Ako vyťažiť maximum z psychoterapie?

  Foto: Pexels

So všetkým, čo sa vo svete deje, nie je žiadnym prekvapením, že mnohí ľudia sa stali prístupnejšími k starostlivosti o duševné zdravie, než by inak boli. Individuálna terapia môže byť neuveriteľne posilňujúca, pretože vám pomôže zvládnuť vaše duševné problémy. Terapeutické sedenia vám pomôžu získať prehľad o vašich myšlienkach, pocitoch a správaní, aby ste mohli urobiť pozitívne zmeny vo svojom živote. Vo všeobecnosti to nie je „jednoduché“, ale existujú spôsoby, ako sa uistiť, že z tohto procesu vyťažíte čo najviac. 

 

Ako zabezpečiť, aby ste z terapie vyťažili maximum a využili výhody každého sedenia?

Zamyslite sa nad tým, čo chcete z terapie získať

Ak poznáte svoje ciele pre terapiu vopred, bude produktívnejšia. Zvážte vytvorenie zoznamu cieľov, ktoré chcete v terapii dosiahnuť. Takže pred prvým terapeutickým sedením zvážte, prečo hľadáte pomoc a aké ciele by ste chceli dosiahnuť. To vám a vášmu terapeutovi poskytne jasný návod, ako najlepšie postupovať pri liečbe, čím sa terapeutický vzťah posilní. Vaše terapeutické ciele sa môžu (často by sa mali) časom meniť. Ak vás nenapadajú žiadne ciele, skúste si napísať, čo vás podnietilo, aby ste vyhľadali terapiu.

 

Nájdite správneho terapeuta

Jedným z dobrých návrhov je premýšľať o hľadaní terapeuta trochu tak, ako uvažujete o randení. Aj keď môžete nájsť niekoho online, môžete tiež ísť staromódnou cestou a požiadať o odporúčania od priateľov, rodiny a spolupracovníkov, ak vám to vyhovuje. 

 

Buďte otvorení a úprimní

Dovoľte svojmu terapeutovi, aby vás podporil tým, že bude vaším najautentickejším ja. Prineste všetky svoje emócie na terapiu bez ohľadu na to, aké nahnevané, smutné alebo hanebné si myslíte, že sú. Terapeuti sú vyškolení profesionáli, ktorí vám pomôžu prekonať všetky vaše pocity a skúsenosti. Počas terapie zostaňte k sebe úprimní a dôsledne vyhodnocujte, ako napreduje váš liečebný plán .

 

Zamerajte sa na svoje pocity a dovoľte si byť zraniteľným

Je dôležité, aby ste sa otvorili, keď prejdete dverami, aby ste z každého terapeutického sedenia mohli vyťažiť maximum. Byť zraniteľný a čestný umožňuje väčšiu hĺbku práce, ktorá pomôže zvládnuť akékoľvek aktuálne problémy duševného zdravia. Buďte úprimní so svojimi myšlienkami a pocitmi, zdieľajte dôležité udalosti z vašej minulosti a diskutujte o predchádzajúcich skúsenostiach s terapiou.

 

Dajte si čas na spracovanie stretnutia

Vyhnite sa preťaženiu tým, že sa uvoľníte a skočíte po terapii späť do každodenného života. Terapeutické sedenia môžu byť emocionálne náročné. Naplánujte si relaxačnú aktivitu po terapii a nechajte svoju myseľ odpočinúť a spracovať udalosti predtým, ako sa vrátite späť do svojej rutiny. To signalizuje vášmu mozgu, že sa stalo niečo významné.

 

Cvičte medzi sedeniami

Použite nástroje, ktoré sa naučíte v terapii v reálnom živote, na upevnenie dobrých návykov. Počas sedení sa robí veľa dobrej práce, ale tá najdôležitejšia práca sa robí mimo nich. Aby ste upevnili zmenu, musíte na nej naďalej nezávisle pracovať, keď tam nie je váš terapeut, aby vás viedol. Váš terapeut vám môže dať nejaké domáce úlohy, ktoré vám pomôžu aplikovať to, čo sa učíte. 

 

Pred stretnutím si premyslite, čo by ste chceli prebrať

Aby ste zo stretnutia so svojím terapeutom vyťažili maximum, možno by bolo užitočné stráviť nejaký čas premýšľaním o tom, čo by ste chceli spoločne preskúmať. Tento návrh nie je pre každého a trochu závisí od spôsobu, akým vy a váš terapeut spolupracujete. Niektorým ľuďom pripadá prirodzenejšie vidieť, čo sa im vynorí v priebehu sedenia.

 

Buďte pripravení vystúpiť zo svojej komfortnej zóny

Hoci váš vzťah s terapeutom by mal byť otvorený a priateľský, terapia nie je synonymom priateľstva. Efektívny terapeut vás vyzve a pomôže vám v procese pozerať sa na veci z iného uhla. Spočiatku to môže byť ohromujúce, ale efektívny terapeut vám pomôže naučiť sa konštruktívnejšie zručnosti na zvládanie ťažkých emócií alebo situácií.

 

Nebojte sa povedať svojmu terapeutovi, čo nefunguje

Pamätajte, že vy ste ten, kto si najal svojho terapeuta. Môžete a mali by ste klásť otázky a ak nie ste spokojní, neváhajte so svojím terapeutom nesúhlasiť. Je dôležité verbalizovať, čo funguje a čo nie. Ak terapeutická technika alebo domáca úloha nedávajú zmysel, povedzte to.

Najlepší spôsob, ako váš terapeut spoznať skutočného vás a pomôcť vám, je byť autentický a priamy v tom, čo si myslíte. Ak ste nervózni z toho, že vás budú súdiť, pamätajte, že skúsený podporný terapeut vás nikdy nebude súdiť. V skutočnosti ocení vašu úprimnosť a bude to brať ako prejav motivácie.

 

Buďte trpezliví, pozitívna zmena si vyžaduje čas

Terapia vás núti, aby ste sa dlho a dôkladne pozreli na to, čo vo vašom živote nefungovalo, a naučili sa tieto veci nahradiť adaptívnejšími stratégiami a správaním. Akokoľvek prospešná môže byť terapia z dlhodobého hľadiska, môže byť niekedy frustrujúca. Ak sa cítite frustrovaní, je dobré to riešiť so svojím terapeutom, aby sa to nestalo prekážkou pre vaše ciele.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku