítite sa neisto v sociálnom prostredí.
  • Ste posadnutý svojimi nedostatkami.
  • Ste príliš citlivý na kritiku.
  • Nedôverujete si, že zvládnete ťažké situácie.
  • Nie ste ochotný podstúpiť akékoľvek osobné alebo profesionálne riziko.

 

Najčastejšie príčiny neistoty

Nezdravé vzťahy: Byť vo vzťahoch, v ktorých sa k vám správali zle zo strany priateľov, rodinných príslušníkov, kolegov alebo romantických partnerov, môže pre vás byť ťažké dôverovať iným.

Neúspechy: Zažitie veľkého neúspechu, ako je rozvod, rozchod alebo strata zamestnania, si môže vybrať daň na vašej sebaúcte a sebavedomí.

Sociálne a kultúrne faktory: Spoločnosť si často idealizuje nemožné štandardy krásy a nedosiahnuteľný životný štýl. Porovnávanie sa s týmito nereálnymi štandardmi vo vás môže vyvolať pocit neistoty.

Trauma z detstva: Traumatické zážitky z detstva, ako je šikanovanie, zlé zaobchádzanie, zanedbávanie alebo zneužívanie blízkymi, vo vás môžu vyvolať pocit, že nie ste dosť dobrí. To môže ovplyvniť vašu dôveru a spôsobiť, že sa budete cítiť neisto, pretože si možno neveríte, že si zaslúžite lásku alebo podporu iných.

Vonkajšie zameranie: Často sa učíme vážiť si vonkajšie faktory, ako sú ocenenia, medaily a trofeje viac ako vnútorné faktory, ako je tvrdá práca a oddanosť. Toto zameranie sa na vonkajšie motivátory vám môže sťažiť rozvoj silného pocitu vlastnej hodnoty, pretože sa spoliehate na súhlas a uznanie ostatných, aby ste sa cítili bezpečne.

 

Ako pociťovať v živote menej neistoty?

1 | Zvážte svoje silné stránky. 

Je celkom bežné, že podceňujeme naše vlastné silné stránky, talenty a schopnosti. Ale ak si nájdete čas na identifikovanie a uznanie svojich silných stránok, pomôže vám to zvýšiť vašu sebaúctu. Zhodnotenie vašich silných stránok vám môže pomôcť využiť ich v situáciách, keď sa cítite neisto, ako malá pripomienka vašej hodnoty.

 

2 | Skúste si písať denník o svojich pocitoch. 

Zapisovanie do denníka je nástroj, ktorý môžete použiť na usporiadanie svojich myšlienok a pocitov, ako aj na získanie prehľadu o momentoch alebo situáciách, v ktorých sa cítite neisto. Začnite tým, že si budete 10 až 20 minút denne zapisovať do denníka, aby ste uľavili od stresu a ujasnili si svoje neistoty. Ak neviete, o čom písať, začnite týmito výzvami: Kedy si všimnem pocit neistoty? Čo je na týchto chvíľach, ktoré spôsobujú, že moje pocity neistoty narastajú? Ako stará je moja neistota? Bolo to tam vždy? Kedy sa to prejavilo? Ako sa to zmenilo?

 

3 | Nahraďte negatívne myšlienky pozitívnymi. 

Negatívne myšlienky o sebe môžu rýchlo znížiť vašu sebaúctu a udržať si pocit neistoty. Pokora, strach zo zlyhania a iné negatívne myslenie vo vás udržia pocit, že na to nestačíte. Začnite meniť tieto mentálne návyky, aby ste sa začali budovať a zvyšovať svoju sebadôveru.

 

4 | Sústreďte sa na to, čo máte pod kontrolou. 

Často sa cítime neistí, pretože máme pocit, že sa neovládame alebo že to má na starosti niekto iný. Keď sa nadmerne zameriate na to, čo nemôžete zmeniť, riskujete, že sa zvýši vaša neistota. Ale keď sa sústredíte na to, čo môžete ovládať, prevezmete zodpovednosť za situáciu.

 

5 | Nezaoberajte sa chybami z minulosti. 

Je lákavé prehrať si udalosť alebo konverzáciu a rozobrať ich a všímať si všetky svoje prešľapy. Ale toto je neproduktívna akcia. Pokračujte od minulých chýb a pamätajte, že každý deň je nový deň, v ktorom môžete začať s čistým štítom.

 

6 | Trávte čas s ľuďmi, ktorí vás podporujú. 

Keď sa cítite neisto, neobklopujte sa ľuďmi, vďaka ktorým tieto pocity máte. Namiesto toho trávte viac času s priateľmi a rodinou, vďaka ktorým sa budete cítiť dobre. Títo ľudia vás podporujú bez ohľadu na to a nekladú na váš vzťah žiadne podmienky.

 

7 | Porozprávajte sa s terapeutom. 

Môže byť užitočné porozprávať sa s odborníkom na duševné zdravie o svojich neistotách. Táto osoba vám môže pomôcť odhaliť dôvody vašej neistoty. Môže vám tiež navrhnúť stratégie, ako sa vyrovnať s vašou neistotou.

 

8 | Nájdite aktivity, ktoré radi robíte. 

Keď si užívate, ste plní energie a menej si uvedomujete svoju neistotu a viac sa sústredíte na svoje šťastie. Nájdite aktivity, ktoré sú pre vás príjemné a zábavné.

 

Neistota môže byť hrozný pocit, pretože vás môže prinútiť pochybovať o sebe, svojich schopnostiach, vzťahoch a cieľoch. Môže vám to zabrániť v presadzovaní vecí, ktoré chcete, a spôsobiť, že budete konať spôsobom, ktorý nevyhnutne nechcete. Je dôležité pracovať na svojich neistotách, aby ste mohli začať žiť život, aký chcete.

Zdieľať na facebooku