Pozitíva mobilov a iných technológií: 5 spôsobov, ako uľahčujú život deťom aj rodičom

Ak s technológiami narábame správne, dokážu nám priniesť do života veľa pozitív.
Ak s technológiami narábame správne, dokážu nám priniesť do života veľa pozitív. / Foto: Bigstock

Súčasná generácia detí vyrastá vo svete plnom technológii. Batoľa dnes dokáže s telefónom narábať lepšie než starí rodičia, ktorí celú túto technologickú revolúciu zažili na vlastnej koži. Dnešné deti nebudú mať úplne rovnaké detstvo ako my, mobily však nemusia byť hrozbou. Viete, aké sú pozitíva mobilov, tabletov a iných osobných technológií?

 

1 | Nové spôsoby vzdelávania

Mobilné zariadenia a pripojenie na internet prinášajú množstvo príležitostí pre ďalšie vzdelávanie. Deti majú dnes flexibilitu učiť sa o témach, ktoré ich zaujímajú, spôsobom, ktorý im najviac vyhovuje. Vo svete je dnes veľkým trendom vo vzdelávaní Mobile learning 101 alebo mlearning. Deti a mládež sprevádza prakticky už od škôlky, kedy sa deti môžu učiť novým zručnostiam prostredníctvom náučných aplikácii, až po absolvovanie univerzity.

 

Prečo by ste mali dať mobilnému vzdelávaniu šancu? Deti sa učia hrou, ich vzdelávanie je personalizované pre ich vlastné potreby, aplikácie sú interaktívne a často vyžadujú aj spoluprácu celého tímu. Viaceré vedecké štúdie potvrdzujú, že už deti v predškolskom veku môžu profitovať z tejto formy vzdelávania.

 

2 | Lokalizácia detí a navigácia

Mobilné zariadenia sú dnes dôležité aj z hľadiska bezpečnosti. Vďaka GPS aplikáciám dokážete lokalizovať svoje dieťa okamžite, napríklad aj keď sa pokúša ísť poza školu. Aplikácie ho buď lokalizujú, sledujú pohyb v určitej lokalite alebo vám pošlú notifikáciu, ak dieťa určitú lokalitu opustí. Predovšetkým staršie deti sa z tejto vymoženosti netešia, no pre váš lepší pocit môžete aspoň menším deťom nastaviť sledovanie polohy v ich smartfónoch alebo kúpiť zariadenie s GPS, ktoré môžu nosiť, tzv. wearable. Takúto možnosť poskytuje rodičom a ich deťom napríklad aj rodinná aplikácia ESET Parental Control, ktorú dieťa môže mať nainštalovanú vo svojom mobile.

 

3 | Hra a zábava

Deti siahajú po mobilných zariadeniach predovšetkým kvôli hrám a zábave. Vedci sa dlhodobo venujú vplyvu mobilných hier na vývoj dieťaťa a jeho mentálne zdravie. Medzi benefity počítačových hier patria zlepšené vizuálne schopnosti, lepšie sústredenie, rýchlejší reakčný čas, ale aj rýchlejšie učenie. Prečítajte si, aké sú ďalšie pozitíva videohier pre deti. Hry aj zábava na mobilných zariadeniach by mala byť regulovaná zo strany rodiča. Videohry sú momentálne jedinou závislosťou spojenou s technológiami, ktorá je zapísaná v zozname WHO (World Health Organization) ako psychická porucha.

 

4 | Motivácia k pohybu

Znie to síce paradoxne, nakoľko lekári varujú pred detskou obezitou aj v súvislosti s technológiami, no niektoré hry deti skutočne môžu motivovať k pohybu. Či už ide o športové, tanečné alebo Wii hry, deti sa poriadne zapotia. Niektoré aplikácie deti doslova nútia vybehnúť von, fotiť a následne tvoriť v rámci aplikácie. V ponuke Appstore a Google store deti nájdu aplikácie, ktoré ich motivujú vyjsť von a objavovať zaujímavé miesta. Technológie neznamenajú len nehybné sledovanie displeja. Záleží na tom, čo si vyberieme.

 

5 | Deti sa pripravujú na svoju budúcnosť

Či sa nám to páči alebo nie, svet bude závisieť na technológiách čoraz viac a počítačová gramotnosť bude pre pracovný trh budúcnosti kľúčová. Dnešná generácia detí vníma technológie úplne prirodzene. Užívateľská skúsenosť s mobilnými zariadeniami a počítačmi sa môže pretaviť do aktívneho záujmu o technológie. Mnohé aplikácie a hry deti učia základom programovania.

 

Zdravú mieru nenájdete v žiadnej tabuľke

Používanie technológií deťmi je komplexná téma. Mobilné zariadenia so sebou totiž prinášajú negatíva, ale aj pozitíva. A stále prichádzajú výskumy, ktoré si protirečia. Zo všetkých štúdií sa ale javí, že najpodstatnejšie je množstvo času, ktorý deti s technológiami trávia a jeho kvalita. Teda či budeme hovoriť o pozitívnom alebo o negatívnom dopade na dieťa, záleží na každom z nás. V žiadnej tabuľke nenájdete presné číslo, ktoré bude vyhovovať vašej rodine a vášmu dieťaťu. Nájdete v nich odporúčania, o ktoré sa môžete oprieť. Zvyšok je na vás a na vašom pozorovaní.

 

Podľa najnovšej štúdie University College London a The RCPCH (Royal College of Paediatrics and Child Health) stále nemáme dostatok dôkazov o priamom „toxickom“ vplyve moderných technológií na ľudské zdravie. Pediatri sa pozreli na viacero predchádzajúcich realizovaných výskumov a tvrdia, že zatiaľ nebola nájdená priama súvislosť, že technológie spôsobujú zdravotné a psychické poruchy. Zastávajú preto názor, že negatívne dopady technológií sa preceňujú. Tvrdia napríklad, že nie je jasné, či sú depresívni a obézni ľudia takí preto, že trávia veľa času pred obrazovkami, alebo ho s technológiami trávia práve preto, že sú depresívni a obézni.

 

Odporúčajú však rodičom, podobne ako pediatri z iných asociácií či vedci, ktorí sa tejto problematike venovali, tento čas u detí regulovať vzhľadom na ich vek a individuálne potreby. Technológie by podľa nich nemali zasahovať do aktivít ako je cvičenie, spánok a socializácia dieťaťa.

 

Ako pomôcku na regulovanie času pediatri uvádzajú pre rodičov tieto štyri otázky:

  1. Máte pod kontrolou, ako dieťa používa tablet či smartfón?
  2. Zasahuje používanie moderných technológií do toho, čo ako rodina chcete robiť?
  3. Narúša používanie tabletu či smartfónu spánok dieťaťa?
  4. Máte pod kontrolou stravovanie dieťaťa, keď je online na počítači či smartfóne?

 

Ak si na tieto otázky rodičia odpovedajú uspokojivo, nemajú sa čoho obávať a môžu žiť spokojne ďalej ako doteraz. Ak to tak ale nie je, mali by deťom pomôcť s reguláciou času stráveného s technológiami. So zdravou reguláciou času na mobilných zariadeniach rodičom môžu pomáhať rodičovské aplikácie, ktoré zariadenie zablokujú po vypršaní dohodnutého času. ESET Parental Control je jedna z tých, ktoré túto funkciu zabezpečujú a navyše ponúka aj viacero ďalších funkcií pre bezpečné využívanie mobilných zariadení a internetu.

 

Zdieľať na facebooku