Čo je nevyhnutné na udržanie trvalého vzťahu? Toto sú základné hodnoty, v ktorých by ste mali mať zhodu

Trvalý vzťah dokáže fungovať, ak majú partneri rovnaké hodnoty.
Trvalý vzťah dokáže fungovať, ak majú partneri rovnaké hodnoty. / Foto: Pexels

Uspokojivý vzťah je vo veľkej miere založený na rovnakých hodnotách partnerov. Ktoré hodnoty sú tie rozhodujúce?

 

Budovanie úspešného vzťahu si vyžaduje oddanosť a úsilie. Existujú nespočetné životné situácie, ktoré sa môžu objaviť a otestovať silu a jednotu vášho partnerstva. Kompatibilné základné hodnoty vám poskytnú potrebnú silu, aby ste mohli spoločne prechádzať týmito ťažkými obdobiami. Staré príslovie, že „protiklady sa priťahujú“, sa v skutočnosti vzťahuje len na začiatok vzťahu. Opozičné názory pravdepodobne časom narušia príťažlivosť, pretože rozdielne hodnoty vo vzťahu vtláčajú medzi ľudí kliny. Váš vkus a názory sa určite môžu časom meniť a vyvíjať, ale úplný posun v hodnotách, ktoré sú pre vás dôležité, je menej pravdepodobný. Keď vy a váš partner máte rovnaké hodnoty, stanú sa základom vášho vzťahu.

 

Výhody vzťahových hodnôt:

  • Väčšia schopnosť partnerov spolupracovať na spoločných cieľoch.
  • Menej zdrojov nezhôd v každodennom živote.
  • Zvýšená schopnosť vzájomnej dôvery.
  • Viac empatie medzi partnermi.
  • Väčší pocit prijatia medzi partnermi.
  • Znížená šanca na zradu.

 

Ktoré sú základné hodnoty vo vzťahu?

Základné hodnoty predstavujú tie základné hodnoty vzťahu, ktoré udržia v páre pocit spolupatričnosti. Keď hovoríme o základných hodnotách, máme na mysli základné presvedčenia, ktoré budujú vašu identitu. Usmerňujú vaše správanie a poskytujú vám kompas toho, čo je primerané a žiaduce, a nie nesprávne a neprijateľné. Keď nekonáte v súlade s vašimi základnými presvedčeniami, môžete mať pocit, že zrádzate podstatu toho, kým ste. Základné hodnoty riadia vaše rozhodnutia od toho, ako chcete tráviť voľný čas, až po to, ako chcete vychovávať deti a žiť svoj život. Preto mať kompatibilné vzťahové hodnoty je kľúčom k prosperujúcim a trvalým vzťahom.

 

Dôvera
Táto základná hodnota stojí nad všetkými ostatnými. Dôvera je neoddeliteľnou súčasťou šťastných a naplnených vzťahov v osobnom aj pracovnom živote. Ak skutočne dôverujete svojmu partnerovi a on vám, ste na dobrej ceste prekonať akúkoľvek prekážku, ktorá vám stojí v ceste. Dôvera pomáha viac sa spoliehať na vašich partnerov, a preto aj naďalej investovať do vášho vzťahu a budovať ho dlhodobo.

 

Vernosť

Táto základná hodnota je mimoriadne dôležitá a ide ruka v ruke s dôverou. Byť lojálny a mať verného partnera zaručuje, že ste obaja v rovnakom „tíme“. Vernosť je oddanosť, s tým že všetky voľby a rozhodnutia, ktoré urobíte, boli zvážené s vaším partnerom a s ohľadom na vplyv na váš vzťah. Váš záväzok nikdy neochabne a vaše puto je nezlomné.

 

Rešpekt

Základnou hodnotou, ktorá je dôležitá pre všetky blízke vzťahy, vrátane tých romantických, je rešpekt. Ako vzťah napreduje, vzájomná úcta sa môže znižovať, pretože dochádza k osobným chybám. Romantickí partneri sa môžu časom v istých smeroch navzájom sklamať a toto sklamanie môže znížiť rešpekt. Môžete sa chrániť pred tým tak, že rešpekt urobíte ústredným aspektom vášho vzťahu. Táto hodnota vám pomáha nikdy nestratiť zo zreteľa dôstojnosť toho druhého človeka ako ľudskej bytosti.

 

Rodina

Vaším snom, keď ste vyrastali, možno bolo vydať sa, mať deti a širšiu rodinu nablízku. To bola pre vás vždy základná hodnota. Čo sa však stane, ak váš partner to má opačne? Nechce deti a chce sa presťahovať úplne inde a venovať sa napríklad nejakej výskumnej činnosti? Príliš ďaleko sa nedostanete a tento rozpor vás skôr či neskôr dobehne. Rodina je veľmi kritická hodnota a musíte sa o ňu podeliť obaja. 

 

Náboženstvo a spiritualita

Niektorí ľudia odvodzujú mnohé zo svojich hodnôt z náboženských a duchovných tradícií. Viera a hlboko zakorenené presvedčenia ovplyvňujú to, ako niekto komunikuje so svetom a zakladá rodinu. Kompatibilita medzi dvoma ľuďmi často závisí od toho, že majú rovnaké alebo podobné náboženské názory. Rôzne náboženské presvedčenia však nemusia nevyhnutne narúšať dohody, pretože ľudia môžu zdieľať mnohé hodnoty v iných oblastiach a stále si užívať trvalú lásku.

 

Životný štýl

Životný štýl je dôležitý pre každý vzťah. Ak obaja radi robíte stále rôzne veci a netrávite spolu viac ako pár minút týždenne, potom je menej pravdepodobné, že váš vzťah bude prosperovať. Pre pár je dôležité robiť veci spolu väčšinu času.  Aj keď sa radi prechádzate po meste a váš partner má rád skôr prechádzky v prírode, váš vzťah môže stále fungovať úplne v poriadku. Len sa uistite, že väčšina vašich ostatných základných hodnôt je na mieste. 

 

Financie

Aby váš vzťah prekvital, musíte mať podobné myšlienky a ciele o tom, ako spravujete svoje financie. Ak je jednou z vašich základných hodnôt šetrenie peňazí a váš partner ich skôr rozhadzuje, potom to spôsobí zmätok v najzákladnejších častiach vášho partnerstva. Uistite sa, že vy a váš partner máte rovnaké základné hodnoty týkajúce sa výdavkov vo vašom spoločnom živote. Vytvoríte si tak pevnejší vzťah a budúcnosť, v ktorej obaja budete spoločne určovať svoju finančnú budúcnosť a všetko, čo k tomu patrí.

 

Niekedy môžu uplynúť roky, kým príde niečo, čo odhalí, že váš partner má drasticky odlišný pohľad na partnerský vzťah. Táto situácia je dôvodom, prečo by ste mali diskutovať o svojich hodnotách a zistiť, kde sa vaše názory prekrývajú a či dokážete prijať túto odlišnosť a pokračovať vo vzťahu.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku