Ako si užiť s deťmi bezpečné leto na ihriskách?

Deti patria na ihriská. Nemali by sme ale za každú cenu vyberať to najbližšie, ak nespĺňa podstatné kritériá.
Deti patria na ihriská. Nemali by sme ale za každú cenu vyberať to najbližšie, ak nespĺňa podstatné kritériá. / Foto: Bigstock

Leto je stvorené na detské šantenie vonku. Ihriská, parky, pieskoviská bývajú plné a sú ideálnym miestom na nadväzovanie nových priateľstiev pre deti i rodičov. Aké nástrahy však môžu deťom na ihriskách hroziť? Keďže počas leta viac ľudí trávi čas v parkoch, mnohokrát ich rodičia nájdu znečistené. Či už sú to obaly z jedla, ohorky z cigariet, rozbité fľaše alebo výkaly túlavých zvierat, pre deti hrajúce sa na ihrisku môžu predstavovať značné nebezpečenstvo. Zvieracie exkrementy, črepiny skla, plechovky, to všetko môže dieťa poraniť a ohroziť jeho zdravie. To však neznamená, že by sme sa mali detským ihriskami vyhýbať. Práve naopak, sú skvelým miestom na trávenie voľného času, pre deti sú zdrojom rozvoja ich fyzických zručností a sociálnych schopností. Dôležité je nevybrať si za každú cenu to najbližšie, ale najvhodnešie ihrisko. 

 

Ihrisko je ideálne miesto pre rozvoj schopností dieťaťa

Trávenie času fyzickou aktivitou vonku na čerstvom vzduchu má pre deti obrovský prínos a je neporovnateľne kvalitnejšie ako napríklad pozeranie televízie alebo hranie sa na telefóne či tablete. Lezenie po preliezkach je ideálnym spôsobom, ako posilňovať svalstvo celého tela. Predchádzame tak oslabenému svalstvu na bruchu, nohách či rukách, a je to tiež dôležité pre správny vývoj detských chodidiel, ako aj skvelá príležitosť na cvičenie pre deti s vpadnutými členkami.

 

Deti si na preliezkach posilňujú sebadôveru vo vlastné schopnosti. Je dôležité ich nechať skúšať čo najviac pohybov, nechať ich samostatne liezť na preliezky a naučiť sa správne odhadnúť nebezpečenstvo pádu ako aj zvládnuť pád samotný. Samozrejme, preliezky vyberáme primerane veku, hoci deti vedia prekvapiť schopnosťami, o ktorých rodičia ani len netušili. Umožnením separácie detí od rodičov a ponechanie ich slobodnej hre, pri ktorej rodič hru nevedie ani do nej nijako nezasahuje, iba dieťa z diaľky sleduje, si deti budujú zdravú sebaistotu a dôveru v okolitý svet a svoje vlastné schopnosti. Dieťa sa z času na čas pohľadom uistí o prítomnosti rodiča a naďalej spokojne pokračuje v hre.

 

Benefity hry na pieskovisku

  • Chôdza naboso po piesku stimuluje mozog a pôsobí na telo relaxačne. Veľa detí a ich rodičov uprednostňuje, hlavne počas horúceho leta, chôdzu na boso. Chôdza naboso po rozmanitých povrchoch, ako napríklad piesok, kamene, tráva, je vynikajúca pre stimuláciu reflexných bodov na chodidlách, rozvoj senzoriky a motoriky, pre správny vývoj chôdze a celkového držania tela. Mnohí rodičia a deti však bosú chôdzu zavrhnú práve po nešťastnej udalosti z ihriska, kedy dieťa stupilo na nebezpečný predmet, čo je však veľká škoda.

 

  • Zabaví sa introvert aj extrovert. Hra na pieskovisku zvyšuje tímového ducha, ale tiež je vhodná pre introvertné deti, nielen ktoré si môžu rozvíjať komunikačné zručnosti. Deti si tiež budujú sociálne kontakty, vytvárajú nové priateľstva, rozvíjajú komunikačné zručnosti, učia sa schopnosti empatie, riešiť konflikty a deliť sa.

 

  • Zvyšovanie kreativity. Deti prostredníctvom stavania hradov z piesku rozvíjajú svoje motorické schopnosti, pri vytváraní rôznych priehrad posilňujú svoje logické myslenie a aj obyčajná hra s formičkami stimuluje ich kreativitu.

 

Bezpečné pieskovisko

Nezasahovať deťom do hry a nechať ich samé vymýšľať si aktivity je jedna vec. Druhá je však zabezpečiť im, aby prostredie, v ktorom sa hrajú, nepredstavovalo ohrozenie pre ich zdravie.

 

  • Rodič by mal vždy minimálne vizuálne skontrolovať priestor, kde sa dieťa chystá hrať. V prípade, ak ide o pieskovisko, uistiť sa, že sa v ňom nenachádza sklo, injekčné striekačky, pripadne iné nebezpečné predmety.

 

  • Dôležité je dieťa poučiť pred návštevou ihriska. Dieťa, ktoré už nedočkavo čaká, kedy sa konečne bude môcť rozbehnúť k preliezkam, bude len ťažko vnímať poúčanie rodiča. Dieťaťu je potrebné v domácom prostredí vysvetliť, ukázať a objasniť, prečo sú niektoré predmety, na ktoré môže vonku natrafiť, pre neho nebezpečné. Dieťa je potom samo schopné identifikovať podozrivý predmet bez toho, aby naň muselo siahnuť a rodič ho včas dokáže bezpečne odstrániť.

 

  • Pieskovisko udržiavame čisté. Ak sa hrá dieťa na vlastnom pieskovisku, pravdepodobne sa oň staráme. Pieskovisko by malo byť možné zakryť. Chránime ho tak nielen pred výkalmi od mačiek, ale tiež pred dažďom. Vo vlhkom pieskovisku sa množia červy a baktérie. Piesok by sa mal kompletne vymeniť minimálne raz za rok až dva. Je tiež dôležité ho na pravidelnej báze čistiť a prosievať. Verejné pieskoviska je potrebné polievať pitnou vodou, prehrabávať a prekopávať. Dieťa je potrebné inštruovať, aby si po každej hre v piesku umylo ruky a nestrkalo si ich do úst.

 

  • Taktiež je potrebné skontrolovať hračky na verejných pieskoviskách. Mnohé bývajú polámané a majé ostré hroty, ktorými sa deti môžu poškriabať alebo porezať.
     

Správny výber piesku

America akadémia pediatrov odporúča, aby sa v pieskoviskách používal kvalitný riečny alebo plážový piesok. Vyhnúť by sme sa mali piesku, ktorý je prašný, obsahuje vápenec, mramor, kryštály kremeňa. Nielen piesok je dôležitý, ale tiež nádoba alebo miesto, kde sa s ním dieťa hrá. Plastová nádoba by mala byť stabilná, bez ostrých hrán. Drevený rám by mal mať hladký povrch. Každé pieskovisko by sa malo dať zakryť, keď sa v ňom dieťa práve nehrá.

 

Možná nákaza z detských ihrísk

Prehnaná hygiena, samozrejme, nie je u detí na mieste. Deti si pobytom vo vonkajším prostredí a v prítomnosti iných ľudí a zvierat budujú vlastnú imunitu. Avšak nechať dieťa jesť piesok alebo hlinu určite nemusíme.

Pri poranení sa o injekčnú striekačku je dieťa ohrozené prenosom rôznych chorob, napríklad aj hepatitídou alebo virusom HIV.

 

Hrozbou môžu byť nielen:

  • toxoplazmóza, ktorá sa šíri aj výkalmi infikovanej mačky,
  • rôzne črevné virózy, ako napríklad aj helmintózy - pásomnice, škravky, mrle,
  • toxokaróza, ktorej hostiteľom sú psy a mačy,
  • giardióza, pri ktorej je prenášačom človek,
  • salmonelóza, ktorá sa širi prostredníctvom zle spracovaných potravín.

 

Mačky sú veľmi čistotné zvieratá, ktoré majú radi súkromie, a preto si zriedkavo zvolia verejné pieskovisko ako svoju toaletu. Napriek tomu, však treba byť všímavý. Snáď najväčším postrachom je práve toxoplazmóza, hoci nie je najrozšírenejšia. Toxoplazmóza je infekčné ochorenie spôsobené jednobunkovým prvkom Toxoplasma gondii. Napáda vtáky a hlodavce, ktoré lovia mačky. Mačky veľmi rady vykonávajú svoju potrebu práve do pieskovísk, zeminy alebo drobných kamienkov. Mačky sú konečným hostiteľom, v ktorom sa toxoplazmóza dokáže množiť. Túlavé mačky, môžu vylučovať 2 až 3 týždne po nakazení vajíčka toxoplazmózy. V prípade, že sa dostanú do tráviaceho traktu človeka, ktorý potom trpí týmto ochorením. Je obzvlášť nebezpečné hlavne pre tehotné ženy, pretože ohrozuje plod. Toxoplazmózou sa však väčšina ľudí infikuje práve stravou. Nebezpečná je hlavne nedostatočne umytá zelenina, nepasterizované mliečne výrobky, tepelne neupravené vajíčka a slabo tepelne upravené mäso.

Zdieľať na facebooku