Milujete kartové hry? Toto sú ich psychologické a sociálne výhody

Kartové hry sú oveľa viac než len spôsob, ako tráviť voľný čas. 
Kartové hry sú oveľa viac než len spôsob, ako tráviť voľný čas.  / Foto: Bigstock

Kartové hry sú oveľa viac než len spôsob, ako tráviť voľný čas. Od lepšieho pohľadu na život až po udržiavanie ostrej mysle môže hranie kartových hier prospieť vašej duševnej pohode mnohými spôsobmi. 

 

V dnešnom veku digitálnej zábavy možno karty nie sú také populárne ako kedysi, avšak ich výhody sú stále rovnako silné ako kedykoľvek predtým. Aj keď zvyčajne považujeme kartové a stolové hry za detskú hru, radosť z hry  sa vekom nevytráca. V skutočnosti, opätovné spojenie s viac detinskými aspektmi seba samého môže zlepšiť váš psychologický výhľad a pomôcť zvládnuť stavy, ako je úzkosť a depresia. Hranie hier tiež udržuje vašu myseľ ostrú a aktívnu, čo môže pomôcť zabrániť strate pamäti spojenej s vyšším vekom. Kartové hry sú obľúbenou voľnočasovou aktivitou dospelých aj detí. Sú jednoduchým riešením, ako sa vyhnúť nude a pobaviť priateľov, ktorí prídu. 

 

Výhody hrania kartových hier na zdravie

Rozvíjajú základné zručnosti

Kartové hry môžu pomôcť zlepšiť širokú škálu dôležitých zručností, ako je riešenie problémov, rozhodovanie, kontrola impulzov, dodržiavanie pravidiel a pokynov a komunikácia s ostatnými. Kartové hry môžu byť skvelým nástrojom, ktorý naučí deti zvládať konflikty a pomôže im ujasniť si hodnoty.

 

Kartové hry sú skvelým cvičením pre mozog

Podobne ako pri šachu alebo iných tradičných stolových hrách, hranie kariet pracuje s mozgom. Karty zaťažujú mozog tým, že vyžadujú strategické myslenie a riešenie problémov a tak pomáhajú udržiavať mozog aktívnym. 

 

Pomáhajú bojovať proti osamelosti

Väčšina krtových hier vyžaduje niekoľko hráčov. To znamená, že kým sa budete spoločne hrať, zároveň máte priestor aj na socializáciu. Kartové hry umožňujú, aby konverzácia plynula prirodzene a ľahko, čo môže byť skvelý spôsob, ako rozvíjať nové prípadne upevňovať staré priateľstvá. Je to tiež dobrá príležitosť pre hanblivých jedincov, aby si užili neformálny rozhovor, ktorý môže pomôcť zvýšiť ich sebavedomie.

 

Pomáhajú rozvíjať trpezlivosť a disciplínu

Kartové hry vyžadujú sústredenosť. Hráči sa musia sústrediť na každú odohranú hru, ak chcú maximalizovať svoje šance na výhru. Nie je nezvyčajné, že hráči trávia hodiny v takom hlbokom sústredení. Výhody, ktoré z toho človek získa, sú zvýšená disciplína a trpezlivosť. 

 

Pomôžu vám relaxovať

Urobiť si pauzu a uvoľniť sa, je dôležitým krokom v starostlivosti o seba. Práca a iné veci každodenného života môžu byť veľmi stresujúce a aby ste tento stres odstránili z mysle, potrebujete niečo, čo vás uvoľní. Kartové hry vám môžu pomôcť posunúť vašu pozornosť od vecí, ktoré vás stresujú. 

 

Zlepšujú koordináciu oko-ruka a ďalších zručností

Pri hraní kariet sa zlepšuje koordinácia očí a rúk. Akt skúmania kariet, ich držania v jednej ruke a použitia druhej na položenie jednej pomáha vám zlepšiť túto zručnosť. Pomáha aj s inými zručnosťami, ako je zrýchlenie reflexov pri miešaní a rozdávaní a zlepšenie jemnej aj hrubej motoriky. 

 

Naučia vás zvládnuť prehru

Hracie karty vás môžu veľa naučiť o fair play a o tom, ako elegantne prehrávať. Pomáha vám tiež vyrovnať sa s frustráciou, keď prehráte, najmä potom, čo ste tak tvrdo pracovali, aby ste vyhrali.  Vedieť byť dobrým porazeným je cenná vlastnosť pre váš osobný život a vašu kariéru. Je nevyhnutné naučiť sa prehrávať, pretože vás to núti zlepšovať svoje schopnosti a vedie k dlhodobým víťazstvám v budúcnosti.

 

Rozvíjajú emocionálnu inteligenciu

Všetky kartové hry vyžadujú komunikáciu – hráči musia spolupracovať a pochopiť pravidlá. Kartové hry vám  môžu pomôcť rozpoznať a zvládnuť svoje emócie. Hry vyzývajú hráčov, aby robili rozhodnutia, ktoré môžu ovplyvniť výsledok hry. Mnohé kartové hry sú určené aj na psychologickú liečbu a pomáhajú identifikovať a pomenovať svoje emócie.

 

Rozvíjajú matematické zručnosti

Mnohé kartové hry využívajú do určitej miery matematiku a napríklad deti si môžu rýchlo a ľahko osvojiť niektoré zo základných matematických princípov, pričom sa zabavia a ani si neuvedomujú, že sa učia. 

 

Vytvárajú pozitívne spomienky na spoločné chvíle

Hranie kartových hier s deťmi pomáha celej rodine stráviť spolu nejaký čas zábavy a oddychu a zároveň odvádza ich pozornosť od vždy prítomných problémov, starostí a domácich prác.  Kvalitne strávený čas spolu vytvorí príjemné spomienky pre všetkých zúčastnených. Neočakávané a veselé momenty, ktoré sa stanú počas hier, zostanú spomienkou na celý život a potenciálne aj nekonečným zdrojom vtipov. 

 

Karty predstavujú lacný spôsob, ako tráviť čas s priateľmi a šťastne zamestnať svoju myseľ. Odložením telefónu, vypnutím televízora a zozbieraním balíčka kariet môžete zlepšiť svoju psychickú pohodu. Ak hľadáte zábavnú, interaktívnu, spoločensky pútavú aktivitu, ktorá je zároveň skvelým nástrojom na učenie sa rôznych dôležitých zručností, neváhajte si teda vybrať balíček alebo dva a zahrajte sa.

Zdieľať na facebooku