Neklamte sami seba, šťastie bez úprimnosti nenájdete

Pokiaľ žijeme v klamstve, spokojnosť pociťovať nebudeme.
Pokiaľ žijeme v klamstve, spokojnosť pociťovať nebudeme. / Foot: Pixabay/Pexels

Pokiaľ žijeme v klamstve, spokojnosť pociťovať nebudeme. Možno navonok dokážeme predstierať, že sme šťastní, ale pravda časom vždy vyjde na povrch.

 

Dôvera je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré ľudia potrebujú, aby našli šťastie. Byť schopný dôverovať druhým a byť človekom, ktorému dôverujú iní môže byť stavebným kameňom pre dlhodobé vzťahy s ostatnými. Čo je však dôležitejšie, dôvera v seba samého hrá oveľa väčšiu úlohu pri hľadaní šťastia. Dodáva nám obrovskú sebadôveru, ktorá nám umožňuje byť tým najlepším, čím môžeme byť, a vedie nás na miesta, kde chceme byť, alebo robiť veci, ktoré chceme robiť. Ľudská myseľ je však zložitá a niekedy nás môže prinútiť klamať samých seba bez toho, aby sme o tom vedeli. Ak by sme sa opýtali, ktorá vlastnosť sa nám na človeku páči najmenej, väčšina z nás by určite povedala: nečestnosť. Napriek tomu však niekedy človek, ktorý nám hovorí najväčšie klamstvá, je ten, kto sa na nás pozerá v zrkadle. Klameme, pretože sa bojíme, cítime sa nedostatoční alebo sa hanbíme. Pravdou je, že najlepší život je život, ktorý žijeme, keď sme k sebe úplne úprimní.

 

Čo nám môže napovedať, že klameme sami seba a ani o tom nevieme?

 

Emócie nezodpovedajú slovám 

Stáva sa to, keď sa snažíme o niečom presvedčiť, ale naše emócie rozprávajú iný príbeh. Po tvári nám stekajú slzy alebo zatíname päste, aj keď hovoríme, že je všetko v poriadku. K tomu dochádza, keď zažívame situácie, v ktorých nevieme, ako sa máme cítiť, alebo nechceme, aby ostatní vedeli, čo sa v nás skutočne deje. Keď sa teda emócie nezhodujú s tým, čo hovoríme alebo si myslíme o našom prežívaní, existuje veľká šanca, že klameme sami seba. Čeliť pravde o tom, ako sa cítime, nám umožní riešiť to, čo v danej chvíli funguje alebo nefunguje. Dôležité je uznať, ako sa skutočne cítime, a konštruktívne tieto pocity vyjadriť. Ak sme nahnevaní, nebojme sa povedať, že sme nahnevaní. Úprimnosť je miesto, odkiaľ pochádza skutočné uzdravenie aj riešenie.

 

Ospravedlňovanie svojho správania

Výhovorky sú racionalizácie alebo vymyslené dôvody, ktoré používame na obranu toho, ako sa správame. Napríklad obviňujeme zvýhodňovanie iných z toho, že sme neboli povýšení, namiesto toho, aby sme prijali realitu, že nie sme takí schopní, ako si myslíme. 

 

Ospravedlňovanie správanie iných ľudí

Ide o ospravedlňovanie správania ostatných s cieľom vyhnúť sa pravde. Dôvodom sú hlavne situácie, v ktorých je ospravedlňovanie oveľa jednoduchšie, ako čeliť pravde. Napríklad, keď je vo vzťahu násilný partner, ktorý útočí emocionálne a fyzicky. Podľa obete to je v poriadku, lebo má napríklad veľký stres v práci a potrebuje to vyventilovať.

 

Cítime sa neautenticky

Týka sa to pocitu, že sme stratili svoju identitu a cítime sa nepríjemne, akoby falošne. Tento pocit zvyčajne prichádza s tým, že sa príliš dlho klameme a už naozaj nevieme, čo chceme. Už nevieme, čo nás robí skutočne šťastným. Smejeme sa, aj keď sa nám vtip nezdal smiešny. Chodíme na miesta, ktoré nás nebavia. Kupujeme veci, ktoré si nemôžeme dovoliť. Stratili sme kontakt so sebou samým, takže sa snažíme zapadnúť medzi všetkých ostatných.

 

Neradi počúvame rady iných

Keď nám priateľ, kolega alebo člen rodiny poskytne nový pohľad na nejakú situáciu, okamžite sa uzavrieme. Spúšťajú sa v nás pocity ako hnev, smútok či podráždenie. Prečo? Keď klameme sami seba, máme tendenciu uprednostňovať ostatných, ktorí nás uisťujú a nie tých, ktorí nás vyzývajú. Každý, kto nás vyzýva, dokonca aj s najlepšími úmyslami, predstavuje riziko, že nás odhalí.

 

Úzkosť bez zjavnej príčiny

Úzkosť bez zjavnej príčiny je bežným znakom toho, že klameme sami seba. Ľudia, ktorí klamú sebe a ostatným, sa vždy obávajú, že ich niekto odhalí, a preto žijú s pocitom neistoty. 

 

Nemáme čas na skutočne dôležité veci

Ak sa často pristihneme, ako hovoríme, že nemáme čas na veci, ktoré chceme robiť, v skutočnosti klameme. Všetci máme v živote rovnaké množstvo času, no niektorým sa darí plniť si svoje sny , tak prečo by sme nemohli aj my? Áno, každý máme veľa povinností a záväzkov, ktoré treba splniť a život nie je ľahký, ale ak naozaj cítime, že nemáme čas na to, čo je pre nás dôležité, potom je čas upraviť svoje priority. Zamyslime sa nad tým, na čo budeme na konci života hrdí a urobme si na to čas. Doprajte si viac príjemných zážitkov a času s ľuďmi, ktorých máte radi.

 

Žiť autentický život nie je ľahké. Spoločnosť, rodina a priatelia majú mnoho očakávaní, ktoré by sme mali splniť. Okrem toho máme povinnosti a záväzky, ktoré si musíme plniť. V našom živote by však mal byť aj nejaký ten čas, kedy môžeme byť tým, kým chceme byť a kým naozaj sme. Mali by sme si urobiť priestor pre túto osobu. Niekedy nám vyhýbanie sa pravde môže poskytnúť pocit istoty v tom, čo robíme, ale ak v klamstve budeme žiť príliš dlho, môže sa stať súčasťou toho, kto sme, a vytvárame si tak problémy, ktoré je veľmi ťažké vyriešiť. Oveľa jednoduchšie je viniť ostatných za nedostatok voľného času a príležitostí. Je tiež jednoduchšie stále si klamať a nahovárať si, že nemáme čas, peniaze ani talent na to, aby sme si splnili svoje sny. Ale musíme byť odvážni, ak chceme žiť svoj život naplno a byť šťastní.

Zdieľať na facebooku