Stredoškoláčka Timea háčkuje chobotničky, ktoré pomáhajú predčasne narodeným deťom v inkubátore

Háčkované chobotničky stredoškoláčky Timey Ručkovej.
Háčkované chobotničky stredoškoláčky Timey Ručkovej. / Foto: archív TR

Timea Ručková napísala prácu o psychomotorickom vývine predčasne narodených detí a začala pre ne háčkovať chobotničky, ktoré im uľahčujú pobyt v inkubátore a dodávajú pocit bezpečia. Za svoju cieľavedomosť a systematickú prácu si prebrala Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) v prítomnosti olympijského víťaza Mateja Tótha.

 

Aj maličkosť vie urobiť veľký rozdiel. Toto pochopila aj študentka Gymnázia Angely Merici v Trnave a pustila sa do svojho malého projektu: naučiť sa háčkovať chobotničky.

 

Tieto malé bavlnené zvieratká totiž majú pre predčasne narodené bábätká veľký význam. Deti sa s nimi cítia bezpečnejšie a podľa britského výskumu majú vďaka chobotničkám novorodenci v inkubátore pravidelný srdcový tep a lepšie dýchajú. Pripisuje sa to tomu, že im pripomínajú pupočnú šnúru. Majú však aj praktickejší význam, deti poťahujú chápadlá chobotníc a nevyťahujú si hadičky a infúzie, ktoré majú často zavedené. “Háčkovanie ma naučilo trpezlivosti a snaha vyrobiť, čo najviac chobotničiek zase systematickosti,” pochvaľuje si gymnazistka svoju aktivitu v rámci DofE.

 

Stredoškoláčka Timea Ručková / Foto: archív TR

 

Ocenil ju aj olympijský víťaz Matej Tóth

Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu, ktorú si Timea 8. novembra v Bratislave prebrala z rúk olympijského víťaza Mateja Tótha, založil princ Philip manžel kráľovnej Alžbety. Od 1956 sa doň ročne zapája 1,3 miliónov mladých ľudí vo veku 14-24 rokov v 140 krajinách sveta.

 

Ide o personalizovaný, komplexný a pravidelný rozvoj mladých ľudí v štyroch oblastiach: rozvoj talentu, dobrovoľníctvo, šport a dobrodružná expedícia. Program má bronzovú, striebornú a zlatú úroveň a trvá minimálne 6 mesiacov.

 

Chobotničky, ktoré robia radosť dvakrát

Chobotničky, ktoré študentka z Trnavy v rámci DofE háčkovala, musia spĺňať niekoľko prísnych kritérií. Musia byť zo 100-percentnej bavlny, ktorá sa dá dokonale dezinfikovať. Celá iniciatíva pochádza z Dánska a Timea sa ju snažila rozšíriť aj v Trnave. Oslovila viaceré organizácie a domovy dôchodcov s ponukou, že pre nich urobí spoločné háčkovacie stretnutia.

Čítajte viac o téme: Príbehy, Ocenenia
Zdieľať na facebooku