Poupratujte si na jar aj svoje vzťahy. Ako na to?

  Foto: Pexels

Skúste si na jar upratať nielen vaše domovy, ale aj vzťahy vo svojom okolí. Tie vás môžu vyčerpávať rovnako ako fyzický neporiadok. 

 

Keď sa počasie oteplí a začne vykukovať slnko, pravdepodobne sa pustíte do jarného upratovania. Odložíte náročnú zimu, aby ste uvoľnili miesto na jar a nové začiatky. Jar môže byť čas určený na upratanie zaprášených kútov podkrovia a skríň vo vašom dome. Ale čo tak čas porozprávať sa o „prašných kútoch“ vo vašich vzťahoch, aby ste pomohli vybudovať silnejšie spojenie so svojimi blízkymi? Často si neuvedomujeme, že naše vzťahy v skutočnosti prispievajú a priamo ovplyvňujú naše sebavnímanie, náladu, pohľad na veci, energiu a ďalšie oblasti nášho života.

 

Ako na jarnú očistu vo vzťahoch?

Pri čistení fyzického priestoru často všetko vyhodíte z miesta, ktoré upratujete, aby ste videli, s čím musíte pracovať. Aj keď nie je také ľahké vyložiť vašu „emocionálnu batožinu“ na podlahu, aby ste videli, čo všetko tam je, existujú spôsoby, ako objasniť to, čo sa skrýva v tmavých zákutiach vašich vzťahov. Keď sa pustíte do veľkého upratovania, aby ste upratali svoj fyzický priestor, často vzniknú tri kôpky: vyhodiť (/darovať), založiť a ponechať. Tento rámec sa môže vzťahovať aj na individuálne vzťahy.

 

7 otázok, ktoré by ste si mali položiť pri jarnom upratovaní vašich vzťahov:

  1. Ako sa cítim pri tejto osobe/ v tomto vzťahu – pozitívne alebo negatívne?
  2. Ako sa cítim po čase strávenom s touto osobou – pozdvihnutý alebo vyčerpaný?
  3. Cítim, že môžem tejto osobe dôverovať – spoľahnúť sa, zdôveriť sa?
  4. Cítim, že som v tomto vzťahu podporovaný – emocionálne vypočutý, akceptovaný?
  5. Cítim, že môžem byť sám sebou, keď som s touto osobou?
  6. Ako prispejem k tomuto vzťahu – akú hodnotu pridám?
  7. Je niečo, čo by som chcel na tomto vzťahu zmeniť?

 

„Vyhoďte“ – Na túto kopu patria ľudia, ktorých musíte úplne vyhodiť. Sú to ľudia, ktorí možno kedysi slúžili nejakému účelu vo vašich životoch, ale v skutočnosti neslúžia účelu pre to, kým ste dnes. Vzťahy, ktoré by ste mali zahodiť, sú tie, ktoré do vášho života neprinášajú nič pozitívne, alebo sa v skutočnosti cítite horšie po tom, keď trávite čas s touto osobou. 

 

„Založte a uskladnite“ – Sem patria vzťahy, v ktorých môžete mať pocit, že dávate viac ako dostávate, ale možno to tak nebolo vždy.

 

„Ponechajte“ – Sem paria ľudia, ktorí obohacujú váš život a vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie zakaždým, keď ste s nimi. 

 

Otvorte dvere, ktoré boli príliš dlho zatvorené

Rovnako ako tá skriňa, ktorú radšej neotvárate zo strachu, že sa zahrabete pod lavínou starých svetrov a nepotrebných vecí, vzťahy, na ktoré sa najviac zdráhate pozrieť hlbšie, to potrebujú najviac. Situácie, slová a činy vo vzťahoch, ktoré vo vás vyvolávajú pocit nedostatočnosti alebo úzkosti, je lepšie vyniesť na svetlo, keď sa porozprávate s partnerom alebo priateľom. Niet pochýb o tom, že môže byť mimoriadne nepríjemné hovoriť o týchto pocitoch, aleurčite sa budete cítiť oveľa lepšie, keď opustíte nezdravé vzťahy. Keď zistíte, čo je potrebné urobiť vo vašom vzťahu, aby ste zabránili zničeniu a prerastaniu, potom môžete prísť na to, čo pridať, aby ste ho naďalej živili.

 

Prehodnoťte svoje životné a vzťahové ciele

Jedným z dôvodov, prečo váš vzťah môže vyzerať stagnujúco, je ten, že ste s partnerom, priateľom neviedli úprimný a vážny rozhovor o vašom živote a vzťahu. Môžete mať rôzne cesty, ale je dôležité ich zhodnotiť a stanoviť si ciele pomocou konkrétnych krokov. 

 

Zahoďte to, čo vám neprináša radosť

Ak sa vám nepáči, ako sa vo vašom vzťahu cítite, neprehovárajte sa, že je to inak . Verte, že vaše vnútro vám hovorí, čo je pre vás najlepšie. Zdôverte sa niekomu, komu dôverujete, a vytvorte si bezpečnostný plán – plán špecifický pre váš vzťah, ktorý vám pomôže vyhnúť sa potenciálne nebezpečným situáciám, ktoré môžu nastať počas. 

 

Zlepšite duševné zdravie a pohodu

Usporiadanie a upratanie vášho osobného života môže viesť k hlbokému pocitu úspechu a spokojnosti, čo pozitívne ovplyvní vašu náladu a sebavedomie. To môže následne viesť k zlepšeniu duševného zdravia a celkovej pohody. Navyše tým, že si nájdete čas na prehodnotenie svojich priorít, prehodnotenie svojich vzťahov a stanovenie zdravých hraníc, vytvoríte prostredie, ktoré podporuje mentálnu a emocionálnu odolnosť.

 

Niektoré vzťahy sú na sezónu, z nejakého dôvodu alebo na celý život, a to sa môže týkať osobných alebo profesionálnych vzťahov. Kedy ste si naposledy sadli a zhodnotili vzťahy vo vašom živote, úlohu, ktorú zohrávajú, a kvalitu vzťahu? Pridávajú tieto vzťahy hodnotu, sú povznášajúce, podporujúce, povzbudzujúce a motivujúce, alebo naopak znižujú hodnotu, sú plné drámy, negativity, toxických a odčerpávajúcich energiu? Vyčistením negatívneho okamžite zmierňujete významné stresory v oblasti duševného zdravia. Zdravé vzťahy môžu dokonca zlepšiť váš psychický stav, takže starostlivosť o vzťahy vo vašom živote je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete pre svoje duševné zdravie urobiť. 

Zdieľať na facebooku