Ako si precvičiť mozog? Jednoduché aktivity a triky, ktoré vám pomôžu

Kognitívne cvičenia sú tiež kľúčové pre udržanie našej mysle a prevenciu straty pamäte.
Kognitívne cvičenia sú tiež kľúčové pre udržanie našej mysle a prevenciu straty pamäte. / Foto: Pexels

Je všeobecne známe, že cvičenie tela je dôležité pre naše zdravie, ale kognitívne cvičenia sú tiež kľúčové pre udržanie našej mysle a prevenciu straty pamäte. 

 

Mozog sa podieľa na všetkom, čo robíme, a ako o každú inú časť tela, aj oň sa treba starať. Cvičenie mozgu na zlepšenie pamäti, sústredenia alebo každodenných funkcií je pre mnohých ľudí najvyššou prioritou, najmä keď starnú. To znamená, že ľudia všetkých vekových skupín môžu mať prospech zo začlenenia niekoľkých jednoduchých mozgových cvičení do svojho každodenného života. Kondícia nášho mozgu závisí od toho, koľko ho používame. Zakaždým, keď robíme niečo nové alebo iné, vytvárame nové nervové dráhy. Tieto jednoduché triky nám pomôžu zacvičiť si mozog. 

 

Použite svoju opačnú ruku

Strávte deň robením vecí so svojou nedominantnou rukou. Ak ste ľavák, otvárajte dvere pravou rukou. Ak ste pravák, skúste použiť kľúče ľavou rukou. Táto jednoduchá úloha spôsobí, že váš mozog si stanoví nové spôsoby a prehodnotí každodenné úlohy. Noste napríklad hodinky na opačnej ruke ako nosievate, aby vám pripomenuli prepnutie hemisféry.

 

Vyskúšajte si karty

Väčšina kartových hier zahŕňa určitú formu stratégie , ktorá využíva schopnosti mysle riešiť problémy. S vekom sa každodenné používanie rôznych častí mozgu stáva čoraz dôležitejším pre prevenciu straty pamäti a demencie. Len osvojenie si pravidiel novej hry môže podporiť kognitívne schopnosti, ako je zapamätanie a komunikácia. Balíček kariet možno dokonca použiť na podporu  učenia sa v iných oblastiach , napríklad ak sa učíte nový jazyk, začlenenie niekoľkých fráz do vašej kartovej hry vám dá šancu precvičiť si a posilniť slovnú zásobu.

 

Zahrajte sa na pozorovateľa

Každý deň si vyberte konkrétnu vec, ktorú chcete pozorovať. Možno sa jedného dňa rozhodnete venovať pozornosť tomu, čo ľudia nosia. Všade, kam idete, aj na obrazovkách si všímajte, ako sa ľudia obliekajú, a premýšľajte o tom, prečo sa niektorí ľudia obliekajú tak, ako sa obliekajú. Dajte svojmu mozgu niečo na premýšľanie. Na druhý deň si vyberte na pozorovanie niečo iné.

 

Choďte inou cestou ako zvyčajne chodievate

Malá zmena v rutine pomáha mozgu precvičiť si priestorovú pamäť a smery. Vyskúšajte rôzne bočné uličky, prechádzajte obchodmi v inom poradí – čokoľvek, čo zmení vašu trasu.

 

Zmeňte na chvíľku zaužívanú rutinu

Urobte niečo v inom poradí ako zvyčajne, napríklad jedzte raňajky na večeru. Urobte si úlohy ako prvé ráno. Pite čaj až popoludní. Vykonávajte svoje každodenné úlohy v novom poradí. Všimnite si, aký je pocit zo zmeny a čo je na novom poriadku dobré alebo zlé.

 

Naučte sa novú zručnosť

Učenie sa novej zručnosti je nielen zábavné a zaujímavé, ale môže tiež pomôcť posilniť spojenia vo vašom mozgu. Je niečo, čo ste sa vždy chceli naučiť? Možno by ste chceli vedieť, ako opraviť svoj počítač alebo jazdiť na koni? Teraz máte ešte jeden dobrý dôvod naučiť sa túto novú zručnosť.

 

Naučte sa hrať na nejaký hudobný nástroj

Ak sa chcete naučiť hrať hudbu, teraz je skvelý čas začať, pretože váš mozog je schopný naučiť sa nové zručnosti kedykoľvek vo vašom živote. To je dôvod, prečo nikdy nie ste príliš starí na to, aby ste začali hrať na nástroj, ako je klavír, gitara alebo dokonca bicie.

 

Používajte všetky zmysly

Ak chcete precvičiť svoje zmysly a mozog, skúste vykonávať činnosti, ktoré súčasne zapájajú všetkých päť zmyslov. Môžete skúsiť upiecť sušienky, navštíviť farmársky trh alebo vyskúšať novú reštauráciu, pričom sa sústredíte na ovoniavanie, dotyk, ochutnávanie, videnie a počutie súčasne.

 

Čítajte knihy, rozširujte si slovnú zásobu

Vyberte si knihu na úplne novú tému. Prečítajte si román odohrávajúci sa v Turecku. Naučte sa účtovanie. Existuje mnoho vynikajúcich populárnych kníh literatúry faktu, ktoré skvele zabavia vás pri vyučovaní určitého predmetu. Staňte sa každý týždeň odborníkom na niečo nové.

 

Nakreslite si z pamäti mapu svojho mesta

Aj keď sa vám môže zdať, že sa v uliciach svojej štvrte môžete pohybovať so zavretými očami, skúste svoj mozog potrápiť tým, že si mapu svojho mesta alebo štvrte nakreslíte naspamäť. Keď skončíte, porovnajte svoju pamäťovú mapu so skutočnou mapou oblasti. Prekvapili vás niektoré veci, ktoré vám unikli? Ak sa vám táto aktivita zdala príliš jednoduchá, skúste si naspamäť nakresliť menej známu oblasť, napríklad mapu celých Spojených štátov alebo Európy, a skúste označiť každý štát alebo krajinu. Keď sa prinútite zapamätať si rozloženie vášho okolia, ako aj nakresliť a označiť ho, pomáha to aktivovať rôzne oblasti vášho mozgu.

Zdieľať na facebooku