Dôvody, prečo sa život môže zdať ťažký a ako ho zvládnuť

  Foto: Pexels

Hoci život môže byť naplnený zmyslom a radosťou, niekedy sa môže zdať neznesiteľne ťažký a ohromujúci. Každý občas zápasí so svojím duševným zdravím, často z dôvodov špecifických pre jeho život a situácie. Život vás môže prinútiť kričať, plakať alebo zúriť, rovnako ako vás rozosmieva a robí šťastným. Stresujúce okolnosti, negatívne vzorce myslenia a absencia podporného systému sú bežné dôvody, prečo môže byť život ťažký.

 

Dôvody, prečo môže byť život ťažký

Stresujúce okolnosti. Každý z času na čas zažíva stres, no mnohí si neuvedomujú, ako veľmi ovplyvňuje kvalitu života. Keď pociťujete stres, váš nervový systém zareaguje tak, že do vášho tela vyšle nával adrenalínu a kortizolu, ktorý sa tiež nazýva reakcia bojuj alebo uteč. Keď váš stres pretrváva, ako je to často v modernom svete, vaše telo je neustále v tomto stave, čo sťažuje orientáciu v živote a prijímanie rozhodnutí.

 

Vzťahový konflikt. Vzťahy s priateľmi, rodinou a významnými ľuďmi môžu ovplyvniť vašu kvalitu života a to, ako vnímate svet okolo nás. Určité konflikty sú vo vzťahoch normálne a dokonca zdravé, ale prechádzanie sporných a znepokojujúcich vzťahov môže vážne ovplyvniť to, ako sa cítite, ako na veci reagujete a rozhodnutia, ktoré vo svojom živote robíte.

 

Nedostatok starostlivosti o seba. Mnoho ľudí verí, že starostlivosť o seba je skôr pôžitkom ako potrebou. Iní sú natoľko zaneprázdnení svojimi vzťahmi, kariérou, rodinami a záľubami, že jednoducho nemajú čas na dôslednú starostlivosť o seba. Nech už je dôvod akýkoľvek, konečný výsledok je rovnaký – nemáte možnosť spracovať stres zdravým spôsobom. Stresory sa začnú hromadiť, vaša pohoda sa oslabí.

 

Boj o duševné zdravie. Mnoho ľudí zápasí s problémami duševného zdravia, ako je depresia, úzkosť. Tieto problémy sa často neliečia, čo vám môže sťažiť orientáciu v životných výzvach a stresových situáciách. Aj keď dostanete tú správnu liečbu, udržanie týchto problémov pod kontrolou môže byť pre mnohých ľudí neustálym bojom.

 

Finančný stres. Za peniaze si možno šťastie nekúpite, no určite vám pomôžu, pokiaľ ide o veci ako stabilita, pohodlie a uspokojovanie základných potrieb. Jedlo, voda, oblečenie, zdravotná starostlivosť a prístrešie, to všetko stojí peniaze, takže ak máte finančné problémy, môžete mať pocit, že bojujete len o prežitie.

 

Nedostatok podpory. Keď je život drsný, mnohí ľudia sa spoliehajú na priateľov, rodinu a odborníkov na duševné zdravie, aby im pomohli prekonať to. Ale čo ak nemáte priateľov alebo rodinu, alebo nemáte prístup k službám duševného zdravia? Bohužiaľ, bez primeranej podpory môže byť život skutočne ťažký.

 

Negatívne myšlienkové vzorce. Existuje mnoho typov negatívnych myšlienkových vzorcov – myslenie všetko alebo nič, ruminácia, negatívna samomluva, unáhlené závery, zaujatosť potvrdzovania a ďalšie. Postupom času sa tieto škodlivé spôsoby myslenia stanú automatickými a zaužívanými a môžu sťažiť dobrý pocit zo seba samého, robiť rozhodnutia a napredovať v živote.

 

Nízke sebavedomie. Nízka sebaúcta vás môže negatívne ovplyvniť mnohými spôsobmi, môžete sa cítiť neschopní stanoviť si a dosiahnuť ciele, báť sa odmietnutia a spochybňovať svoje schopnosti. Keď ste v tomto stave mysle, nič v živote vám nepripadá ľahké ani dobré.

 

Nedostatok zvládacích zručností. Každý zažíva v živote ťažkosti – to sa nedá obísť. Ak máte zavedené zdravé mechanizmy zvládania, zvládnete takmer všetko, čo vám život prinesie. Neznamená to, že je to vždy jednoduché, ale môžete to zvládnuť a nájsť si cestu. Ak vám však chýbajú zdravé zvládacie zručnosti, aj malé prekážky sa môžu zdať neprekonateľné.

 

Slabé fyzické zdravie. Vyrovnať sa s chronickým ochorením, postihnutím alebo smrteľným ochorením je už samo o sebe náročné. Navyše, ľudia okolo vás nemusia chápať, čím si prechádzate, čo môže spôsobiť, že sa budete cítiť izolovaní a sami. To všetko vás môže hlboko zasiahnuť a sťažiť život aj v tých najlepších časoch.

 

Smrť milovanej osoby. Vyrovnať sa so smrťou blízkej osoby je jednou z najťažších skúseností v živote. Prechádzanie touto traumou ovplyvňuje všetko – vaše fyzické, emocionálne, duševné a dokonca aj duchovné zdravie. Smútok vyzerá pre každého inak, ale je také dôležité dať si čas a priestor na smútenie, aby ste sa mohli pohnúť vpred.

 

Čo robiť, keď je život ťažký

1 | Ujasnite si svoje hodnoty, ktoré vám pomôžu zistiť ďalšie kroky.

Strávte nejaký čas premýšľaním o tom, čo je pre vás skutočne dôležité. Skúste si vymenovať svoje životné ciele, aby ste objavili svoje osobné hodnoty. Buďte čo najjasnejší. Položte si otázky ako: Čím chcem byť v živote alebo vo svojej kariére? Čo dúfam, že dosiahnem? Aké skúsenosti očakávam? Ako chcem tráviť voľný čas?

 

2 | Zmeňte svoju perspektívu, aby ste sa mohli prispôsobiť.

Identifikujte návyky a myšlienkové vzorce, ktoré vás momentálne brzdia a bránia vám v prosperite. Skúste urobiť krok späť a pozrieť sa na veci objektívne, potom preformulujte svoje ťažkosti a spochybňujte sebazničujúce myšlienky, aby ste vytvorili nové príbehy. Položte si otázky ako: Sú moje myšlienky o tomto skutočne pravdivé? Aké kroky môžem urobiť hneď teraz, aby som potenciálne zmenil situáciu? Môžem sa z toho na konci dňa poučiť?

 

3 | Rozvíjajte zdravé stratégie zvládania stresu.

Namiesto toho, aby ste si stres internalizovali alebo sa ho snažili prekonať, dajte si záležať na tom, aby ste sa s ním vyrovnali. Najprv zistite, čo spôsobuje váš stres, a podniknite kroky na jeho zmenu, ak môžete. Nájdite si čas na pravidelné cvičenie, ktoré vám môže zlepšiť náladu a dodať vám viac energie. Tráviť čas svojimi koníčkami môže byť skvelý spôsob, ako sa zbaviť kompresie a odpútať sa od vecí. Preskúmajte relaxačné aktivity, ako je meditácia, všímavosť a joga, na ktoré sa môžete obrátiť v čase stresu. Cvičte vďačnosť. Aktívna vďačnosť za dobré veci vo vašom živote vám môže pomôcť pozerať sa na svet inak, cítiť sa kreatívnejšie a znížiť pocity negativity a úzkosti.

 

4 | Vyhnite sa porovnávaniu sa s ostatnými.

Najprv si skúste spomenúť, že prirovnanie je zlodejom radosti. Každý je jedinečný a to je dobre. Po druhé, každý má problémy! Mnoho ľudí sa rozhodne držať svoje ťažkosti v súkromí a na sociálnych sieťach to platí dvojnásobne. Ľudia majú tendenciu vysielať dobré veci a vynechávať zlé, takže sociálne médiá nie sú pravdivým zobrazením ich života.

 

5 | Spolupracujte s terapeutom.

Terapia je bezpečný priestor bez súdenia, kde môžete skúmať problémy minulé aj súčasné, aby ste mohli lepšie porozumieť sebe. Terapeut vám tiež môže pomôcť identifikovať negatívne vzorce, naučiť vás zdravým zvládacím zručnostiam a navrhnúť efektívne nápady na starostlivosť o seba, ktoré sú špecifické pre vás a vašu situáciu.

Zdieľať na facebooku