Ako vytvoriť okolo seba pozitívnu energiu a nabiť sa ňou?

Udržiavanie pozitívnej energie v našom každodennom živote môže mať množstvo výhod pre myseľ aj telo. 
Udržiavanie pozitívnej energie v našom každodennom živote môže mať množstvo výhod pre myseľ aj telo.  / Foto: Pexels

Pojem „pozitívna energia“ sa často používa na opis optimistického alebo pozitívneho prístupu k životu. Vytváranie pozitívnej energie nielenže robí svet lepším miestom, ale podľa zákona príťažlivosti dostaneme späť to, čo sme my sami dali do sveta. Keď máme pozitívny prístup ku svojmu okoliu, dostávame na oplátku pozitívnosť. Môžeme prejaviť svoje vlastné sny a ľahšie dosiahnuť svoje ciele. Štúdie ukazujú, že pozitívne myslenie môže dokonca znížiť stres a pomôcť vám žiť dlhšie. Pozitívna energia sa týka postoja, ktorý je povzbudzujúci, produktívny a prospešný. 

 

Aké sú výhody pozitívnej energie?

Udržiavanie pozitívnej energie v našom každodennom živote môže mať množstvo výhod pre myseľ aj telo. Zmena na pozitívnejší spôsob myslenia a správania vám môže pomôcť:

  • Lepšie sa vyrovnávať sa so stresom. Optimisti majú tendenciu nielen prežívať menej stresu, ale sa s ním aj efektívnejšie vyrovnávať.
  • Žiť dlhšie. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí sa zaoberajú pozitívnym myslením, majú nižšie riziko úmrtia a dlhší život. 
  • Zvýšiť vašu odolnosť. Udržanie si pozitívnej energie vám môže pomôcť odraziť sa od neúspechov, ktorým čelíte. 

 

Pozitívny stav mysle si môžete udržať tým, že sa obklopíte pozitívnou energiou vo svojom živote.

 

Ako sa obklopiť pozitívnou energiou?

Zmeňte svoje myslenie

Vytváranie pozitívnej energie je o stave vašej mysle. Musíte prevziať zodpovednosť za seba a svoj život a skutočne sa zaviazať, že zmeníte svoju perspektívu. Prestaňte sa pozerať na život z miesta strachu alebo hnevu a začnite identifikovať obmedzujúce presvedčenia a negatívne vzorce, ktoré vám bránia žiť s radosťou.

 

Odstráňte negatívne myšlienky

Nikdy nebudete vedieť, ako vytvoriť pozitívnu energiu vo vonkajšom svete, ak ju nevytvoríte v sebe. Keď identifikujete svoje obmedzujúce presvedčenia a vzorce, budete schopní prerušiť negatívne myšlienky. 

 

Prečítajte si inšpiratívne knihy

Knihy o sile, osobnej sile alebo osvietení môžu byť spôsobom, ako sa viete naplniť pozitívnou energiou. Svojpomocné knihy môžu byť dobrými zdrojmi, ktoré vám môžu pomôcť zmeniť váš pohľad.

 

Ovládnite svoje emócie

Ak chcete vyžarovať pozitívnu energiu bez ohľadu na to, čo sa deje vo vašom živote a vo svete, musíte vedieť ovládať svoje emócie. Uvedomte si, že to, ako sa cítite, je voľba a môžete si vybrať pozitivitu. Pochopenie a zvládanie emócií je základná životná zručnosť, ktorá vám umožňuje kontrolovať vaše okolnosti namiesto toho, aby vám dovolili ovládať vás.

 

Sústreďte sa na to dobré, pozitívne

Pozitívne myslenie nie je vždy prirodzené. Aby ste zostali sústredení v akejkoľvek situácii, musíte sa sústrediť na svoje myšlienky a emócie.

 

Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi

Je to jedným z najdôležitejších spôsobov, ako získať a udržať si pozitívnu energiu vo svojom živote. Dobrí priatelia vás môžu inšpirovať, aby ste dosiahli lepšie výsledky a videli svoje silné stránky.

 

Zmeňte svoje plány

Každý si myslí, že vie, čo v živote chce, avšak niekedy idete po veciach, o ktorých vám spoločnosť hovorí, že chcete, namiesto toho, čo naozaj chcete. Keď tieto plány preskúmate, prepíšete ich tak, aby boli v súlade s vašimi skutočnými túžbami a budete žiť spôsobom, ktorý vás osobne skutočne napĺňa, dostaví sa pozitívna energia.

 

Budujte si sebavedomie

Sebadôvera ovplyvňuje každý aspekt vášho života, kariéru, vzťahy aj emócie. Je obzvlášť ťažké vytvoriť pozitívnu energiu, keď ste zaujatí tým, čo si ostatní myslia, alebo veríte, že na vašom pohľade nezáleží. Budovanie úplnej dôvery v seba samého je dôležitým odrazovým mostíkom k vytváraniu pozitívnej energie .

 

Starajte sa o seba

Nemôžete vyžarovať veselosť a vitalitu, ak nemáte energiu ani vstať z postele. Uistite sa, že máte dostatok spánku a jete zdravú stravu. Nájdite si cvičenie, ktoré vás baví, a robte ho každý deň. Cvičenie vám zlepší náladu, pomôže vám zaspať a dodá vám viac energie.

 

Cvičte vďačnosť, meditujte

Je všeobecne známe, že život s vďačnosťou zvyšuje pocity pohody, ktoré sú životne dôležité pre vytváranie pozitívnej energie. Začnite byť vďační za to, čo dnes máte, a všimnete si zlepšenia vo svojom živote. Okrem toho, meditácia je ďalším spôsobom, ako trénovať svoj mozog pozitívnym myslením a zameraním sa na to, na čom skutočne záleží. Využitie stratégií a nástrojov, ktoré sa zameriavajú na pozitivitu, môže zohrať úlohu pri zmene vášho pohľadu na rozvoj pozitívnej energie.

 

Keď zistíte, že vo vašom živote sú veci, ktoré vás môžu ťahať nadol a spôsobujú, že sa budete zaoberať tým negatívnym, hľadajte spôsoby, ako to zmeniť. Obklopte sa pozitivitou. Energia má na vás obrovský vplyv, či si to uvedomujete alebo nie. Návyky, motivácia, úroveň energie a celkový pohľad na život sú vo veľkej miere ovplyvnené tým, čím sa obklopujete. To je dôvod, prečo je tak neuveriteľne dôležité mať okolo seba čo najviac pozitivity, aby ste si mohli užívať život naplno.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku