Nové príbehy pre deti z pera Maurica Sendaka

Maurice Sendak
Maurice Sendak / Zdroj: New York Natives

Maurice Sendak je dnes už klasikou detskej literatúry. Jeho kniha Where the Wild Things Are doteraz patrí medzi sto najlepších detských titulov anglicky hovoriaceho sveta. Keď prvýkrát vyšla v roku 1963, vyvolala búrlivé reakcie. Malý chlapčisko Max totiž ide po sérii neposlušností spať bez večere, a vo svojej fantázii sa preplaví na ostrov kadejakých divočín a zvláštnych strašidelných bytostí, kde sa stane ich kráľom.

Prvotná reakcia na túto knihu bola dosť intenzívna - školy a knižnice ju zakazovali, a to napriek tomu, že hneď rok po svojom vydaní dostala množstvo cien. Učiteľom sa nepozdávali práve tie divočiny. Pýtali sa, ako je možné, že v detskej knihe sa vôbec objaví nejaká strašidelná bytosť, a odkiaľ na to Maurice Sendak vlastne prišiel. A prečo by si deti mali čítať knihu o detskom hneve.

 

 

Maurice Sendak však rozumel tomu, že detská fantázia môže byť práve takáto. Základnou črtou detstva pre neho bola bezbrannosť, a ruka v ruke s ňou strachy. Svojich kritikov sa často pýtal, či je správne ponúkať v detských knihách umelo vytvorený svet bez konfliktov a bolesti. Detské sny sú často strašidelné a opakujú sa, detské strachy sú často obrovské. Jeho ilustrácie - keďže príbeh si sám aj ilustroval - detským strachom presne zodpovedajú. Sú trochu pochmúrne a celkom strašidelné. No tiež je v nich čosi detské a hravé. Keď si budete so svojimi deťmi čítať Maxov príbeh, budú sa trochu báť, no budú sa báť bezpečne.

 

V roku 2014 malinké rodinné vydavateľstvo Slniečkovo, o.z. knihu Where the Wild Things Are preložilo do slovenčiny pod názvom Kde žijú divé zvery. Vydali ju v nesmierne pôsobivom preklade Jána Gavuru, a zabezpečili tak pre slovenský trh jeden z najväčších pokladov detskej svetovej literatúry. Bol to logický krok potom, čo priniesli na Slovensko celú sériu Kvaka a Čľupa od iného amerického klasika detskej knihy, Arnolda Lobela.

 

Teraz, tri roky neskôr, Slniečkovo Maurica Sendaka znovu prináša na Slovensko, v tomto prípade ale ako vynikajúceho ilustrátora. Sendakov charakteristický ceruzkový štýl sa stáva citlivým sprievodcom príbehom rodiny Mackov, ktoré napísala Else Holmelund Minarik, ďalšia ikonická postava svetovej detskej literatúry. Rodina Mackov žije v domčeku v mestečku na pobreží, mamka je krajčírka a oblieka sa veľmi elegantne, ocko sa plaví po moriach a často býva preč. Obdobia, keď je doma patria k Mackovým najobľúbenejším.

 

Slniečkovo prináša na Slovensko dve zbierky príbehov, Malý Macko a Macko Ocko prichádza domov, a opäť vo veľmi peknom a čistom preklade Jána Gavuru. V každej zbierke nájdete štyri kratučké poviedky, akési záznamy bežných situácií zo života rodiny. Malý Macko sa chce hrať vonku, no nevie sa dobre obliecť. Alebo má narodeniny, no nikde nevidí svoju tortu, a tak si skúsi navariť aspoň narodeninovú polievku. Alebo sa Ocko konečne vráti domov, a všetci Mackovi priatelia chcú vidieť skutočného námorníka. Príbehy sú skutočne veľmi jednoduché, určené deťom už okolo druhého roka. Je v nich použitý prostý jazyk, mnohé frázy sa opakujú (čo majú deti veľmi rady, rýchlo sa to učia a potom čítajú spolu s vami), a všetko, čo Macko zažíva, deti veľmi dobre poznajú.

 

 

Je to láskavé, hrejivé čítanie. Mamka Macko má pre Macka vyhradenú horu trpezlivosti, radí mu o tom, čo sú veľké a malé sny, a ktoré sa dajú splniť. Ocko je rád, že je doma a celú rodinku vezme na piknik - a tam sa oddychuje a hľadajú sa morské víly. Nuž a v týchto jednoduchých príbehoch ilustrácie Maurica Sendaka krásne ožívajú.

 

Maxa a jeho Divočiny nájdete v kníhkupectvách aj TU už teraz, príbehy Mackov až v najbližších týždňoch. Určite sa stanú novými obľúbenými príbehmi pre vašich najmenších.

 

___

Tento článok pre vás napísala Viki Marcinová z OZ Čítajme si spolu.

 

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti, Recenzia
Zdieľať na facebooku