Hovorte s deťmi o ich online živote aspoň každé 2 týždne, vyzýva odborníčka

Prázdniny prinesú deťom nielen viac času na hru s kamarátmi, ale aj na túlanie po internete.
Prázdniny prinesú deťom nielen viac času na hru s kamarátmi, ale aj na túlanie po internete. / Foto: iStock

Letné prázdniny, viac voľného času a menej dozoru. Väčšina rodičov si uvedomuje riziká, ako úpal, dehydratácia, spálenie pokožky či úrazy a snaží sa im predchádzať. No len málokomu napadne, že jednou z najväčších nástrah je v lete samotný internet. Väčšie množstvo voľného času mnohé deti láka k tabletom a k mobilom. Kvôli nedostatočnej kontrole zo strany rodičov môžu byť deti vystavené nevhodnému obsahu, ale aj rôznym nebezpečným ľuďom.

 

Katka mala 11 rokov, keď si vytvorila účet na Facebooku. Jednoducho si zmenila dátum narodenia, a obišla tak pravidlá Facebooku. Spočiatku mala v priateľoch najmä spolužiakov zo školy, no návrhy na priateľstvo od neznámych ľudí sa stále množili a navyše sa jej páčili, cítila sa populárna. Tak ich postupne začala akceptovať. S Martinom si začala písať počas leta, keď mala 14, on mal vraj 30. Stali sa dôvernými kamarátmi na diaľku. Po pár týždňoch ju však začal prosiť o osobné stretnutie. Hovoril jej, že ju ľúbi a tiež ju žiadal o fotky, na ktorých je vyzlečená. Katka sa necítila pri tejto jeho požiadavke príjemne, no Martina sa nebála. Mali za sebou už niekoľko veľmi hlbokých diskusií o jej najlepších priateľoch, rodine či rozvode rodičov a mala pocit, že sú si blízki. S Martinovou požiadavkou sa ale skôr ako niečo urobila, našťastie, zdôverila staršej sesternici Lenke. Katkin letný príbeh sa aj vďaka Lenke skončil šťastne. Mnohé iné však naberú úplne iný spád, vyústia do kyberšikany či sexuálneho obťažovania.

 

Keď internet bezpečnosti detí nepomáha

Internet je súčasťou nášho každodenného života. Máme prehľad o aktuálnych udalostiach, vieme vyhľadať rôzne informácie a spojiť sa s priateľmi či rodinou. Deťom však niektoré zručnosti chýbajú. Nevedia správne vyhodnotiť situáciu, a tak často otvárajú dvere do svojho súkromia neznámym ľuďom. Niekedy stačí len referencia na spoločných priateľov, aby túto osobu deti prijali medzi svojich priateľov online. Podľa prieskumu Univerzity New Hampshire z roku 2010 približne 9 % zo všetkých detí, ktoré používajú internet, dostali sexuálne ponuky od neznámych ľudí. Sexuálni predátori často postupne budujú vzťah so svojimi obeťami, aby ich zmanipulovali pre svoje ciele.

 

Ďalším rizikom, ktoré sa spája s používaním internetu, môže byť nevhodný obsah. Vďaka sociálnym sieťam a rôznym reklamám sa tak deti môžu dostať na stránky, ktoré propagujú a zobrazujú násilie, vraždy či pornografiu. Net Aware Guide pripravil prieskum medzi 1 725 školákmi a 500 rodičmi. Až polovica všetkých oslovených detí videla nevhodný obsah na sociálnych sieťach. Medzi najrizikovejšie weby patrili ChatRoulette, Omegle a Tumblr.

 

 

Rozprávajte sa s deťmi o ich online živote

Existuje niekoľko spôsobov, ako ochrániť svoje deti v online svete. Amanda Azeez, riaditeľka pre detskú bezpečnosť online v NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children vo Veľkej Británii) odporúča rodičom rozprávať sa s deťmi o ich skúsenostiach na internete aspoň raz za dva týždne. „Deti chcú, aby boli rodičia súčasťou ich online sveta a rozprávali sa o ňom rovnako, ako o ich skúsenostiach zo školy. Pre deti sú online kamaráti rovnakí ako tí skutoční. Život online je skutočný život. Nie je tu žiaden rozdiel. Rovnako ako v reálnom svete, deti potrebujú našu pomoc, aby zostali v bezpečí aj online,“ povedala Azeez pre The Guardian.

 

Vďaka spoločnej konverzácii sa deti naučia chápať, aké informácie zdieľajú. Či už ide o obrázky alebo ich aktuálnu lokalitu. Rovnako, ako by ste nechceli, aby takéto informácie poskytovali cudzím ľuďom na ulici, nemalo by ich vaše dieťa zdieľať ani online. Dieťa niekedy nevie vyhodnotiť, aké správanie je v poriadku a aké naopak nie. Citlivá konverzácia z pozície vzájomnej dôvery môže skutočne pomôcť. Strach, zakazovanie a zastrašovanie dieťaťa nemusí mať želaný efekt. Aplikácie vám poskytnú dáta, no len vďaka spoločnému rozhovoru zistíte, prečo sa vaša dcéra začala uzatvárať pred svetom.

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií nájdete aj TU:

Deti a technológie: ESET Parental Control

 

Bezpečnosť na internete (nielen) počas letných prázdnin

Čas strávený dieťaťom online by sme nemali ignorovať. Spoločný rozhovor je zdá sa najefektívnejším nástrojom. Detský psychológ Michael Oberschneider v článku pre The Washington Post pomenoval najdôležitejšie pravidlá pre bezpečnosť detí online:

  • zablokujte obsah pre dospelých prostredníctvom „parental control“ aplikácie,
  • určite „screen-free“ miesta v byte, kde sa nesmú používať tablety či mobily,
  • využívajte technológie spoločne, nedovoľte deťom vlastné TV či laptop v detskej izbe,
  • vymyslite pre deti zábavný program, ak deti trávia veľa času vonku, znížite riziko závislosti na technológiách,
  • pravidelne skontrolujte históriu prehliadača,
  • rozprávajte sa spoločne o vhodnom správaní online aj v offline svete,
  • buďte príkladom pre svoje deti a sami limitujte množstvo času stráveného s technológiami,
  • zistite, aké stránky a aktivity vaše dieťa obľubuje najviac,
  • dohodnite sa s dieťaťom, aby vám vždy povedalo o nepríjemných skúsenostiach online, vrátane nevhodného obsahu, šikany či obťažovania.

 

Oberschneider odporúča povedať deťom aj o bezpečnostných aplikáciách, ktoré inštalujte na jednotlivé zariadenia. Vysvetlite im, čo robia a aký majú účel. V našej redakcii sme mali možnosť otestovať aplikáciu ESET Parental Control, ktorá ponúka nástroje, ako blokovanie obsahu pre dospelých či pravidelné reportovanie navštívených stránok a využívaných aplikácii. Navyše dokáže limitovať čas strávený na mobile či tablete, čo dieťa prinúti nájsť si počas voľných letných dní aj inú zábavu ako len hľadieť hodiny do obrazovky. S funkciami Lokalizácia a Geozóny získate kontrolu aj nad tým, kde sa vaše dieťa aktuálne nachádza.

 

O aplikácii ESET PARENTAL CONROL, ktorá môže ochrániť aj vaše deti, si môžete prečítať viac aj v našej detailnej recenzii TU.

Zdieľať na facebooku