Štrajk učiteľov. Čo bude znamenať pre rodičov a ich deti?

  Foto: Bigstock

19.1.2016 |

11. januára vyhlásili učitelia štrajkovú pohotovosť. Ak vláda nesplní ich požiadavky na zlepšenie situácie v školstve, vstúpia učitelia 25. januára do neobmedzeného štrajku. Svoje konanie zdôvodnili dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období.

 

 

Podľa Jarmily Javorkovej z Iniciatívy slovenských učiteľov učitelia dúfajú, že k vyhroteniu situácie nedôjde, ale na ťahu je vláda. Ak by sa štrajk konal, sú tri možnosti:

 

1. Škola sa do štrajku nezapojí - vyučovanie bude prebiehať podľa platného rozvrhu,

2. časť učiteľov sa zapojí - škola bude ochromená, závisí od riaditeľa školy, akú náhradnú činnosť či úpravu vyučovania pripraví,

3. učitelia sa do štrajku zapoja a škola bude zatvorená. Vtedy, žiaľ, žiaci ostanú doma. Vieme, že v takomto prípade rodičom narobíme starosti, čo nás veľmi mrzí, ale ako sa zatiaľ zdá, naše predošlé akcie, ktorými sme upozorňovali na neriešené problémy (Zraz dlhých nosov, Babysitting Day), prešli bez povšimnutia.

 

Dôvody k štrajku vysvetlili učitelia rodičom na svojej webovej stránke i prostredníctvom priamych emailov v Liste rodičom. Dúfajú, že ich pochopia a v záujme detí aj podporia.

 

List rodičom (11. 1. 2016)

Vážení rodičia,

učitelia dlhodobo poukazujú na nahromadené problémy v školstve, ktoré sa týkajú nielen nízkych platov pedagógov, ale aj nedostatočného materiálno-technického vybavenia škôl a systému vzdelávania učiteľov. Žiaľ, žiadna z požiadaviek, ktoré predkladáme od roku 2012, nie je dodnes splnená. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti a príprava neobmedzeného štrajku je len logickým vyústením udalostí posledných mesiacov.

Všetky doterajšie vlády školstvo dlhodobo ignorujú, a to bez ohľadu na to, či naša krajina prežíva hospodársky rast alebo recesiu. Súčasný stav školstva považujeme za neudržateľný už teraz, a preto neveríme, že v novom volebnom období sa situácia sama od seba zlepší.

Uvedomujeme si, že prípadným štrajkom mnohým z Vás skomplikujeme život, za čo sa Vám ospravedlňujeme, no žiaľ, iný účinný spôsob neexistuje.

Vážení rodičia, každodenne sa stretávame s Vašimi deťmi a snažíme sa pripravovať ich na plnohodnotný život. Dnes sa na Vás obraciame s prosbou o pochopenie a podporu, ktorú nám môžete vyjadriť osobne, mailom alebo prostredníctvom združenia rodičov školy. Veríme, že práve Vaša pomoc môže výrazne prispieť k úspešnému priebehu štrajku a teda aj lepšej budúcnosti našich detí.

 

S úctou

Iniciatíva slovenských učiteľov

 

Minister školstva v štrajk neverí

Minister školstva Juraj Draxler a predseda parlamentu Peter Pellegrini sa nechali počuť, že ide o politickú akciu, ktorej cieľom nie je zlepšiť podmienky učiteľov. „Požiadavka, aby vláda vyčlenila 400 miliónov eur na nákup didaktických pomôcok, je úplne absurdná. Ja neviem odkiaľ to číslo vôbec zobrali, tu sa od roku 2007 nakúpilo didaktických pomôcok za 160 miliónov eur, 400 miliónov eur je technicky absolútne nerealizovateľné,“ vyjadril sa minister k jednej z požiadaviek učiteľov.

„Plošný štrajk je v tejto chvíli takmer vylúčený,“ uviedol minister školstva v relácii TA3 V politike.

 

Hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová sa vyjadrila k požiadavke zvýšenia platov podobne odmieatavo: „Škôl na Slovensku je viac ako 5 900, počet učiteľov takmer 89 000, akékoľvek zvyšovanie platov je teda pri takých veľkých počtoch zamestnancov v obrovských číslach. Cez kolektívne vyjednávania boli za posledné 4 roky navýšené výdavky na platy učiteľov v hodnote takmer pol miliardy eur.“


Aké je aktuálne zapojenie škôl a učiteľov?

Školy sa v týchto dňoch registrujú na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá štrajk organizuje. Podľa organizátora štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov sa do dnešného dňa registrovalo na zapojenie sa do štrajku 246 škôl a 4637 učiteľov z celého Slovenska. Celkovo je u nás viac ako 2-tisíc základných škôl.

Hoci je zvýšenie ich mzdy pre mnohých učiteľov existenčne dôležité, problém viacerí vidia v tom, že hoci majú zo zákona právo na to, aby štrajkovali, za každý jeden deň štrajku nedostanú mzdu a navyše si musia za takéto dni hradiť sami zdravotné poistenie. Pre rodiny, kde sú obaja manželia učitelia to môže byť vážnou prekážkou.

 

 

Zdieľať na facebooku