10 najlepších knižiek pre deti do troch rokov za rok 2016

Inšpirujte sa pri čítaní deťom naším výberom. Tu je 10 najlepších knižiek pre deti za rok 2016, ktoré vo svojej knižnici určite neoľutujete.
Inšpirujte sa pri čítaní deťom naším výberom. Tu je 10 najlepších knižiek pre deti za rok 2016, ktoré vo svojej knižnici určite neoľutujete. / Foto: Shutterstock

AUTORKY: Alžbeta Uríková a Viktória Marcinová


Január je zvyčajne takým prestupným časom v roku: Nový rok sme už oslávili, no obdobie sviatkov ešte celkom nevyprchalo. Práve preto sa v tomto článku dívame na tie najzaujímavejšie tituly, ktoré sa na našom trhu objavili pre deti do troch rokov. Je to trochu komplikovaná veková skupina: keďže deti v tomto období sa iba učia hovoriť, vydavateľom sa častokrát zdá zbytočné investovať do kvalitného sprievodného textu, a snažia sa miesto toho deti zaujať ilustráciami. Častokrát aj skĺzavajú ku ukričaným a nevkusným knižkám, ktoré sa majú deťom iba “zapáčiť” na prvý pohľad.

A to je veľká škoda, pretože autori ako Eric Carle alebo Petr Horáček už dávno dokázali, že  knižka pre najmenšie deti môže byť hravá, ľúbivá, no pritom nemusí skĺzavať do priemernosti. Veď si len skúste s vašim drobcom čítať Nenásytnú húseničku a potom leporelo s medveďom a Mášou. Po úvodnom nadšení z Maše sa jednoznačne bude vracať k Húseničke, pretože tá sa s ním rozpráva ako so skutočným čitateľom - hoci on má iba necelý rok.

Prestavujeme vám preto desať titulov za minulý rok, ktoré podľa nás môžu obstáť v knižnici aj zoči-voči chvíľkovým Disney hrdinom. Tieto vedia, že váš potomok nie je len také chodiace obzeradlo a opakovadlo, práve naopak. Že malé dieťa je v skutočnosti špongia, ktorá vsakuje naozaj všetky podnety, ktoré okolo seba vidí - a rodič preto musí dobre vyberať.

 

1. Knižka za všetky knižky: Nenásytná húsenička

Húsenička je v tomto zozname hneď na prvom mieste a takpovediac nenápadne omylom: v roku 2016 vyšla jej dlhoočakávaná slovenská dotlač, nie jej prvé vydanie. Avšak dotlač kvalitnej knihy na Slovensku je vždy dôvod na radosť, navyše Húsenička patrí medzi 100 najlepších detských kníh anglicky hovoriaceho sveta, a tvorí základný kameň dobrej detskej knižnice. Musíme ju preto menovať.

 

Autor a ilustrátor: Eric Carle

 

Dôvodov je niekoľko. Na začiatku je skvelá kolážová ilustrácia a k nej sa pridávajú húseničkou vyhryzené dierky do jednotlivých obrázkov, cez ktoré budú decká s chichotom strkať prstíky. Čo je však dôležitejšie je že k ilustráciám sa pridáva text, ktorý v jednoduchých a kratučkých vetách rozpráva vtipný príbeh nenažraného hmyzu a zároveň precvičuje čísla, ovocie, jedlá, dni v týždni a ešte aj životný cyklus motýľa. A na konci vás prekvapí vždy a znova.

Oficiálne je pre deti od dvoch do päť rokov, ale kúpte ju dieťaťu hneď keď začne sedieť, a vezmite rovno dve. Tú prvú pravdepodobne rozžuje, a nevadí, lebo veď treba deti kŕmiť kvalitnou literatúrou.

 

Autor a ilustrátor: Eric Carle

Vydal: Zelený kocúr

Nenásytnú húseničku kúpite vašim deťom aj na tomto linku: mrkvicka.sk

 

2. Pop-up knižka: Tiger a jeho kamaráti

Úvodné varovanie: je pravdou, že toto pop-up leporelo je naozaj citlivé na zaobchádzanie. Preto ak máte doma zurvalca, asi s knižkou budete musieť narábať spočiatku vy a zároveň učiť dietko správať sa ku knihám láskavo. Námaha sa ale oplatí. Totiž leporelá Rudolfa Lukeša (celá séria má štyri diely) sú jedna z najkrajších vecí, ktorá sa v roku 2016 objavila na našom trhu. Otvoríte nenápadnú malú knižočku, a pred vašimi očami sa v zložitej papierovej konštrukcii vynorí tiger. Alebo útočný krokodíl. Ručiaci lev!

 

Tieto leporelá sú skutočne určené do rúk najmenších detí: výrazné a čitateľné obľúbené zvieratká, iba jedno štvorveršie na každej dvojstránke a malý, ľahký formát do ruky a do batôžka. Ich konštrukcia nie je klasický pevná, ako sme pri leporelách zvyknutí, pretože papier potrebuje byť mäkký a ľahko sa skladať do želaného tvaru. Napriek tomu sú pomerne pevné.

Sú naozaj prekrásne. Nesú sa v teplých, zemitých farbách a sú parádne expresívne: syčiaci had a jeho opatrný hadí kamoško, rozbláznený oslík, ktorého mamina sa preto zlostí, pokojná zebria rodinka alebo ťavy, ktoré vyzerajú, že ich naozaj nič neprekvapí.

 

Autor a ilustrátor: Rudolf Lukeš

 

Celá séria má iba dve chybičky krásy. Tou prvou sú občas rozpačité básničky, ktoré sprevádzajú jednotlivé zvieratá. No a tá druhá chyba je fakt, že, každá knižka sa skladá iba zo štyroch zvieratiek - a sami sa presvedčíte, že vám to nebude dosť.

 

Autor a ilustrátor: Rudolf Lukeš

Vydal: Albatros

Tigra a jeho kamarátov (či inú zo série) viete kúpiť vašim deťom na Martinuse tu: martinus.sk

 

3. Hľadacia knižka: Kniha džungle džunglovaté

Ak chcete stráviť príjemný deň v džungli a nepohnúť sa z domu, vyskúšajte toto veľkoformátové leporelo. Patrí do obľúbenej kategórie hľadacích kníh. Na stranách sa postupne skrýva 54 tvorov z džungle, ktoré máte za úlohu nájsť. Nie je to vôbec náročné, pokojne to zvládne s vašou pomocou aj malé dieťa. Nemyslím tým ale, že mu budete jednotlivé zvieratá ukazovať, práve naopak. Pri najmenších deťoch zvoľte opačný postup: pomenúvajte iba to, na čo budú ukazovať. Takto si predĺžite zážitok z knihy, pretože dieťa bude postupne objavovať ďalšie a ďalšie veci.

 

Ilustrácie: Lucie Brunelliere

 

Hlavné slovo v tejto knižke majú ilustrácie a sú skutočne fantastické. Napriek množstvu prvkov pôsobia pokojne a vyvážene, presne ako ozajstná džungľa. Svojou veselou farebnosťou (okrem všetkých odtieňov zelenej je tu aj veľa ružovej, fialovej a červenej) a milými ilustráciami zvieratiek je kniha priamo určená pre najmenšie deti. Odklápacie okienka a obrovský formát knihy sú už len ďalší bonus.

Text je len sprievodný, popisný, vymenúva iba, ktoré zvieratá treba na každej dvojstrane hľadať. Knihu vydala česká Axióma, ale minimu textu čeština nevadí.

Skvelé na takýchto knihách je, že po tom ako si ich spolu s deťmi niekoľkokrát prečítate, radi sa k nim vracajú aj samé. Po všetkých tých opakovaných "čítaniach" si už jednoduchý text ľahko zapamatajú a môžu hľadať bez vás.

 

Autor: Josef Antón

Ilustrácie: Lucie Brunelliere

Vydal: Axióma, 2016

Knihu džungle džunglovaté kúpite vašim deťom na Gorile na tomto linku gorila.sk

 

4. Hľadacia knižka: Potulky nocou

Potulky nocou sú veľkoformátové leporelo, ktoré patrí do päťdielnej série Potuliek. Susane Bernerová Potulkami spôsobila menšiu celosvetovú horúčku: ide v nich síce o nesmierne jednoduchý no pritom veľmi efektný nápad. Na siedmich stranách leporela objavíte vždy iný úsek malého mestečka: je tam napríklad obytný dom, vlaková stanica, historické centrum či jazero na okraji mesta. Kniha je úplne bez textu, vašou úlohou je totiž skúmať jednotlivé postavičky a zisťovať ako sa ich príbeh vyvíja od prvej po poslednú stranu.

