Ako naučiť deti rastovému mysleniu? Skúste tieto aktivity!

Rastové myslenie pomôže deťom na úspešnej ceste životom.
Rastové myslenie pomôže deťom na úspešnej ceste životom. / Foto: Shutterstock

Rastové myslenie pomôže deťom na úspešnej ceste životom. 

 

Rozvíjanie správneho myslenia v ranom štádiu je kľúčové pre úspešný a šťastný život. Keď sa deti naučia vynakladať úsilie a používať správne stratégie, ktoré im môžu pomôcť zlepšiť sa vo veciach, cítia sa posilnené a snažia sa stále viac. Keď vedia, že ich mozog je schopný rásť, sú sebavedomejšie, odolnejšie a lepšie zvládajú prehry a neboja sa až tak zlyhania. Ľudia, ktorí majú rastové myslenie, veria, že aj keď bojujú s určitými zručnosťami, ich schopnosti nie sú pevne dané. Myslia si, že vďaka práci sa ich schopnosti môžu časom zlepšovať. Na druhej strane, ľudia s opačným presvedčením, že schopnosti sú nemenné, majú fixné myslenie. Myslia si, že ich schopnosti sa nezlepšia bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažia. Mať rastové myslenie môže mať skutočné výhody. Pomáha ľuďom prehodnotiť ich prístup k výzvam a zostať motivovaní pracovať na zlepšovaní zručností. 

 

Čo je rastové myslenie?

Rastové myslenie znamená, že sa vám darí pri prekonávaní prekážok. Neúspech nevidíte ako dôvod na prepadanie depresívnym myšlienkam, ale ako odrazový mostík pre rast a rozvoj svojich schopností. Doktorka Carol Dweck zo Stanfordskej univerzity prvýkrát hovorila o sile myslenia takmer pred 30 rokmi. Po skúmaní správania študentov a detí definovala pojem „rastové myslenie“. Jednoducho povedané, tento spôsob myslenia znamená, že veríte vo svoju schopnosť stať sa lepším tvrdou prácou a pomocou druhých.

 

Aktivity zamerané na rast myslenia pre deti

Týždeň láskavosti

Je to jedna z tých aktivít zameraných na rast myslenia pre deti, ktoré ich učia altruistickej hodnote byť láskavý k ostatným. Zorganizujte týždeň, v ktorom budú vykonávať jeden skutok láskavosti denne. Nechajte svoje deti, aby si viedli denník o druhoch činov, ktorým sa každý deň venujú, prečo si vybrali tieto aktivity, aké boli výsledky a čo sa naučili zo skúseností. Návrhy na aktivity môžu byť napríklad: pomoc susedovi s prácami na záhrade, zložiť niekomu kompliment, pečenie zákusku pre suseda, darovanie oblečenia, z ktorého už vyrástli a podobne.

 

 Bowling s desiatimi kolkami

Pozbierajte svoje prázdne rolky toaletného papiera, zoberte ponožkovú loptičku a potom si zahrajte bowling. Použite túto zábavnú hru ako spôsob, ako naučiť svoje dieťa, že dosiahnutie úspechu, v tomto prípade výhry, si vyžaduje čas a trpezlivosť.

 

Prekážková dráha

Premiestnite nábytok, stanovte pravidlá a spustite stopky. Táto aktivita vytvára dokonalú ukážku toho, že keď robíme to isté, dokážeme zdokonaliť našu techniku ​​a zručnosť, aby sme ju zvládli na vyššej úrovni alebo v tomto prípade vyššej rýchlosti.

 

Výzva origami

Upokojujúca aktivita, ktorá si vyžaduje sústredenie a koncentráciu. Robiť origami je ideálnou príležitosťou na diskusiu o tom, aké dôležité je dávať pozor na konečný cieľ a robiť malé kroky, alebo v tomto prípade záhyby, ktoré nám pomôžu sa tam dostať.

 

Nástenka vízií

Nástenka vízií môže byť naplnená krásnymi obrázkami vecí, ktoré by chceli robiť a dosiahnuť, spolu s inšpirujúcimi frázami a pripomienkami hodnôt rastu myslenia. Nechajte deti pracovať s časopismi, aby si vystrihli obrázky, texty. Môžete ich pripnúť na korkovú nástenku. 

 

Poskytnite spätnú väzbu iba na proces

Chváľte úsilie , vytrvalosť, stratégie, hľadanie výziev, stanovovanie cieľov, plánovanie alebo používanie kreatívnych stratégií. 

 

Podporujte riziko, zlyhanie a učenie sa z chýb

Je čas nechať naše deti riskovať a zlyhať. Neúspech učí naše deti dôležité životné lekcie. Po prvé, je to spôsob, akým sa učia odolnosti a rastú. Toto je ťažké, ale dôležité. Povedzte im o všetkých slávnych ľuďoch, ktorí zlyhali a nevzdali sa.

 

Jóga rastového myslenia

Growth Mindset Yoga, tiež známa ako Grow-ga, je zaujímavou metódou, ako si s deťmi precvičiť rast myslenia a zároveň cvičiť jogu. Začnite výberom jednoduchých jogových pozícií, o ktorých viete, že ich budú vaše deti robiť pohodlne, ako je napríklad pes, kobra, detská póza a strom. Potom pridajte ku každej póze vyhlásenie o raste myslenia, napríklad „učím sa na vlastných chybách, som riešiteľ problémov...“.

 

Knihy a filmy

Existuje množstvo kníh pre deti na tému rastu mysle. Spoločné prečítanie niekoľkých z týchto kníh im pomôže oboznámiť sa so stratégiami potrebnými pre rast myslenia. Rovnako ako knihy, aj filmy sú účinným zdrojom na pestovanie rastového myslenia. Pozrite si filmy, ktoré obsahujú príklady ľudí, ktorí prekonávajú výzvy, a diskutujte o výzvach, ktorým postavy čelia. Identifikujte stratégie, ktoré použili na prekonanie týchto problémov.

 

Opýtajte sa ich na otázky týkajúce sa denného rastu

Budovanie rastového myslenia si vyžaduje čas. Jedným zo spôsobov, ako im pomôcť posunúť ich myslenie, je klásť im denne otázky týkajúce sa rastu mysle. Tu je niekoľko skvelých príkladov: Akú najťažšiu vec si dnes musel urobiť? Preukázal si dnes niekomu láskavosť? Čo sa ti na dnešku najviac páčilo? Urobil si dnes nejakú chybu a čo si sa z nej naučil? Skúšal si dnes niečo nové? Aký to bol pocit? Čo je najdôležitejšia vec, ktorú si sa dnes naučil? Čo si dnes urobil, na čo si hrdý?

Zdieľať na facebooku