Žiarlite na partnerku či partnera? Zbavte sa žiarlivosti skôr, ako vám zničí vzťah

Každý občas pociťuje žiarlivosť. Pokiaľ ale narúša váš každodenný život, mali by ste podniknúť kroky, ako ju zo svojho života odstrániť.
Každý občas pociťuje žiarlivosť. Pokiaľ ale narúša váš každodenný život, mali by ste podniknúť kroky, ako ju zo svojho života odstrániť. / Foto: Manny Rodriguez/Pexels

Jemná žiarlivosť vo vzťahu môže dávať partnerovi pocit, že vám na ňom záleží, že je pre vás výnimočný. Pokiaľ ale prekročí určité hranice, stane sa peklom pre oboch partnerov. Ako sa jej zbaviť?

 

Každý občas pociťuje žiarlivosť. Pokiaľ ale narúša váš každodenný život, mali by ste podniknúť kroky, ako ju zo svojho života odstrániť. Psychológovia definujú viacero dôvodov, ktoré by ste mali pri tom zvážiť. Žiarlivosť napríklad vedie k obsedantným myšlienkam, násilnému správaniu, sledovaniu partnerov a hlavne spôsobuje reálne utrpenie a bráni žiť človeku v pohode.

Pokiaľ vás začne ovládať žiarlivosť, evidentne vám neprinesie do života nič pozitívne a stratíte kontrolu nad svojím životom. Prehodnoťte svoje správanie a ak vám na vzťahu záleží, môžu vám pomôcť nasledujúce odporúčania.

 

Uznajte svoje žiarlivostné pocity

Priznanie svojho žiarlivostného správania je prvým krokom k jeho riešeniu. Je normálne, pokiaľ človek raz za čas žiarli, ale ak je žiarlivosť prítomná vo vašich myšlienkach denne, je najvyšší čas začať situáciu riešiť.

 

Identifikujte, čo je spúšťačom žiarlivosti

Keď sa u vás objaví žiarlivosť, spýtajte sa sami seba, čo tomu predchádzalo. Bol to nadmerný záujem partnerky o iného muža na večierku? Alebo nedostatok informácií, s kým vaša manželka trávi čas po práci? Prípadne večerné správy, ktoré si s niekým partner písal? Alebo žiarlite na niečo, napríklad lepšie postavenie, čo blízky kolega vašej partnerky má a vy nie? Či už vaša žiarlivosť pramení z neistoty, strachu alebo zo vzťahov z minulosti, vedieť viac o príčinách vám môže pomôcť zistiť, ako sa jej postaviť.

 

Zistite, čo je základným problémom

Žiarlivosť, ktorá pretrváva, môže súvisieť s úzkosťou alebo problémami so sebaúctou. Vysporiadanie sa s týmito problémami vám môže následne pomôcť aj so žiarlivosťou. Ak máte problémy so sebaúctou, lebo máte pocit, že by ste napríklad kariérne mali byť niekde vyššie, začnite sa na tento postup intenzívne sústrediť a podnikať kroky, ktoré k tomu budú viesť. Aj negatívna žiarlivosť môže byť pozitívnou inšpiráciou k rastu.

Pokiaľ ste úzkostný typ človeka, určite vám môže pomôcť riešiť tento problém psychoterapia. Naučíte sa rozpoznať nechcené a znepokojujúce myšlienky a vďaka tomu ich dokážete zahnať a nahradiť inými.

Pravdou je, že niekedy môže byť žiarlivosť naozaj opodstatnená. Zamyslite sa nad tým, či dokážete svojmu partnerovi po neúprimnom zaobchádzaní s vami, zradách a sklamaniach ešte dôverovať. Žiarlivosť totiž môže byť v skutočnosti len vaším zdravým inštinktom, že niečo nie je v poriadku a v takom prípade zvážte, či chcete v takomto neúprimnom vzťahu pokračovať.

 

Hovorte o svojich obavách

Možno si už partnerka všimla vaše žiarlivostné správanie a možno ešte nie. Pokiaľ ale vy sami viete, že vám tieto pocity prinášajú veľkú nepohodu a nakoniec môžu ublížiť vášmu vzťahu, porozprávajte sa o hraniciach vo vzťahu. Hovorte o tom, čo vo vás vyvoláva neistotu, čo vám je nepríjemné a čo by ste chceli zmeniť. 

 

Porozprávajte sa s priateľmi

Žiarlivosť môže spôsobovať zdeformovaný pohľad na realitu. Spýtajte sa priateľov, ako vnímajú vaše videnie vzťahu s partnerkou, či sa napríklad v danej situácii naozaj partnerka správala neprimerane, alebo či partner flirtuje aj pokiaľ tam nie ste. Niekedy môže dať pohľad tretej osoby inú perspektívu na situácie, ktoré ste prežili a rozrušili vás. 

 

Precvičujte si vďačnosť za to, čo máte

Pripomínať si pravidelne to, čo máte a byť za to vďačný, môže znížiť pocity žiarlivosti a pomôže odbúrať stres. Možno nemáte všetko, po čom túžite, ale pravdepodobne máte niečo z toho, čo ste si priali. A možno sa vám prihodili mnohé dobré veci, ktoré ste ani nečakali. Skúste na to pravidelne myslieť a vyslovovať za to vďačnosť. 

 

Precvičujte techniky zvládania, keď vás opantá žiarlivosť

Vyrovnať sa so žiarlivosťou vám síce nepomôže vyriešiť príčiny, prečo vznikla, ale pomôže zabrániť úzkosti a výbuchom hnevu. Ak vás opäť ovládne žiarlivosť, snažte sa od nej odvrátiť pozornosť a nerobte to, čo vám našepkáva, pretože to môže vášmu vzťahu iba ublížiť. 

 

Vyskúšajte tieto stratégie:

  • Napíšte si, čo cítite.
  • Používajte cvičenia hlbokého dýchania , meditácie a všímavosti.
  • Choďte sa prejsť alebo športovať.
  • Dajte si priestor vzdialiť sa od situácie.
  • Venujte 10 minút niečomu upokojujúcemu.

 

Uvedomujte si vlastnú hodnotu

Porovnávanie je v digitálnej dobe, ktorej vládnu sociálne siete a falošné obrazy, častým javom a zároveň cestou do pekla. Ak vás neustále nahlodávajú myšlienky nedostatočnosti v porovnaní s ostatnými, zamerajte sa na svoju hodnotu.

Výskum potvrdil spojenie medzi žiarlivosťou a seabúctou. Žiarlivosť sa vraj môže rozvinúť vtedy, keď čelíte ohrozeniu vašej sebaúcty.

 

Ako si zvýšiť sebavedomie:

  • Pripomínajte si veci, ktoré robíte dobre.
  • Praktizujte súcit so sebou samým.
  • Precvičujte s i denné afirmácie alebo si ich vymieňajte s partnerom.
  • Pripomeňte si veci, ktoré si na svojom partnerovi ceníte.
  • Nájdite si čas na to, čo vás baví a urobte to prioritou.
  • Myslite na to, že aj ostatní majú problémy a nežijú dokonalé životy.

 

Žiarli váš partner? Majte s ním súcit 

Ak žiarlivcom vo vzťahu nie ste vy, majte súcit so svojím partnerom či partnerkou. Hoci sú žiarlivci odsudzovaní za svoje neopodstatnené správanie, tieto pocity sú aj pre nich samotných veľmi trýznivé. Prežívajú skutočnú bolesť a cítia sa hlboko zranení. Pokúste sa skôr podať pomocnú ruku svojmu partnerovi. Vždy pokiaľ sa takéto správanie vo vzťahu vyskytne a začína sa opakovať ako problém, treba sa pýtať, čo je jeho spúšťačom. Pretože nielen ten, kto musí bojovať so žiarlivosťou, ale aj ten, kto je príčinou žiarlivosti, môže tento negatívny stav svojím správaním ovplyvniť. Napríklad otvorenosť vo vzťahu, blízkosť a úprimná komunikácia významne predchádza žiarlivosti. Spýtajte sa, aké je vaše vlastné správanie? Nedržíte si neustále neopodstatnený odstup od partnera? Nehovoríte mu len časť informácií, ktoré sú v dôvernom vzťahu prirodzené? Môžete mať skutočne podiel na tom, že partner prežíva takéto pocity a spôsobuje vo vzťahu obom nepohodu? Pokiaľ áno, skúste sa zmeniť aj vy sami a možno obaja nájdete harmóniu, ktorá vám vo vzťahu chýba.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo, Žiarlivosť
Zdieľať na facebooku