 

Postavičky ale stretnete v každej časti série, príznačne nazvanej Jar, Leto, Jeseň a Zima. V každej časti série vidíte vždy rovnakú scenériu v rovnakom poradí (teda obytný dom, vlaková stanica, historické centrum či jazero na okraji mesta), no vždy v zmenenej podobe podľa ročného obdobia. Ročnému obdobiu sa samozrejme prispôsobujú aj príbehy jednotlivých obyvateľov.

 

Autor a ilustrácie: R.S.Bernerová

 

Vydavateľstvo Zelený kocúr vydalo v tomto roku piatu časť série. Táto sa volá Potulky nocou, ide teda o nočné dobrodružstvo. Scenéria sa znovu opakuje tak ako aj v predchádzajúcich knihách, avšak tentokrát ide o letnú sobotnú noc (podľa hodín na vlakovej stanici okolo jedenástej večer). Nájdete tam všetko čo do letného života malého mestečka patrí: pootvárané okná a vejúce záclony, ľudia v ľahkých šatách, plná kaviareň či nočný ohňostroj.

 

Potulky sú známe svojim citom pre detail, a tak keď budete dobre pozerať, zistíte, že v miestnom divadle sa chystá predstavenie Sna noci svätojánskej alebo že v knižnici práve prebieha výstava ilustrácií z detských kníh. Potulky nie sú celkom obyčajná hľadacia kniha - i keď môžu byť. Je výborná pre deti od jedného roka, no dobre sa na nej pobavíte aj keď máte celkom normálny rodičovský vek. A ak vaše deti chytí, ostane s vami ešte dlho.

 

Autor a ilustrácie: R.S.Bernerová

Vydal: Zelený kocúr

Potulky nocou kúpite vašim deťom aj v kníhkupectve Mrkvička na tomto linku mrkvicka.sk

 

5. Okienková knižka o číslach: Počítání

Počítání je určite najzaujímavejšie leporelo o číslach, ktoré nájdete na pultoch kníhkupectiev.

Niekoľko stranové leporelo vás ohromí svojou farebnosťou. Množstvo prvkov na pozeranie (a hlavne počítanie) sa môže najskôr zdať chaotické, ale je to dobre organizovaný chaos. Usporiadaniu napomáha rozdelenie strany na rôznofarebné plochy, ktoré každý prvok ohraničujú. Napriek tomu  jednotlivé ilustrácie pôsobia jemne. Obrázky majú mierny retro nádych a ani vás neprekvapí, že autorka pracuje pre textilnú značku Marimekko.

 

Netradičné zobrazenie zvieratiek vás nemusí odradiť, dieťa hravo spozná v tom zvláštnom ružovom tvorovi zajaca. Vďaka tomu vidí, že jedna vec sa dá zobraziť viacerými spôsobmi. Od sladkej disney ľúbivosti, cez jednoduché obrázky Márie Nerádovej až po realistické fotografie. Stále je to ten istý zajačik. Dieťa tak môže vidieť svet v celej jeho úžasnej rozmanitosti.

 

Autor a ilustrácie: A.M. Metsola

 

Knihu fínskej výtvarníčky Aino-Maija Metsola vydal český Babobab. Textu je máličko, pár viet pod každým odklápacím okienkom hravo zvládnete preložiť do slovenčiny. Nájdete tam jednoduché hádanky alebo úlohy. Tým sa posúva kniha do kategórie interaktívnych, a takisto naozaj návykových.

 

Autor a ilustrácie: A.M. Metsola

Vydal: Baobab

Počítání kúpite vašim deťom aj v kníhkupectve Mrkvička na tomto linku mrkvicka.sk

 

6. Básničková knižka: Tomáš Janovic, Mária Neradová: Zažmúr očká (básničky pre najmenších)

Spomínate si z detstva na rozprávky o Drevenom tatovi? Na veľkú Katu a malú Táňu? Predstavte si, že malá Táňa je stále malá a dostala od svojho tata Tomáša Janovica celkom novú knihu básničiek. Básničky sú to presne ako ona: hravé, neposedné, smiešne a utárané. Pritom sú o bežných veciach, ktoré pozná každé dieťa.

 

Ilustrácie: Mária Nerádová

 

V určitom veku deti začnú objavovať krásu jazyka a bavia ich veselé rytmické rýmovačky. Janovicove hry so slovami sú na toto obdobie ako stvorené. Obrázky Márie Nerádovej krásne texty dopĺňajú. Plné farebné plochy a jednoduché linky bez zbytočných detailov básne živo ilustrujú.

