Grounding - techniky uzemnenia môžu pomáhať vášmu duševnému zdraviu

Techniky uzemnenie pomáhajú aj pri pocitoch úzkosti.
Techniky uzemnenie pomáhajú aj pri pocitoch úzkosti. / Foto: Elina Sazonova/ Pexels

Nepríjemné pocity duševnej nerovnováhy môže pomôcť jednoducho eliminovať aj technika uzemnenia.

 

Spotené dlane, búšenie srdca a nestále myšlienky – pocit úzkosti môže byť vyčerpávajúci a zdrvujúci. Akonáhle máte takýto zážitok a znova sa vám prihodí, môžete zaviesť techniky, ktoré vám umožnia znovu získať kontrolu nad sebou. Uzemňovacie techniky môžu byť obzvlášť užitočné vzhľadom na ich potenciál na použitie kdekoľvek a kedykoľvek. Zatiaľ čo uzemnenie je cenné na zvládanie spúšťačov úzkosti a zmierňovanie symptómov, je užitočné aj na opätovné získanie kontroly, keď sa zdá, že život od vás uteká a prežívate len tak zo dňa na deň. 

 

Čo je uzemnenie a ako môže pomôcť?

Naše telo je elektricky vodivé a má elektrický náboj - srdce, mozog, svaly, bunky a všetky telesné systémy fungujú elektricky. Ľudské telo sa vyvíjalo od počiatkov tak, že bolo v spojení so zemskou energiou a využívalo ju počas  chodenia po zemi, jedenia, hier. Dnes sú ľudia od zeme izolovaní, vozia sa autami, spia na posteliach, nosia ponožky a topánky. Telo v dôsledku toho nemôže prirodzene vyrovnávať svoj elektrický potenciál a podlieha zápalom či chronickej bolesti. Uzemnenie je terapeutická technika, ktorá zahŕňa vykonávanie činností, ktoré vás „uzemnia“ alebo elektricky spoja so Zemou. Ľudskému telu sú pri uzemnení dodávané negatívne nabité voľné elektróny, ktoré sú v hojnosti prítomné na povrchu Zeme. Telo sa okamžite vyrovná na rovnakú energetickú úroveň či potenciál, aký má krajina. Táto prax sa spolieha na vedu o uzemňovaní a fyziku uzemnenia, aby vysvetlila, ako elektrické náboje zo Zeme môžu mať pozitívne účinky na ľudské telo. Uzemnenie sa vzťahuje na priamy kontakt pokožky s povrchom Zeme, napríklad bosými nohami alebo rukami, alebo s rôznymi uzemňovacími systémami. Informácie o tom, že chôdza naboso po zemi zlepšuje zdravie a poskytuje pocity pohody možno nájsť v literatúre a praktikách rôznych kultúr z celého sveta. Skúsenosti a merania ukazujú, že pravidelný kontakt so Zemou prináša trvalé výhody. Uzemnenie je v súčasnosti nedostatočne preskúmaná téma a existuje len veľmi málo vedeckých štúdií o jeho výhodách. Najnovšie vedecké výskumy však ukazujú pozitívny účinok na zápaly, kardiovaskulárne ochorenia, poškodenie svalov, chronickej bolesti a nálady ako úzkosť, depresia.

 

Techniky fyzického uzemnenia

Existuje mnoho typov uzemnenia. Všetky sa zameriavajú na opätovné spojenie so zemou. To sa dá dosiahnuť priamym alebo nepriamym kontaktom so zemou. 

 

Chôdza naboso

Boli ste niekedy vonku počas teplého letného dňa a mali ste chuť behať naboso v tráve? Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa uzemniť kdekoľvek a kedykoľvek, je vyzuť si topánky a chodiť naboso. Či už je to po tráve, piesku alebo dokonca po blate, ak sa vaša pokožka dotýka prirodzenej zeme, získate uzemňujúcu energiu. 

 

Použitie uzemňovacieho zariadenia

Jeden spôsob uzemnenia pomocou uzemňovacích zariadení je napríklad pripojenie kovovej tyče k zemi vonku a následné pripojenie tyče k telu pomocou drôtu. Ak vám nevyhovuje používanie kovovej tyče na uzemnenie, k dispozícii sú aj iné uzemňovacie zariadenia. Ide o jednoduché vodivé systémy vo forme plachiet, podložiek, pásikov na zápästie alebo členky, lepiacich náplastí, ktoré možno použiť v domácnosti, kancelárii alebo v obuvi.

 

Ležanie na zemi

Intenzívnejší kontakt pokožky so zemou môžete dosiahnuť ľahnutím si na zem. Môžete to urobiť na tráve v parku alebo na piesku na pláži. 

 

Ponorenie sa do vody

Podľa zástancov uzemnenia môže byť použitá aj voda. Navrhujú jednoducho brodiť sa v priezračnom jazere alebo plávať v oceáne. Ako vždy pri plávaní treba dávať pozor, najmä v kalných alebo hlbokých vodách. Pomôcť môže aj ponorenie rúk do vody a vnímanie jej teploty, prípadne striedanie teplej a studenej vody.

 

Predstavte si, že ste strom

Postavte sa a rozkročte nohy na šírku ramien. Narovnajte sa a majte ruky voľne pozdĺž tela alebo si ich položte na brucho. Predstavte si, ako všetka vaša ťažoba a napätie plynie do nôh a odtiaľ odchádza rovno do zeme. Pokiaľ chcete, môžete si predstaviť, že z vašich nôh vyrastajú korene. Niekomu naopak môže pomôcť predstava rôzne farebnej energie. Starosti, ktorých sa chcete zbaviť, si predstavte ako čiernu ťaživú energiu a liečivú energiu Zeme ako žiarivo biele svetlo.

 

Uzemnenie je taktiež termín používaný v spojení s energetickými poľami okolo vás. Byť uzemnený znamená, že ste spokojní s tým, kým ste. Ste si istí sami sebou a dôverujete rozhodnutiam, ktoré robíte. Stať sa uzemneným znamená zbaviť sa nadmernej energie v tele a umožniť tak, aby prešla čistá energia. Keď sa uzemníte, upokojíte alebo spomalíte svoje emócie a dostanete sa viac do kontaktu s vaším vnútorným a vonkajším svetom. Uzemnenie energie môže byť užitočné, keď sa cítite nevyrovnaní alebo nervózni. Byť uzemnený tiež znamená, že ste viac ohľaduplní k vášmu prostrediu. Uzemnenie je teda možné vykonávať v exteriéri aj interiéri, v závislosti od techniky, ktorú sa rozhodnete použiť. Táto metóda nemusí učarovať každému, ale spojenie s prírodou a so zemou ešte nikdy nikomu neublížilo. Pokojne si spomeňte na ten príjemný pocit, keď sa prechádzate po pláži a nebojte sa experimentovať aj mimo nej.

 


Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ciencedirect.com

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku