Aj hormóny ovplyvňujú naše duševné zdravie. Viete ako?

Hormóny a duševné zdravie sú úzko späté.
Hormóny a duševné zdravie sú úzko späté. / Foto: Pexels

Hormóny  a duševné zdravie sú úzko späté. Viete ako sa ovplyvňujú?

 

Hormóny sú chemikálie, ktoré existujú v našom tele ako súčasť endokrinného systému. Fungujú ako chemickí poslovia a umožňujú bunkám v rôznych častiach nášho tela navzájom komunikovať. Odlišné hormóny vykonávajú rôzne funkcie a prenášajú rôzne správy. Každý z nich slúži na špecifický účel a má jedinečné zloženie. Hrajú však rozhodujúcu úlohu, najmä pri udržiavaní nášho duševného zdravia v dobrom stave. 

 

Čo by sme mali vedieť o hormónoch, ktoré majú najväčší vplyv na naše duševné zdravie?

Hormóny sú vylučované skupinou endokrinných žliaz, ktoré sa nachádzajú v celom tele. Medzi tieto žľazy patria: hypofýza, thymus, epifýza, štítna žľaza, pankreas, nadobličky, vaječníky, semenníky. Takmer všetky naše hormóny tak či onak ovplyvňujú našu náladu, emócie a duševné zdravie.

 

Ktoré sú hlavné hormóny v ľudskom tele?

Serotonín je neurotransmiter, ktorý pomáha regulovať vašu náladu a správanie. Je tiež zodpovedný za fungovanie pamäti. Predpokladá sa, že nerovnováha serotonínu hrá úlohu pri určitých psychiatrických stavoch, vrátane depresívnych porúch, úzkostných porúch, posttraumatickej stresovej poruchy a obsedantno-kompulzívnej poruchy.

 

Dopamín, rovnako ako dopamínové receptory v celom tele, hrajú dôležitú úlohu v našich náladách a emóciách. Okrem toho sa dopamín podieľa na systéme odmeňovania v našom mozgu.

 

Hormóny štítnej žľazy ovplyvňujú metabolizmus, vaše srdce, pľúca a svaly. Príliš málo alebo príliš veľa hormónov štítnej žľazy môže spôsobiť príznaky depresie a úzkosti. 

 

Pohlavné hormóny. Hlavnými pohlavnými hormónmi pre ženy sú estrogén a progesterón, ktoré kolíšu a menia sa počas menštruačného cyklu, počas tehotenstva a neskôr, keď nastáva menopauza. Tieto hormóny výrazne ovplyvňujú náladu, emócie a sexualitu. Testosterón je hlavný mužský hormón a tiež ovplyvňuje nálady, správanie a sexuálne pocity. 

 

Čo majú hormóny spoločné s duševným zdravím?

Endokrinný systém, ktorý je zodpovedný za produkciu a uvoľňovanie hormónov, pracuje bok po boku s nervovým systémom, aby udržal telo v optimálnom stave. Hormóny fungujú ako chemickí poslovia, ktorí dodávajú pokyny z mozgu. Ak sa teda hormóny produkujú v nadmernom množstve, komunikácia medzi centrálnym nervovým systémom a zvyškom orgánov môže byť narušená. To nás privádza k jeho úlohe pri udržiavaní duševnej pohody. Ak dôjde k hormonálnej nerovnováhe, sú ovplyvnené ďalšie telesné funkcie, ako je metabolizmus, nálada, imunita, sexuálne funkcie, reprodukcia a tvorba ďalších nevyhnutných chemických látok v tele. Neurotransmitery mozgu, ktoré sú zodpovedné za reguláciu nálady a emócií, sú tiež ovplyvnené, čo môže vyvolať úzkosť a depresiu. 

 

Vplyv hormonálnych zmien na duševné zdravie

Spojenie medzi duševným zdravím a hormónmi je v tom, že priamo korelujú. Nedostatočné alebo nadmerné uvoľňovanie hormónov, známe tiež ako hormonálna nerovnováha, môže narušiť fungovanie orgánov a ich koordináciu s celým fyziologickým systémom. Hormóny ako kortizol, produkované nadobličkami, majú schopnosť vyvolať v nás pocit stresu. Keď sú ľudia vystresovaní, pravdepodobne budú mať vyššie hladiny kortizolu. Tento hormón bráni chemikáliám ako dopamín a serotonín, ktoré pomáhajú regulovať zdravú náladu, spánok a trávenie. Hormón kortizol môže byť síce užitočný (malé množstvo stresu môže byť občas dobré), ale jeho príliš veľa môže viesť k zdravotným komplikáciám. Najmä úzkostné poruchy sa môžu prejaviť v dôsledku príliš veľkého množstva kortizolu, ale môžu sa vyskytnúť aj fyzické choroby. Cushingova choroba je napríklad zdravotnou poruchou, ktorá má za následok problémy s hmotnosťou, fyzickou deformáciou a úzkosťou. 

 

Najznámejšie príčiny hormonálnej nerovnováhy, na ktoré by sme si mali dávať pozor

Stres - Neustála prítomnosť stresových hormónov v krvi môže byť škodlivá. Vyžaduje si od niekoľkých orgánov, aby pracovali dvakrát viac, čo je veľmi náročné. Okrem toho uvoľňovanie hormónov, ako je adrenalín, pozastavuje normálnu produkciu iných kritických hormónov a neurotransmiterov, čo vedie k hormonálnej nerovnováhe.

 

Trauma - Traumatické udalosti alebo zranenia môžu zanechať trvalý vplyv na vaše duševné a fyzické zdravie. To je jeden z dôvodov, prečo nespracované traumy z detstva môžu ovplyvniť vašu celkovú pohodu. Vo fyziologickom zmysle trauma spúšťa centrálny systém odozvy na stres tela nazývaný os hypotalamus-hypofýza-nadobličky .

 

Problémy so štítnou žľazou - Akonáhle štítna žľaza produkuje menej alebo viac hormónov, spúšťa dominový efekt pre zvyšok endokrinného systému. To vedie k zhoršenej hormonálnej nerovnováhe, ktorá môže viesť k poruchám nálady.

 

Lieky - Lieky môžu mať kritický vplyv na endokrinný systém.

 

Poruchy príjmu potravy - poruchy príjmu potravy, ako je anorexia a bulímia, zbavujú telo dostatočného množstva základných živín potrebných na produkciu hormónov.

 

Pri liečbe hormonálnych zmien a duševného zdravia je zvyčajne najlepšie zaujať holistický prístup, riešiť zmeny životného štýlu, predpisovať lieky a používať rôzne terapeutické modality na zvládnutie vašich symptómov. Hormóny zohrávajú významnú úlohu v našej celkovej pohode a duševnom zdraví. Niekedy môžu zmeny v našich hormónoch sťažiť život a môžu mať silný vplyv na naše každodenné fungovanie.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku