Škola inkluzionistov má na základných školách pomôcť s inklúziou

Škola inkluzionistov je zameraná na podporu inkluzívneho vzdelávania detí.
Škola inkluzionistov je zameraná na podporu inkluzívneho vzdelávania detí. / Foto: NDS, Shutterstock

Nadácia pre deti Slovenska otvorila nový grantovo-vzdelávací program s názvom Škola inkluzionistov, ktorý je zameraný na rozvoj a podporu inkluzívneho vzdelávania detí na prvom a druhom stupni základných škôl v školskom roku 2018/2019. Školy sa doň môžu prihlásiť do 22. júna na webovom portáli www.skolainkluzionistov.sk.


BRATISLAVA, 30. mája – Grantovo-vzdelávací program Škola inkluzionistov, ktorý Nadácia pre deti Slovenska otvorila vôbec prvýkrát, je zameraný na rozvoj a podporu inkluzívneho vzdelávania na prvom a druhom stupni základných škôl v školskom roku 2018/2019. Prihlasovanie do programu je pre školy otvorené do piatka 22. júna. Výzva ako aj prihlasovací online formulár sú dostupné na webe www.skolainkluzionistov.sk.

Cieľom programu je vytvoriť v novom školskom roku na 20 školách priestor na rozvoj vzdelávania rešpektujúci individuálne potreby všetkých detí. Každá škola získa regionálneho konzultanta, ktorý školu vzdelávacím programom a procesom inklúzie prevedie. Regionálni konzultanti sú ľudia s dlhoročnou odbornou praxou v oblasti vzdelávania a inklúzie a práci s deťmi s rôznymi vzdelávacími potrebami sa dlhodobo venujú. Majú skúsenosti s deťmi s rôznymi typmi zdravotných znevýhodnení a vzdelávacích potrieb z predškolských a školských zariadení.

Súčasťou vzdelávacieho programu pre školy je okrem rozvoja zručností zapojených účastníkov prostredníctvom troch intenzívnych workshopov aj identifikovanie východiskovej situácie na škole a hľadanie ciest ako prispôsobiť jej fungovanie reálnym potrebám inkluzívnej praxe.

Každá škola zapojená do programu získa aj finančný grant vo výške 2000 eur určený na realizáciu malých projektov.

Program Škola inkluzionistov je podporený výnosom z 18. dobročinného Plesu v opere.

 

Zdroj: NDS

Zdieľať na facebooku