7 zaujímavostí, ktoré vás podľa vedcov postretnú v dlhoročnom vzťahu

  Foto: Bigstock

Byť s niekým celé roky nie je žiadna banalita. Tento človek sa vám dostane doslova a do písmena pod kožu a navyše vás do určitej miery zmení. Začnete myslieť i konať inak. Ako? Jednoducho rovnako. Budete mať časom spoločnú myseľ.  A to, že patríte skutočne k sebe, napovedia okoliu aj tieto veci.

 

1) Budete mať s partnerom vlastný spoločný jazyk.

Podľa štúdie profesora komunikácie Roberta Hoopera z Texaskej univerzity zahŕňa tento typ komunikácie dve veci: Napomáha prehlbovať vaše romantické alebo platonické puto a upevňuje jedinečnú spoločnú identitu.

Tento vlastný jazyk zahŕňa vtipy, ktorým rozumiete iba vy alebo prezývky, uvádza štúdia psychologičky Carol Bruess zo Štátnej univerzity v Ohio. Psychologička našla spojenia medzi tým, ako často partneri používajú ich „vlastné spoločné“ slová a tým, ako sú vo vzťahu spokojní. Zistila, že čím viac dvojice používali tento svoj jazyk, tým viac boli spokojnejšie.

 

2) Spokojné páry si ponechávajú ilúzie.

Niečo na tom, že by sme nemali prichádzať o ilúzie ani v dospelosti, bude. Vedci zistili, že najspokojnejšie dlhoročné páry sú tie, ktoré si dokázali pozitívne ilúzie o svojom partnerovi ponechať celé roky. Namýšľali si, že ich partner je jednoducho to najlepšie, čo ich stretlo - vyzerá veľmi dobre, je inteligentný, zábavný, jednoducho „na uchmatnutie“. To ich následne poháňalo, aby sa zase snažili byť tým najlepším pre neho. Táto ilúzia tak dokáže držať aj dlhoročné dvojice šťastné.

 

3) Prestanete sa ovládať.

Vždy, keď hovoríme s cudzími ľuďmi, správame sa odlišne, ako keď sme so svojimi partnermi. Dokonca aj s blízkymi priateľmi sa nikdy tak nedokážeme uvoľniť, ako pri svojich dlhoročných partneroch. Jednoducho sa kontrolujeme. Je to z toho dôvodu, že sa snažíme svoje správanie prispôsobiť im. Ak sme však s partnerom, namiesto toho „hovoríme plynule a prirodzene.“ Vynechávame finálnu kontrolu pred tým, ako niečo povieme alebo urobíme. S dlhoročnými partnermi sme viac úprimní a otvorení a môžeme byť jednoducho tým, kým sme.

 

4) Budete si spomienky zapamätávať spoločne.

Nedávna austrálska štúdia zistila, že intímne páry sa stávajú navzájom závislé, aby zaplnili diery vo svojich spomienkach.

Ak si mali pri výskumníkoch účastníci individuálne spomínať napr. na svoje dovolenky, ich spomienky boli chudobnejšie, ako keď boli pri rozhovore obaja z dvojice. Vtedy boli spomienky prepletené historkami a zaujímavými detailmi. Vedci tak usúdili, že táto „spoločná pamäť“ je pre páry benefitom. Vedci tiež zistili, že tie páry, ktorých intimita bola vyššia, dokázali mať spoločne bohatšie spomienky ako tie, ktoré boli kritické alebo pasívne.

 

5) Začnete sa podobať

Štúdia z roku 1987 zistila, že je zrejmé, že sa manželia na seba začnú po rokoch podobať. Používajú tie isté svaly tak často, že časom sa stanú zrkadlom toho druhého. Táto koordinácia pohybov nie je podľa vedcov náhodná. Harmonizuje napríklad naše pohľady, kolísanie tela i spôsob, ako hovoríme.

Štúdia z roku 2007 napríklad zistila, že dvojice mali často rovnaký vycivený pohľad, keď sa dozvedeli nejaké nové informácie pred ich konverzáciou.

 

6)  Začnete znieť podobne

V rovnakej štúdii hovoria vedci aj o tom, že dlhoročné vzťahy spôsobujú, že partneri začnú hovoriť v rovnakom rytme a štruktúre. Ak sú dvaja ľudia priveľa času spolu, znamená to, že začnú používať aj rovnaké rečové modely. Majú rovnakú mimiku, akcent, dĺžku páuz medzi slovami a vetami. Existuje dokonca dôkaz, že tieto rečové modely  môžu slúžiť ako indikátor toho, ako dlho spolu dvojica môže zostať.

Harmonizácia partnerov môže byť viditeľná už v začiatkoch ich vzťahu. V roku 2010 štúdia jazyka pozorovala niekoľko dvojíc, ktoré si písali textové správy. Zistili, že tie dvojice, ktoré „zneli“ rovnako – v zmysle používania slov a štruktúry jazyka, ktorý používali vo svojich správach, s väčšou pravdepodobnosťou spolu randili aj po 3 mesiacoch.

 

7) Emocionálne sa budete ovplyvňovať

Zaujímavým zistením vedkyne Elaine Hatfield je aj  tzv. emocionálna nákaza, ktorá sa prenáša práve pomocou vzájomného napodobňovania. Keď partner začne nevedomky napodobňovať správanie druhého, začne preberať i jeho emocionálne nastavenie. Bez ohľadu či je negatívne alebo pozitívne, v dlhoročných vzťahoch sa začneme cítiť rovnako ako náš partner.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku