Ako chrániť dieťa pred slnkom?

Detskú pokožku je potrebné starostlivo v lete chrániť pred slnečným žiarením.
Detskú pokožku je potrebné starostlivo v lete chrániť pred slnečným žiarením. / Foto: Pexels

Prečo chrániť detskú pokožku pred priamym slnkom a ako to robiť správne?

 

Pohyb na čerstvom vzduchu je pre deti prínosom v každom počasí. Avšak ako chránime deti pred mrazom, vetrom a dažďom, potrebujeme venovať špeciálnu pozornosť aj ochrane detskej pokožky pred slnečnými lúčmi, a to najmä v lete. UV lúče sa odrážajú aj od svetlých lesklých povrchov ako voda, betón, piesok, sneh. Preto je dôležité chrániť pokožku aj v zime alebo v horách. Početné spálenie pokožky vedie k zvýšenému riziku rakoviny kože.

 

Slnečné lúče potrebujeme kvôli tvorbe vitamínu D

Všetci potrebujeme k pevnému zdraviu slnečné svetlo. Keď vystavujeme pokožku slnku, naše telo začne vytvárať vitamín D, vďaka ktorému je telo schopné spracovávať vápnik a udržiavať tak naše kosti pevné. Aby sa začal tvoriť vitamín D, stačí nám na slnku stráviť pár minút. Nadmerné slnenie sa má opačný efekt. Vedie k poškodeniu pokožky, očí, úpalu, oslabeniu imunitného systému a tiež k rakovine kože, ktorou trpia ľudia už v dvadsiatich rokoch. Napriek tomu, že rakovina kože môže postihnúť kohokoľvek, najjednoduchšou ochranou je vyhýbanie sa priamemu slnku a ochrana pred UV žiarením zo slnka a zo solária.

 

Ako liečiť úpal u dieťaťa

V prípade nadmerne dlhého a nechráneného pobytu na slnku, dieťa môže dostať úpal. Vznikne vtedy, keď je telo vystavené slnečnému žiareniu a vlhkému prostrediu a nie je schopné regulovať telesnú teplotu potením. Prejaví sa na koži začervenaním, pľuzgiermi, bolestivosťou a tiež bolesťou hlavy, zvracaním a zmätenosťou. Vo vážnych prípadoch a pri malých deťoch je nutné vyhľadať lekársku pomoc.

 

  • Ako prvú pomoc je nutné zabezpečiť tienisté a chladné miesto pre dieťa a podávať mu dostatok tekutín vo forme čistej a minerálnej vody, bylinkových čajov.
  • Postihnuté miesta je potrebné chladiť chladnou, nie ľadovou vodou.
  • V prípade horúčky sa podáva ibuprofénový alebo paralenový liek.

 

Reakcia dojčenskej pokožky na slnko

Pokožka dojčiat obsahuje rovnaké vrstvy, ako pokožka dospelého človeka, avšak sú oveľa tenšie. Preto cez ne slnečné žiarenie preniká oveľa intenzívnejšie a melanocyty, zodpovedné za tvorbu melanínu, sú oveľa menej aktívne. Dojčenská pokožka sa veľmi rýchlo spáli a nemala by byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Slnečné lúče však prenikajú aj do tieňa a dojčatá by mali byť chránené za každých okolností. Hrozí spálenie jemnej citlivej pokožky, ale tiež dehydratácia a prehriatie organizmu. Malé deti nie sú ešte schopné si samé regulovať telesnú teplotu, pretože ich krvný obeh nie je celkom vyvinutý. Pri prehriatí organizmu hrozí SIDS (náhle úmrtie dojčiat). Ak je dieťaťu príliš teplo počas spánku, jeho telo to môže vyhodnotiť nesprávne a zastaví sa dýchanie.

 

Detský kočík by ste v lete za žiadnych okolností nemali prikrývať ani plienkou. / Foto: Pexels

 

Ak je dieťa v kočíku, nikdy nesmie byť kočík prekrytý žiadnou látkou, pretože tá blokuje pohyb vzduchu v kočíku a teplota v ňom rapídne stúpa. Na ochranu pred priamym žiarením slnka do kočíka je potrebné používať clonu na to určenú a slnečník. Veľmi dôležité je tiež pravidelne dopĺňať dieťaťu tekutiny vo forme materského mlieka alebo čistej vody. Najmä, ak sa dieťatko už pohybuje, jeho telo vydáva viac energie a potrebuje prijať oveľa viac tekutín. Ak je dieťa v nosiči, treba rátať s tým, že telo matky mu poskytuje “jednu vrstvu oblečenia” navyše a v nosiči ho neprehriať. Dôležitá je v tomto prípade pokrývka hlavy a opaľovací krém na rukách a nohách. Pre dojčatá sú najvhodnejšie minerálne opaľovacie krémy s ochranným faktorom SFP 50. Minerálne krémy obsahujú anorganické minerálne pigmenty, ktoré odrážajú alebo rozptyľujú UV žiarenie a zabraňujú tomu, aby preniklo do kože.

 

Rozdiel medzi UVA a UVB žiarením

Slnko vyžaruje slnečné lúče priamo na Zem a časť svetelných lúčov pozostáva práve z UV lúčov. Keď sa tieto lúče stretnú s pokožkou tela, spôsobia opálenie alebo aj popáleniny.

 

  • UVA lúče spôsobujú starnutie a vráskavenie pleti a tiež prispievajú k rakovine kože a tvorbe melanómov (najnebezpečnejšieho druhu rakoviny kože). Ľahko preniknú cez ozónovú vrstvu.

 

  • UVB lúče sú tiež nebezpečné, spôsobujú popáleniny, kataraktu (zakalenie očnej šošovky) a zmeny v imunitnom systéme.

 

UV lúče reagujú s látkou nazývanou melanín, ktorá sa nachádza v ľudskej pokožke. Spálenie vzniká vtedy, keď vystavíme pokožku nadmernému opaľovaniu, pred ktorým ju melanín (kožné farbivo nachádzajúce sa v koži) nedokáže ochrániť. Riziko poškodenia kože vzrastá s intenzitou opaľovania. Samotné opálenie je znakom poškodenia pokožky a nepomáha ju chrániť pred daľším spálením.

 

Základné pravidlá pre ochranu detskej pokožky pred slnkom:

  • Klobúk alebo iná vhodná prikrývka hlavy najlepšie aj so šiltom. V prípade šiltovky je potrebné chrániť opaľovacím krémom uši aj krk dieťaťa.

 

  • Vzdušné bavlnené oblečenie s dlhým rukávom, alebo špeciálne oblečenie poskytujúce ochranu pred slnečným žiarením. Takéto oblečenie väčšinou disponuje faktorom SFP 15, čiže je dôležité použiť ochranný krém aj pod oblečenie.

 

  • Slnečné okuliare, ktoré chránia pred UVA aj UVB žiarením. Nechránia len samotné zreničky, ale tiež veľmi citlivú pleť v okolí očí. Dôležité je používať kvalitné okuliare, ktoré spĺňajú požadované normy. Pri dojčatách a batoľatách sa slnečné okuliare nepoužívajú, pretože zrak sa ešte stále vyvíja a dieťa potrebuje dostávať presný obraz okolitého sveta. Videnie musí byť čo najjasnejšie, ostré a ideálne rovnaké pre obidve oči. Okuliare je však vhodné dať dieťaťu v prípade pobytu na horách alebo pri mori, musia však byť kvalitné, s čo najsvetlejšími sklami so 100% UV filtrom. Deti od troch rokov potrebujú slnečné okuliare, keďže sú na slnku veľmi aktívne. Ich výber musí zohľadňovať bezpečnosť rámu, optickú kvalitu šošoviek a celkovú zdravotnú nezávadnosť. Vždy by mali byť zakúpené v špecializovanej optike a anatomicky upravené dieťaťu priamo podľa jeho tvaru tváre.

 

  • Tieň, slnečník, stan alebo iný vhodný úkryt pred priamym slnkom. Slnečné lúče sú intenzívne aj v tienistom prostredí, preto je potrebné použiť ochranný krém aj v tieni.

 

  • Opaľovací krém chrániaci pred UVA a UVB slnečnými lúčmi s vhodným ochranným faktorom, ideálne aspoň SFP 15. Vhodný krém by mal byť vodeodolný, fotostabilný, termostabilný, nespôsobovať alergické reakcie, chrániť pred UVA aj UVB žiarením, mať správnu výšku SFP pre váš fototyp a používať by sa mal minimálne každé dve hodiny.

 

  • Vyhnúť sa pobytu na slnku medzi 11 až 15-tou hodinou, kedy je slnečné žiarenie najintenzívnejšie.

 

Aký ste fototyp a aký potrebujete SFP

Fototyp označuje typ pokožky a ako daná koža reaguje na slnečné žiarenie. Tiež definuje bezpečný čas na slnku, bez použitia ochranného opaľovacieho krému. SFP (Sun Protection Factor) určuje schopnosť ochranného prípravku chrániť pokožku pred slnečnými lúčmi a ultrafialovým UVA a UVB žiarením. UV faktor definuje látku, ktorá blokuje, odráža alebo pohlcuje UV žiarenie.

 

FototypCharakteristikaReakcia pokožkyBezpečný čas na slnku bez ochranyOchranný faktor v našom pásme a pri mori
1Ryšavé alebo veľmi svetlé blond vlasy, modré oči, časté pehy, veľmi svetlá pleťVždy sa spáli, časté sú pľuzgiere, neopáli sa do hneda10 minútSFP 50
2Blond vlasy, modré alebo zelené oči, svetlá pleťVeľmi často sa spáli, najskôr je pokožka červená, neskôr mierne pigmentuje20 minútSFP 20-25
3Hnedé vlasy, hnedé oči, svetlo tmavá pleťMenej často sa spáli, pokožka pigmentuje do hneda30 minútSFP 10-20
4Čierne vlasy, tmavé oči, tmavá pleťPokožka sa nespáli, vždy pigmenuje do hneda45 minútSFP 5-15

 

Zdieľať na facebooku