Ako pomôcť deťom pri prechode do novej školy

Zmene školy sa deti skôr či neskôr nevyhnú.
Zmene školy sa deti skôr či neskôr nevyhnú. / Foto: Bigstock

Zmene školy sa deti skôr či neskôr nevyhnú. Ako im môžete pomôcť s touto skúsenosťou?

 

Rodičia sa snažia riadiť život detí tak, aby odstránili nestabilitu, poskytli predvídateľné rutiny a minimalizovali emocionálne náročné zmeny. Akokoľvek sa však snažíte, zmena nastane a niekedy má veľký vplyv. Jednou z týchto zmien, ktorá sa deje v živote detí, je prestup do novej školy. Či už ide o zmenu zamestnania rodičov, ktorá si vyžaduje presťahovanie sa do inej časti mesta, alebo deti prechádzajú zo základnej školy na strednú, je takmer isté, že v určitom okamihu zmenia školu. Prvé dni a týždne v novej škole môžu byť vzrušujúce, avšak môžu byť aj plné neistoty a úzkosti. Prechod na novú školu môže byť pre deti náročný. Spoznávanie nových ľudí, zmena prostredia a získavanie nových priateľov môže byť veľmi stresujúce. Môžu pociťovať úzkosť alebo strach. Deti majú tendenciu cítiť sa bezpečnejšie, keď vedia, čo môžu očakávať, a neznáme im môže spôsobiť úzkosť. U niektorých detí sa môžu vyvinúť somatické symptómy ako nevoľnosť, bolesti hlavy alebo nespavosť. Prechody v akomkoľvek veku sú ťažké, ale dajú sa uľahčiť.

 

Ako pomôcť deťom ľahšie sa adaptovať na novú školu a prostredie?

 

Zostaňte pozitívni 

Nič im nepomôže udržať si pozitívny vzťah k novej škole viac ako váš pozitívny postoj. Ak máte obavy z prechodu a dáte to najavo, deti bude tiež znepokojené. Je v poriadku diskutovať o obavách a očakávaniach svojich detí, ale ubezpečte ich, že budete tu stále pre nich, ak vás budú potrebovať. Niekedy je užitočné dať im vedieť, že každé druhé dieťa prežíva to isté, čo oni. 

 

Vysvetlite, prečo sa sťahujete

Pri sťahovaní sa je dôležité im vysvetliť, prečo sa to deje. Či už sa sťahujete, pretože ste zmenili prácu, rozviedli sa alebo chcete byť v inej školskej štvrti, vaše deti musia poznať skutočný dôvod zmeny. Aj keď úplne nerozumejú dôvodom, je dôležité poskytnúť im vysvetlenie primerané veku. Ak tento krok spôsobil zmenu aj vo vašom živote, buďte úprimní a podeľte sa o to, ako sa so zmenami vyrovnávate vy. Deti milujú, keď vedia, že dospelí často pociťujú rovnaké obavy ako ony.

 

Zapojte ich

Zapojenie detí do školských aktivít je skvelý spôsob, ako zmierniť ich strach a pomôcť im rýchlo si zvyknúť na novú školu. Je to dobrý spôsob, ako podporiť účasť na aktivitách, ktoré posilnia nové priateľstvá a pomôžu im cítiť sa ako súčasť novej školskej komunity a menej ako outsider. Starší žiaci, ktorí sa zúčastňujú školských aktivít, krúžkov alebo športov, majú tendenciu cítiť sa viac prepojení a dosahovať lepšie študijné výsledky. Zapojenie sa do mimoškolských aktivít mimo triedy im môže pomôcť v triede viac zapadnúť.

 

Stanovte si spolu malé ciele

Keď sa usadia v novej škole, stanovte si spoločne ciele. Napríklad by si mohli chcieť stanoviť cieľ pozdraviť aspoň jedného nového človeka denne alebo pozvať niekoho, aby sa spoločne zahrali alebo študovali. Cieľom je nestagnovať v novom prostredí, ale namiesto toho sa každý deň trochu posunúť, aby dali novej škole a novým ľuďom šancu.

 

Podporte ich učenie

Stretnutie s ich novým učiteľom vopred im tiež môže pomôcť poskytnúť určitú istotu v prvých dňoch a týždňoch v novej škole. Môže vám tiež pomôcť nahliadnuť do novej školy. Opýtajte sa výchovného poradcu alebo riaditeľa, či vám môžu urobiť prehliadku. Pomôže im to cítiť sa menej dezorientovane. Ukážte im, kde je kancelária a koho môžu požiadať, ak potrebujú pomoc. Zmena školy môže ovplyvniť ich učenie, najmä ak sa cítia úzkostlivo. To môže sťažiť pozornosť a môžu prehliadnuť pokyny alebo sa zdať rozptýlení. Určite sa s nimi porozprávajte o tom, čo sa od nich očakáva, že budú vedieť a čo sa budú učiť. A ak je to potrebné, zvážte doučovanie.

 

Dodržujte starú rutinu

Ak mali počas navštevovania starej školy špeciálnu rannú rutinu, tak sa pokúste zachovať rovnakú rutinu v ich novej škole. Štruktúra a znalosť deti upokojujú a pomáhajú im prispôsobiť sa zmenám.

 

Urobte z prechodu zábavu

Uľahčite si zmenu tým, že prvé dni a týždne spravíte niečo, na čo sa tešia. Napríklad nechajte ich ísť s vami vyberať školské potreby vo farbách alebo vzoroch, ktoré sa im páčia, vyberte si obľúbený outfit, vďaka ktorému sa budú počas dňa cítiť sebaisto a pohodlne, pozrite sa na obedové menu dopredu a zistite, či si chcú kúpiť obed alebo si zabaliť vlastný, naplánujte si večeru po škole. 

 

Buďte trpezliví

Bude to chvíľu trvať, kým si zvyknú na novú školu. Buďte trpezliví a dajte im vedieť, že ste tu pre nich. Ubezpečte ich, že budú mať skvelý školský rok, a ani sa nenazdajú a nebudú sa cítiť ako nováčikovia.

 

Prechod na inú školu je plný vzrušenia z nových príležitostí, no môže byť aj plný úzkosti z neznámeho. Včasná príprava môže pomôcť deťom získať sebavedomie už od začiatku. Ak si všimnete, že vaše deti majú výrazné problémy s adaptáciou aj prechodom na novú školu, je dôležité, aby ste sa s nimi o tom porozprávali a stretli sa s učiteľmi, aby ste sa mohli zamerať na zdroje ich nepohodlia. S ťažkými prechodmi môžu pomôcť aj výchovní poradcovia a školskí psychológovia na škole. Naďalej však buďte podporní, trpezliví a chápaví a nakoniec si obaja zvyknete na svoju novú komunitu a školu.

Zdieľať na facebooku