 

Celá kniha je zostavená s ohľadom na malého čitateľa. Od zmenšeného formátu (dobre padne do ručičiek), pevnejších strán (lepšie sa listuje), veľkého písma až po veľmi vydarené celkové grafické spracovanie. Všetko spolu úžasne funguje. Pre mňa najlepšia slovenská kniha roka pre deti do 4 rokov.

 

Autor: Tomáš Janovic

Ilustrácie: Mária Nerádová

Vydal: Buvik, 2016

Zažmúr očká kúpite vašim deťom aj v Martinuse na tomto linku martinus.sk


7. Počúvacia nepríbehová knižka: Na horách v Závejove

Táto knižočka sa objavila na knižnom trhu tesne pred Vianocami, a je to veru jedna parádna zimná chuťovka. Oficiálne je pre deti od cca dvoch rokov vďaka tomu, že je v nej len málo textu a ešte aj tá troška nevytvára žiaden súvislý dej. Knižka je totiž vlastne iba prehliadkou láskavých momentiek z horskej dedinky obsypanej snehom: tu sú bežky, tuto lyžovanie, tuto skoky na lyžiach, a potom zase lov rýb, predpoveď počasia, podvečerná námraza na ceste či pán Amundsen osobne. Z každej strany na vás dýcha zima a radosť, úplne vás láka zababušiť sa a vyraziť von. Napriek tomu, že to znamená hodinu obliekať seba a deti.

Ilustrácie sú detsky disproporčné, hravé, plné vtipných detailov, ktoré sa dajú donekonečna obzerať a skúmať. Sú veľmi iné; ideálne pre srandovné excentrické postavičky malého skicentra. Určite si ju zabezpečte, zvyšok zimy s ňou prežijete omnoho príjemnejšie.

 

Autor a ilustrácie: Bjorn R. Lie

Vydal: Knižná dielňa

Autor a ilustrácie: Bjorn R. Lie

Na horách v Závejove si viete kúpiť aj na Martinus.sk tuto martinus.sk

 

8. Počúvacia príbehová knižka: Máme v škôlke prasiatko

Na tejto knižočke už na prvý pohľad vidieť, že je trochu iná než zvyčajné knižky o škôlke sú, a je to pravdepodobne tým, že autorkou je Švédka. Knižka je sladká a vlastne sa ani nevenuje tomu, čo sa v škôlke zvykne diať. V skutočnosti sa týka toho ako zapadnúť do skupiny a nájsť si v nej miesto a čo všetko môže znamenať kamarátstvo.

 

Hlavným hrdinom je osamelé prasiatko, vraj nasmutnejšie na svete. Z diaľky vidí škôlku a deti na ihrisku, a tak sa rozhodne tam dostať. Deti ani na chvíľu neváhajú a urobia všetko preto, aby panie učiteľky prasiatko prehliadli: čiže ho poobliekajú do vlastných šiat a potom padajú na dvore, v jedálni robia obrovský neporiadok, len aby pani učiteľka na prasiatko ani nepozrela. Pani učiteľka si však nakoniec prasiatko všimne, a keď sa ono musí vráriť späť do svojho chlievika, je ešte smutnejšie než na začiatku. Čakajte dobrý koniec, ale znovu trochu “iný” dobrý koniec - realistický, no pritom láskavý.

Obráti sa chrbtom k škôlke a tvári sa, že o nej nevie. No nie je to ľahké. Deti mu stále chodia po rozume.

No ony v skutočnosti nechodia po nijakom rozume.

Chodia pozerať prasiatko.

 

Ilustrácie: Charlotte Rame


Veľmi silnou stránkou príbehu je text. Vety sú krátke a miestami akoby nesúrodé, no v skutočnosti len veľmi dobre kopírujú uvažovanie a vyjadrovanie malých detí - a to je v detskej knihe veľmi osviežujúce.

Deti zatvárajú oči, aby nevideli, čo sa stane, no aj tak sa to stane. Nestačilo, že všetky žmúrili.

Vďaka farbičkám a vodovým farbám vznikajú nesmierne živé, farbisté ilustrácie, ktoré celý ten zmätok vynikajúco dopĺňajú. Aj vďaka nim si budete vedieť knižočku vychutnať už aj s dvojročným dieťaťkom, na ktoré tam môže byť textu ešte priveľa.

