Richard Kane: 5 vecí, ktoré by ste v manželstve nikdy nemali robiť

Richard Kane hovorí o 5 veciach, ktoré nám často bránia udržať si šťastné manželstvo.
Richard Kane hovorí o 5 veciach, ktoré nám často bránia udržať si šťastné manželstvo. / Foto: Bigstock

Richard Kane je zakladateľ Národného týždňa manželstva. Založil ho preto, lebo manželia na svojej ceste často pod tlakom povinností zabúdajú jeden na druhého. Kariéra, deti, domácnosť, to všetko nás vzďaľuje od toho, aby sme si každý deň uvedomovali, že naša priorita je manžel či manželka po našom boku. Kane hovorí o 5 veciach, ktoré sú podľa neho rozhodujúce, či bude vaše manželstvo úspešné, alebo nie. Čo by sme teda nemali za žiadnych okolnosti v manželstve robiť?

 

1 | Nemyslite na to, že s niekým iným by to bolo lepšie

Richard Kane tvrdí, že ak chceme mať šťastné manželstvo, nikdy by sme si hlavu nemali zapĺňať myšlienkami, že by to bolo s tamtou osobou lepšie. Spomínať na romániky z minulosti, predošlých partnerov. „Nezapĺňajte si hlavu fantáziami, že inde by bola tráva zelenšia,“ hovorí Kane. „Nehovorte, že ste urobili chybu, že ste si zobrali nesprávneho človeka, pretože všetci sme si istým spôsobom zobrali toho nesprávneho človeka.  Nie je to o tom, či sme si zobrali správnu alebo nesprávnu osobu. Je to o tom, čo z tejto príležitosti urobíte.“ Ak si niekoho vezmete, je to záväzok, ktorým hovoríte, že s ním zostanete do konca života. „Prečo si potom plniť hlavu nezmyslami? Prečo sa nedržať svojho pôvodného plánu?“ Odporúča, aby ste radšej zabrali na svojom existujúcom vzťahu a prestali s premýšľaním „čo by bolo keby bolo.“  Pravdou je, že ľudia, ktorí opúšťajú svoje polovičky, nakoniec často končia pri človeku, ktorý im je veľmi podobný.

 

2 | Nikdy nehovorte druhému: „Rob si čo chceš!“

Ľudia často hovoria svojim polovičkám, že sa s nimi nechcú hádať a nech si urobia, čo chcú, tvrdí Kane. „Ak si to chceš urobiť po svojom, sprav to tak, ja si budem robiť veci po svojom.“ To je práve moment, kedy dovolíme odcudzeniu, aby vstupovalo do nášho života. „Mám rád ľudí, ktorí vedia zabojovať za svoj vzťah, aby v ich živote bola zábava, láska a nadšenie,“ hovorí motivovane Kane. Je podľa neho najľahšie, povedať pod tlakom, že je nám to jedno. „Nikdy do toho neupadnite! Nikdy nehovorte svojim polovičkám, aby si robili, čo chcú, lebo vám je to už jedno,“ vyzýva. Upozorňuje, že aj výskumy hovoria, že je lepšie, ak sa s tým druhým hádate, pretože to znamená, že bojujete, že vám na ňom záleží. Ak upadnete do apatie, je to podľa neho priamo recept na rozvod.

 

3 | Sex nikdy nezaveste na klinec!

Richard Kane hovorí, že médiá nás možno mätú tým, ako sex zobrazujú a my môžeme mať pocit, že ten náš vlastný si tak neužívame, a potom sa ho postupne vzdávame. Pravdou je, že výskumy hovoria, že čím niečo častejšie opakujeme, tým sa to zlepšuje. A platí to podľa neho aj pri sexe. Viac ako čokoľvek iné si však aj sex vyžaduje niečo ako trpezlivosť, láskavosť, aby vám to fungovalo dlhodobo. Upozorňuje, že párom, ktoré s tým prestanú, alebo si na to nájdu čas len veľmi zriedka, celá chémia sa z ich vzťahu vytratí. Stanú sa len veľmi dobrými spolubývajúcimi. „Nájdite si svoj vlastný spôsob, ako vám to bude fungovať, ale každopádne s tým neprestávajte!“ hovorí Kane.

 

4 | Nikdy nevťahujte do vášho vzťahu ďalšie osoby

Žiadny vzťah nie je ideálny. Každý prežije so svojím partnerom väčšiu či menšiu hádku. Kane vidí problém v tom, ak sa po hádke namiesto vynaloženia energie na uzmierenie snažíme do problému vtiahnuť ďalšiu osobu. Najčastejšie sú tými osobami rodičia. Zbalíme si kufor a prídeme prespať, alebo len zdvihneme telefón a vyžalujeme sa, ako to medzi nami nefunguje. To považuje za veľmi nebezpečné. „Čo ak príde tá lákavá ponuka, veď vráť sa domov. My sme si nikdy nemysleli, že je pre teba ten pravý/ tá pravá.“ A zrazu sa nenazdáte a bývate opäť u svojich rodičov. Nezabúdajte, že manželstvo je o tom, že ste v ňom dvaja. Sú to vaše spoločné radosti i starosti. Máte byť spolu v dobrom i zlom. Zomknúť sa. Vaše spoločné puto sa hľadaním riešení posilní.

 

5 | Nikdy neprestaňte akceptovať toho druhého taký, aký je

Prijímajte ho so všetkým, čo je na ňom otravné, čo vás hnevá. Sú však veci, ktoré ľudia dokážu zmeniť ľahko, a také, ktoré nie. Naučíte sa zatvoriť zubnú pastu, hodiť špinavé ponožky do prádelného koša a nie na stoličku, ale nezmeníte len tak spôsob, akým hovoríte, ako sa vyjadrujete, chodíte. Môžete teda svoju polovičku postrčiť, aby niečo a sebe zmenila, ale ak to nejde, prijmite veci, ktoré zmeniť nedokáže.

Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku