Muzikoterapeutické aktivity a cvičenia. Viete, ako sa liečiť hudbou?

Či už hráte na nástroj, spievate, píšete hudbu alebo počúvate svoje obľúbené piesne, vďaka hudbe sa budete cítiť lepšie a pozitívnejšie. 
Či už hráte na nástroj, spievate, píšete hudbu alebo počúvate svoje obľúbené piesne, vďaka hudbe sa budete cítiť lepšie a pozitívnejšie.  / Foto: Bigstock

V tomto rušnom a stresujúcom živote si väčšina z vás nejakým spôsobom určite nájde čas na hudbu. Či už hráte na nástroj, spievate, píšete hudbu alebo počúvate svoje obľúbené piesne, vďaka hudbe sa budete cítiť lepšie a pozitívnejšie. 

 

Od čias Aristotela sa hudba používala na to, aby pomáhala ľuďom liečiť sa. Potom, po svetovej vojne, hudobníci pracujúci s veteránmi vyvinuli nový druh terapie - muzikoterapiu. Hudba sa dotýka všetkých aspektov života – fyzického, emocionálneho, psychologického a behaviorálneho. Muzikoterapia je väčšinou vedená pod supervíziou, kde terapeut používa špecializované nástroje alebo iné mechanizmy na úspešnú realizáciu programu. Obľúbenými nástrojmi muzikoterapie sú napríklad hudobné nástroje ako gitara alebo klavír. Niektoré formy muzikoterapie zahŕňajú aj predstavivosť, kedy terapeut jemne vedie klienta, aby si predstavil seba samého v príjemnej situácii a púšťa mu upokojujúcu hudbu, aby vytvoril tú správnu atmosféru.

 

Tipy na domácu muzikoterapiu

1. Vytvorte si zoznam skladieb, ktorý odráža to, čo sa snažíte dosiahnuť, a vypočujte si ho. Pripravte si napríklad tieto zoznamy: 

  • Zoznam skladieb, pri ktorých máte chuť tancovať, hýbať sa alebo cvičiť, 
  • zoznam povznášajúcich skladieb, ktoré vás rozveselia, 
  • zoznam skladieb, ktoré vyvolávajú slzy a emócie, 
  • zoznam skladieb, pri ktorých sa vo všeobecnosti uvoľníte alebo sa budete cítiť ospalí.
     

2. Zvážte kreslenie alebo písanie pri počúvaní zoznamu skladieb, aby ste spracovali všetky pocity, nápady alebo myšlienky, ktoré vás napadnú.
 

3. Použite dýchacie techniky na zníženie napätia v tele. Úžasný spôsob, ako prehĺbiť dych, je tónovanie alebo spev. Skúste sa zhlboka nadýchnuť a povedať „Ohm“ alebo „ee“, kým vám nedôjde dych, a opakujte to znova niekoľko minút. Väčšina ľudí uvádza pocit  hlbokej relaxácie a zvýšenú schopnosť hlbokého dýchania po tonizácii.
 

4. Spievajte, koľko chcete a kde chcete, a všetky piesne, ktoré sa vám páčia! Spev je univerzálna muzikoterapeutická technika, ktorá je vhodná v každom veku. 
 

5. Navštívte predstavenia. Orchestrálne koncerty, rockové koncerty, koncerty ponúkané miestnymi cirkvami alebo komunitnými organizáciami – čokoľvek, čo vás záujme. 
 

6. Naučte sa hrať na nový nástroj alebo novú skladbu - či už máte záujem vyskúšať úplne nový nástroj alebo sa vyzvať k novej hudbe na nástroji, na ktorom práve hráte, toto je skvelý spôsob, ako využiť muzikoterapiu v domácom prostredí.
 

7. Bubnovanie je vynikajúci hudobný nástroj na navodenie veselej zábavy, pozitívnej závislosti a neobmedzenej angažovanosti. Dnes sa bubny používajú v terapii, aby jednotlivci mohli vybubnovať svoje pocity bez toho, aby museli povedať slovo. Môžete si len tak zabubnovať vaše emócie, aby ste ich vyjadrili a spracovali. Či už ide o hnev, strach, smútok či radosť, je to úplne jedno. 

 

8. Vyberte si tri piesne, o ktorých si myslíte, že popisujú vašu situáciu a pocity práve teraz. Pri každej piesni, ktorú ste si vybrali, odpovedzte na nasledujúce otázky a buďte k sebe úprimní. Pamätajte, že neexistujú správne alebo nesprávne odpovede. 

  • Aké sú názvy skladieb? 
  • Čo vám napadne, keď počujete dané pesničky? 
  • Aké konkrétne pocity vo vás vyvolávajú? 
  • Ktorá časť každej piesne je pre vás najdôležitejšia a prečo?

 

9. Deti milujú spievať rovnakú pieseň rýchlejšie alebo hlasnejšie. Vyberte si akúkoľvek skladbu a urobte ju desaťkrát zábavnejšou tým, že ju budete spievať super rýchlo alebo spomalene a nahlas alebo potichu ako myš. 

 

10. Zistite, či vaše dieťa dokáže vytvoriť zvuk rôznych emócií na bicích nástrojoch (napr.: smutný, veselý, vystrašený, nahnevaný, unavený/znudený, vzrušený atď.). Môžete sa striedať v „hraní“ emócií jeden druhému. Táto aktivita pomáha naučiť emocionálnu reguláciu. Hudba stimuluje aj zmyslové vnímanie detí. Učia sa komunikovať, vyjadrovať sa a rozumieť počúvaním a hraním hudby. Muzikoterapia motivuje deti všetkých vekových kategórií a je vynikajúcou intervenciou pri zvládaní detskej depresie, problémov s ovládaním impulzov a porúch súvisiacich s pozornosťou.  Využite novosť na zvýšenie motivácie. Napríklad spievajte hlúpym hlasom, vytvorte zvukové efekty alebo vytiahnite bubliny! Toto môže byť obzvlášť účinné, ak sa vaše dieťa počas vyučovania javí ako unavené alebo sa mu ťažšie zapája.

 

Sila hudby bola evidentná už od najstarších čias ľudstva. Odvtedy boli vyvinuté rôzne druhy a metódy muzikoterapie a muzikoterapia sa praktizuje v rôznych prostrediach s ďalekosiahlymi výhodami. Hudba neovplyvňuje len určitú oblasť nášho mozgu, ale aktivuje každý jeden neurón, aby vytvoril nové spojenia a cesty. Takže pri práci na jednej zručnosti s hudbou sa zlepšia aj ďalšie zručnosti bez akejkoľvek ďalšej pozornosti. Vo všeobecnosti všetky formy muzikoterapeutických intervencií využívajú silu melódií a zvukových vĺn, aby prenikli do ľudskej mysle a pomohli jej dosiahnuť pokojný stav. Či už človek tvorí hudbu, hrá ju alebo ju počúva, okamžité emócie, ktoré tento proces vyvoláva, pomáhajú priniesť pozitívny posun v zameraní.

Čítajte viac o téme: Hudba, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku