Stredoškoláci našli spôsob, ako zblížiť starých osamelých ľudí a mladé rodiny v hmotnej núdzi

Jednou z najväčších výziev súčasnosti je hľadanie možností pre zapojenie staršej generácie do spoločenského života.
Jednou z najväčších výziev súčasnosti je hľadanie možností pre zapojenie staršej generácie do spoločenského života. / Foto: Bigstock

Mária je už 7 rokov v domove dôchodcov. Deti nemala a manžel jej umrel na rakovinu. Inú blízku rodinu, ktorá by ju navštevovala, alebo potrebovala jej pomoc, nemá. Je odkázaná len na spoločnosť ľudí žijúcich takpovediac na jednej chodbe. Už celé roky. Ako sama hovorí, najviac jej chýba pocit užitočnosti. „Nie je dôležité, že ste zdraví, ale čo môžete ako zdravý človek robiť. Po smrti manžela mi veľmi chýba pocit, že sa nemám o koho starať,“ približuje smutným hlasom Mária svoj každodenný život.

 

Starí ľudia chcú byť tiež užitoční

Jednou z najväčších výziev súčasnosti je hľadanie možností pre zapojenie staršej generácie do spoločenského života. Počet seniorov vo vyspelých krajinách stále rastie a je dôležité, aby starí ľudia neprežívali na sklonku svojho života iba depresívne obdobie, ale aj v starnutí našli radosť zo života.

Jedno z riešení aktívneho starnutia, ktoré by v praxi mohlo priniesť dôchodcom mnoho radosti, je aj projekt stredoškolákov pod názvom Náhradná škôlka - OLDSCHOOL KINDERGARTEN. Projekt v súťaži mladých sociálnych inovátorov JA Social Innovation Camp tento rok získal prvenstvo.

Myšlienkou Náhradnej škôlky- OLDSCHOOL KINDERGARTEN je zabezpečenie náhradnej starostlivosti pre deti vo vekovej kategórií od 4 - 8 rokov z chudobných rodín.

„Starí ľudia majú veľa nevyužitého času a my ho vieme využiť efektívne. Dôchodcovia by svoj voľný čas mohli venovať deťom a to hlavne babičky, ktoré majú skúsenosti s varením, vyšívaním... Môžu naučiť deti napr. variť ich recepty tradičnej Slovenskej kuchyne,“ hovoria mladí autori projektu.

Túto škôlku by chceli zariadiť v priestoroch domova dôchodcov. „Znížili by sa tým náklady na prenájom novej budovy a zároveň by nebolo nutné prevážať dôchodcov na iné miesta. Môžu sa im venovať priamo v ich domove. Náhradná škôlka má okrem iného znížiť náklady rodičom s nedostatkom finančných prostriedkov a zároveň vyplniť čas dôchodcov,“ dodávajú študenti.

 

Foto: JA Slovensko

 

A prečo si študenti vybrali riešenie pre starých ľudí?

„Dôvodom, prečo sme si vybrali tento projekt a je pre nás jedinečný je, že doteraz sa nikto nezaoberal staršími ľuďmi z domova dôchodcov a zároveň malými deťmi. Naše riešenie problému je inovatívne a môže priniesť nové výhody do sveta starších. Môžu sa takto cítiť potrebnejší a nemusia byť odsunutí na okraj spoločnosti."

Svorne tvrdia, že by sme nemali zabúdať na cenné  skúsenosti našich rodičov a starých rodičov, o ktoré sa mnohí z nich radi podelia.

 

JA Social Innovation Camp predstavuje pre študentov intenzívnu skúsenosť, ktorá stimuluje ich kreatívne a inovačné schopnosti. Študenti pracujú v zmiešaných 5-členných tímoch na reálnej výzve, zameranej na podnikanie v oblasti sociálnych potrieb. Ich úlohou je nájsť najlepšie riešenie na danú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou. Vďaka tejto súťaži si študenti precvičujú svoje komunikačné a prezentačné zručnosti, vyskúšajú si tímovú prácu pri riešení výzvy a spoluprácu s konzultantmi z praxe.

Čítajte viac o téme: Súťaž
Zdieľať na facebooku