Bratislavskí gymnazisti si začali vymieňať nenosené oblečenie a nepoužívané predmety. Chcú byť šetrní k životnému prostrediu

V posledný aprílový týždeň vznikla na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave výmenná stanica, ktorá má študentom a ostatným zamestnancom školy pomôcť zmysluplne sa zbaviť pre nich nepotrebných, no stále funkčných predmetov.
V posledný aprílový týždeň vznikla na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave výmenná stanica, ktorá má študentom a ostatným zamestnancom školy pomôcť zmysluplne sa zbaviť pre nich nepotrebných, no stále funkčných predmetov. / Zdroj: GJH

31.5.2022 - Nepoužívané veci už nemusia ležať doma ladom, študenti a zamestnanci Gymnázia Jura Hronca v Bratislave si ich od apríla môžu vymieňať v školskej výmennej stanici. Spolu so swapmi oblečenia chcú svojím správaním prispieť k znižovaniu spotreby.

 

V posledný aprílový týždeň vznikla na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave výmenná stanica, ktorá má študentom a ostatným zamestnancom školy pomôcť zmysluplne sa zbaviť pre nich nepotrebných, no stále funkčných predmetov. Či už ide o hry, oblečenie, hračky, bižutériu, elektroniku či veci do domácnosti, do stanice sa dá darovať všetko funkčné, čo sa do nej zmestí, a následne si tieto predmety môže vziať ktokoľvek, kto pre ne nájde využitie. Výmenná stanica je odpoveďou na vzrastajúci konzum v spoločnosti, a dáva možnosť celkom zadarmo si povymieňať veci tak, aby našli nových majiteľov, ktorí veci s radosťou budú používať. Okrem toho podnecuje používateľov k deleniu sa o to, čo nepoužívajú, a k vlastneniu len toho, čo naozaj využijú. Vymieňanie namiesto nakupovania, princíp tzv. cirkulárnej ekonomiky, je nielen úspornejšie, ale aj ekologickejšie riešenie.

 

Prvé veci do výmennej stanice na Gymnáziu Jura Hronca darovala zástupkyňa školy Renáta Karácsonyová. Odvtedy sa tam vystriedalo množstvo predmetov - od oblečenia, rôznych šálok a topánok, doplnkov či knižiek tam boli nájdené aj bizarnosti ako biely rožok či biely porcelánový kôň.

 

Výmenná stanica nepoužívaných predmetov študentov a učiteľov na Gymnáziu Jura Hronca / Zdroj: GJH

 

Súbežne so spustením recyklačnej stanice sa na Gymnáziu Jura Hronca zorganizoval aj prvý swap (výmena) oblečenia. Koncept, ktorý je na Slovensku už pomerne populárny, tak na gymnázium priniesol možnosť v rámci jedného popoludnia priniesť už nenosené oblečenie, a vymeniť si ho za oblečenie donesené inými účastníkmi. Takáto forma osvieženia šatníka mala napriek svojej školskej premiére veľký ohlas a preto je na poobedie 9.júna naplánované jej pokračovanie - školský swap vol.2.

 

Pilotný projekt školskej výmennej stanice je realizovaný študentkami gymnázia v spolupráci s Dianou Odrobinákovou, študentkou Sokratovho inštitútu. Jeho úlohou je okrem iného inšpirovať ďalšie školy k zavedeniu vlastnej výmennej stanice. Na jeseň je naplánovaný workshop pre študentov a učiteľov, ktorí by si niečo podobné vedeli predstaviť rozbehnúť na svojej škole.

 

Na instagrame nájdete výmennú stanicu pod menom vymennik_gjh.

Čítajte viac o téme: Životné prostredie
Zdieľať na facebooku