 

Autor: Johanna Thydell

Ilustrácie: Charlotte Rame

Vydal: Axióma, 2016

Máme v škôlke prasiatko si kúpite aj u Mrkvičku na tomto linku: mrkvicka.sk

 

9. Prvá encklopédia: Veľká obrázková knižka pre malé deti

Toto nie je celkom "klasická" encyklopédia. Heslá nie sú vysvetľovacie a ani ich zoznam nie je vyčerpávajúci. Sú to skôr kratučké príbehy z bežného života malých detí. Sú písané krásnym, čistým, kultivovaným jazykom, a z textu je cítiť, že sa v nej nikto nenáhli.

Bude to možno tým, že kniha vyšla v slovenčine prvýkrát ešte v roku 1979, a obaja jej autori sú velikáni našej detskej knihy. Dokážu aj do siedmych riadkov určených malému dieťaťu vložiť múdrosť a iskru. Viete, krátky text neznamená, že to ide rýchlo a ľahko a … nuž, krátko. Práve naopak, vyžaduje si to talent, zručnosť, láskavosť.

 

Ilustrovala: Andrea Tachezy

 

Knihu nanovo ilustrovala Andrea Tachezy a nesmierne jej pristane. Je svieža a moderná, veľmi citlivo strieda svoju charakteristickú koláž s obyčajnou ceruzkou či farbičkami, no pritom ilustruje tlmene a veľmi retro - mňa osobne toto nové vydanie hreje a tiež inšpiruje k spomínaniu na moje vlastné prvé vydania.

Záver: knižka je vhodná od dvoch rokov na listovanie a rozprávanie o obrázkoch. Na prvé rodičovské čítanie sa hodí od troch rokov a veľmi dobre vydrží až ku prvému samostatnému čítaniu.

 

Autori: Bohumil Říha, Milena Lukešová

Ilustrovala: Andrea Tachezy

Vydal: Axióma Praha

Veľkú obrázkovú knižku pre malé deti si viete kúpiť aj na Martinus.sk na tomto linku: martinus.sk

10. Pohybová interaktívna knižka: Snehulienka

Tento titul sme zaradili ako posledný v desiatke, no hodnú chvíľu sme strávili nad tým, či do prvej desiatky skutočne aj patrí. Na prvý pohľad niet o čom pochybovať, ide totiž o veľmi pekné spracovanie známej klasickej rozprávky, špeciálne nasmerované medzi deti pod jeden rok. Knižočka je tlačená vo veľmi pevnej kartónovej väzbe, pričom každá z desiatich strán má v sebe mechanizmus na vyťahovanie, posúvanie a otáčanie. Takéto prvky sú pre dieťa okolo jedného roka ideálne a pomáhajú mu udržať pozornosť, no a na našom trhu je práve takýchto posúvaco-vyťahovacích knižiek málinko. Preto každá jedna naviac poteší, o to viac ak je to vydarený úvod do klasických rozprávok.

 

Ilustrácie: Dan Taylor

 

Avšak vo veľký neprospech knižky hovorí text. Áno, je ho veľmi málo (iba jedno dvojveršie na každej strane), a možno si poviete, že jednoročné dietko toho až tak veľa nenarozpráva. Avšak pozor, dieťa sa jazyk učí omnoho skôr než ho začne používať. Práve detské rýmovačky patria k prvým knihám, s ktorými sa deti stretnú, a decká ich jazyk okamžite nasávajú, dokonca ho veľmi skoro  začnú recitovať, pričom nemusia slovám vôbec rozumieť. Jazyk prvých detských kníh by mal mať špeciálnych redaktorov, ktorí chápu aký dôležitý nástroj dávajú rodičom do rúk. Táto knižočka ale určite trpí tým, že bola iba prosto preklopená z češtiny do slovenčiny bez ohľadu na rozdiel medzi obomi jazykmi.

 

Knižku sme však predsa len zaradili. Jazyk je totiž častým problémom na našom trhu, Snehulienka zďaleka nie je jediná. Avšak svojou interaktívnosťou a vcelku sviežou ilustráciou ostatné priemerné knižky presahuje.

 

Ilustrácie: Dan Taylor

Vydal: Svojtka

Snehulienku z edície Minirozprávky si viete kúpiť na Martinus.sk na tomto linku martinus.sk

 


Tento článok vznikol v spolupráci dvoch blogov, ktoré sa venujú čítaniu najmenším deťom Citajmesispolu.sk a Pampuch.sk.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku