Všetko, čo rodič potrebuje vedieť o TikTok-u

TikTok je najpoužívanejšia aplikácia deťmi a dospievajúcimi...
TikTok je najpoužívanejšia aplikácia deťmi a dospievajúcimi... / Foto: Pexels

Poznáte TikTok? Ak nie, a vaše deti ho denne používajú, mali by ste sa o ňom dozvedieť viac. 

 

Ak ste rodič, môže byť pre vás náročné držať krok so všetkými najnovšími sociálnymi médiami a aplikáciami, ktoré vaše deti používajú. Určite už však všetci z vás veľa počuli o TikTok-u. V mnohých prípadoch hlavne tínedžeri používajú túto aplikáciu na spestrenie svojho voľného času. Je pre nich zábavné pozerať sa na obsahovo plytké videá iných ľudí, prípadne sem nahrať niekoľko svojich vlastných. V súčasnosti je TikTok najpoužívanejšou a najrýchlejšie rastúcou aplikáciou zo sociálnych médií. Na ktoré otázky by ste ako rodič mali poznať odpoveď, ak ho vaše deti používajú?

 

Čo je TikTok?

TikTok je krátka aplikácia na zdieľanie videí, ktorá používateľom umožňuje vytvárať a zdieľať 15-sekundové videá. Krátke videá je možné zdieľať na takmer akúkoľvek tému a existujú minimálne obmedzenia týkajúce sa toho, čo je možné uverejniť. Rovnako ako YouTube, aj TikTok je interaktívna aplikácia, ktorá umožňuje ľuďom spojiť sa s priateľmi, komentovať videá a navzájom sa sledovať. Niektoré deti si používaním aplikácie dokonca získavajú popularitu na internete.

 

Čo rodičia potrebujú vedieť

Napriek tomu, že veľká väčšina videí TikTok je neškodná, kreatívna zábava, existujú určité obavy, o ktorých ako rodičia musíte vedieť, hlavne keď vaše deti používajú túto aplikáciu. 

 

Nebezpečné trendy a výzvy na TikToku

Používatelia môžu vytvárať obsah od tanečných výziev až po memy o aktuálnych udalostiach. Zatiaľ čo mnohé sú neškodné a zábavné, existujú aj iné, ktoré je potrebné pozorne sledovať. Tieto výzvy a trendy môžu poškodiť fyzické zdravie a duševnú pohodu detí napríklad: Výzva na prelomenie chrbta, pri ktorej používateľ prelomí chrbát svojho priateľa bez akéhokoľvek tréningu. Zdravotnícki pracovníci varujú, že sa to môže skrútiť a ťahať za chrbticu, čo môžu mať za následok dlhodobé poškodenie. Alebo výzva s muškátovým orieškom. Ukázalo sa, že konzumácia veľkého množstva muškátového orieška ovplyvňuje nervový systém, čo môže spôsobiť halucinácie. Výskum však ukazuje, že môže spôsobiť aj závraty, nevoľnosť, ospalosť, sucho v ústach, zmätenosť a záchvaty. Ďalším kontroverzným trendom je dávať si vosk na celú tvár. Prezentovaný je ako rutina starostlivosti o pleť a používatelia si pokrývajú celú tvár voskom. Ak sa však vosk dostane do dýchacích ciest, hrozí udusenie. Pretože vosk je navrhnutý tak, aby stvrdol, akonáhle sa dostane do dýchacích ciest, dá sa odstrániť iba chirurgicky. 

 

Obsahuje sporný obsah

Rovnako ako každá iná platforma sociálnych médií, aj na tejto platforme sa nachádza nevhodný obsah. A keďže TikTok je väčšinou založený na hudobných videách, v aplikácii je veľa vulgárnych výrazov, sugestívneho oblečenia a sexuálneho správania. Okrem toho sa na stránke hrajú aj niektoré výzvy, ako napríklad #takeitoff, ktorá povzbudzuje používateľov, aby tancovali na konkrétne skladby a zároveň si vyzliekali vrstvy oblečenia.

 

Zhromažďuje údaje používateľov

Vždy je dôležité, aby si rodičia uvedomili tento aspekt skôr, ako povolia deťom stiahnuť túto aplikáciu. Nedávno prevádzkovatelia video sociálnej siete Musical.ly, teraz známej ako TikTok, súhlasili so zaplatením 5,7 milióna dolárov za urovnanie obvinení Federal Trade Commission, že spoločnosť nezákonne zbierala osobné informácie od detí. Ide o najväčší občianskoprávny trest, aký kedy Komisia udelila v prípade ochrany súkromia detí. Tento zákon totižto vyžaduje, aby spoločnosti získali súhlas rodičov na zhromažďovanie údajov o deťoch mladších ako 13 rokov a TikTok tak neurobil. TikTok odvtedy zlepšil svoje súkromie a bezpečnosť na platforme, ale rodičia by si aj tak mali prečítať pravidlá aplikácie, aby si boli istí, že sú v súlade s ich predstavami.

 

Dochádza tu k šikanovaniu a zneužívaniu

Používatelia môžu lajkovať alebo reagovať na video, robiť živé vysielania, sledovať účet alebo si posielať správy, takže existuje riziko, že cudzinci môžu priamo kontaktovať deti v aplikácii. V predvolenom nastavení sú všetky účty verejné, takže ktokoľvek v aplikácii môže vidieť, čo vaše deti zdieľajú. Správy im však môžu posielať iba schválení sledovatelia.

 

Čo môžete urobiť, aby ste udržali deti v bezpečí?

  • Dôkladne si prejdite všetky informácie o súkromí a zabezpečení uvedené na webovej stránke aplikácie.
  • Vypnite službu určovania polohy.
  • Veďte otvorený dialóg so svojimi deťmi o aplikácii a o tom, ako zostať v bezpečí online.
  • Účet môžete nastaviť ako súkromný, takže všetky videá môže vidieť iba tvorca a nikto iný na platforme. Pomocou súkromného účtu môžete schváliť alebo zamietnuť používateľov a obmedziť prichádzajúce správy iba na sledovateľov.
  • Dohliadajte na ich používanie aplikácie a pravidelne kontrolujte ich videá, aby ste sa uistili, že neprekračujú žiadne hranice alebo sa nevystavujú riziku.
  • Sledujte v aplikácii čas svojich detí na obrazovke.
  • Nastavte si rodičovskú kontrolu.

 

Pamätajte, že každá platforma sociálnych médií sa môže stať nástrojom pre sexuálnych predátorov a na kyberšikanovanie. Z tohto dôvodu je dôležité hovoriť o týchto nebezpečenstvách so svojimi deťmi ešte predtým, ako im umožníte stiahnuť si túto alebo inú aplikáciu.

Čítajte viac o téme: Technológie, Sociálne siete
Zdieľať na facebooku