M. Lubyová: Nespokojnosť učiteľov nesúvisí len s platom, ale aj s docenením

V diskusnej relácii TA3 V politike hovorili o školstve a súčasných platoch učiteľov ministerka školstva M. Lubyová a  poslanec SaS B. Gröhling.
V diskusnej relácii TA3 V politike hovorili o školstve a súčasných platoch učiteľov ministerka školstva M. Lubyová a poslanec SaS B. Gröhling. / Zdroj: TASR

Martina Matejová

Výnimočné dieťa vychováte podporou jeho silných stránok.

Odborníci majú množstvo teórií, ako rozvíjať vzťahy v rodine. Jedna z nich, ktorá vychádza z teórie sociálnej práce,  sa opiera o podporu a rozvoj silných stránok. Hovorí o tom, že každý má svoju silu, či už je to jednotlivec alebo rodina. Práve vďaka jedinečnosti silných stránok každého dokážeme spraviť pozitívne zmeny a žiť šťastnejší život. Všetci by sme preto mali venovať čas tomu, aby sme našli práve tieto pozitíva u seba, aj u každého, s kým prídeme do kontaktu, bez ohľadu na to, kým sme a čo sme v minulosti prežili.

Zameriavať sa na silné stránky môže byť náročné, najmä, keď nám to s deťmi nejde veľmi podľa našich predstáv. Vo chvíľach, keď nás drobci vytáčajú, sa len s premáhaním dokážeme na nich pozrieť tak, aby sme videli ich silné stránky. Často sa preto musíme najprv nadýchnuť, rozmyslieť si a zvážiť vlastnú reakciu, nájsť svoju vnútornú silu. Máme dosť práce s tým, aby sme zostali pokojní a nedali sa strhnúť lavínou výbuchov nášho dieťaťa. Lenže práve tu je skrytá sila tohto prístupu. Keď sa nám podarí hľadať silu, nájdeme ju na tých najneočakávanejších miestach a oveľa častejšie aj v ľuďoch, ktorých milujeme najviac.

Hovorí sa, že každému Boh naloží len toľko, koľko vládze uniesť. Znamená to, že všetci máme prostriedky na to, aby sme zvládli prekážky, ktoré nám život postaví do cesty. Niekedy je dobré deťom pripomenúť, že majú na to, aby dokázali zdolať výzvy vo svojom živote, nech sa len skúsia do toho s odhodlaním pustiť. Napokon, veď my, ako rodičia, im budeme oporou.  Toto je jeden z najsilnejších odkazov, ktorý môžete deťom odovzdať. Náročné situácie budú prichádzať, jedna za druhou, občas aj viaceré naraz, ale každý ich môže dokázať spracovať.

Ako v praxi podporiť silné stránky detí

Táto stratégia vychádza z istoty bezpodmienečnej lásky. Vaše deti musia vždy, za akýchkoľvek okolností vedieť, že ich ľúbite, pevne, nekonečne a nemenne. Nezáleží teda na tom, čo urobia, povedia, čím sa stanú, vy ich budete vždy úprimne ľúbiť. Neustále a navždy. Hovorte im o tom, dokazujte svojimi činmi. Nech je láska stále prítomná, vo všetkých vašich rozhodnutiach. To ale neznamená, že musíte nutne milovať všetko, čo deti urobia. Súčasťou neobmedzenej lásky je aj stanovenie hraníc. Hraníc, ktoré rešpektujú vás, ale aj ich. Deti totiž hranice chcú a potrebujú.

Ďalším dôležitým momentom je viera v to, že každé dieťa je jedinečné a výnimočné. Nie je však lepšie, než ktokoľvek iný, je unikátne tým, že na svete už neexistuje iný človek, ktorý by bol rovnaký. Nájdite a oceňte preto výnimočnosť svojho dieťaťa. Neporovnávajte ho so súrodencami či jeho kamarátmi. Doprajte každému dieťaťu, aby mohlo byť samo sebou. Nech rastie, vyvíja sa a emocionálne dozrieva každý deň. Nebude stále tvrdohlavé a neústupné ako dnes. Tieto jeho stránky sa môžu zmeniť na vášeň, záujem a starostlivosť o druhých. Potrebuje však priestor, aby mohli dozrieť v takú osobnosť, akou by malo a chcelo byť. Chce to značnú dávku odvahy, umožniť dieťaťu vyrásť v niekoho, kým naozaj je.

Ďalším krokom je pozerať sa na prekážky ako na výzvy na zdolávanie, nie na niečo, od čoho je najlepšie utekať. Ťažkosti sa nám totiž budú stavať do cesty neustále, odo dňa, kedy prídeme na svet, až do chvíle, kým z neho neodídeme. Je preto kľúčové naučiť deti dívať sa na problémy ako na záležitosti, ktoré sa dajú vyriešiť a vyriešia sa, aj s vašou pomocou. Pýtajte sa detí, ako sa na ťažkosti dívajú, ako vidia problémové situácie ony, ako by to chceli zvládnuť, čo k tomu potrebujú. Viac sa vypytujte ako navrhujte. Nech ony skúsia prísť s vlastným návrhom riešenia. Život nie je problém, ktorý treba vyriešiť, ale realita, ktorú treba zažiť.

Založte svoju výchovu na pozitívnom prístupe. Vedci totiž zistili, že pozitívne myšlienky sú v skutočnosti základom pozitívneho správania. Aj malá zmena vo vyjadrení dokáže zmeniť celý odkaz. Keď poviete napríklad: „môžeme...,“ namiesto „mali by sme...“ naladenie druhého je úplne iné. Ak budeme veriť, že dokážeme vychovať z drobcov výnimočných ľudí, tak sa nám to aj podarí. Keď však budeme spochybňovať a váhať nad každým krokom, môžeme to naučiť aj deti a bude im chýbať sebaistota. Nie je tajomstvom, že človek sa zvyčajne stane tým, kým verí, že je. Keď si budeme neustále opakovať, že niečo nedokážeme spraviť, nakoniec to zvyčajne aj tak dopadne. Aj Mahatma Gandhi tvrdil, že ak veríme tomu, že niečo zvládneme, nadobudneme aj silu na to, aby sa nám to podarilo, hoci na začiatku to možno vyzeralo úplne inak.

 

Rozvíjajte nadanie svojho dieťaťa

Podporujte jedinečnosť svojho dieťaťa tým, že budete venovať pozornosť jeho záujmom a umožníte mu vyskúšať čo najviac z možností, ktoré sa vám ponúkajú. Dajte mu papiere a ceruzky, stavajte spolu modely, hrajte sa a športujte, počúvajte hudbu, tancujte, hľadajte, čo vám bude sedieť. Berte deti so sebou na výlety, nech vidia čo najviac miest a ľudí, nech zozbierajú čo najviac zážitkov a vytvoria si množstvo jedinečných spomienok. Cestujte a oslovujte ľudí v cudzích krajinách, deti si zamilujú odlišné kultúry, stanú sa tolerantnejšie.

Ukážte im, čo robíte, porozprávajte im o tom, čo baví vás, čomu by ste sa chceli venovať, aké máte a aké ste mali sny. Naučte ich, ako nájsť niečo, čo by ich bavilo.

Prirodzenou potrebou rodičov je roztvoriť ochranné krídla nad svojimi deťmi a zabrániť nepríjemným zážitkom. Lenže deti potrebujú, aby sa rozvíjala ich schopnosť postaviť sa čelom negatívnym skúsenostiam a hľadať riešenie problémov. Nechajte ich, aby skúsili, ako chutí neúspech, aby sa zapojili do bitky. Tým, že sa naučia zvládať vlastný boj, budú vedieť, čo to znamená, skutočne sa snažiť. Podobne ako dospelí, ak dieťa verí, že niečo dokáže, potom to aj skutočne zvládne. Ak si ale napríklad myslí, že varenie je nebezpečné, pretože sa môže popáliť, potom sa mu bude vyhýbať a bude mu dlho trvať, ak sa mu to vôbec podarí, aby sa variť naučilo. To, aby boli úspešné, sa nenaučia tak, že budete robiť veci za nich, ale tak, že ich naučíte, ako by ich mali robiť ony samy.

Zapojte sa do diania navôkol

Ak niečo robíte pre ostatných, učíte deti ako byť príjemnými, empatickými a tolerantnými. Doprajte aj deťom príležitosť, aby mohli dať niečo zo seba. Možno to bude v rámci rodiny, školy, či širšej komunity. Ak sa v škole organizuje nejaká aktivita, podporujte účasť vášho dieťaťa, nech je všade tam, kde je zábava. Pokúste sa deti už od malička motivovať k tomu, aby dokázali darovať veci iným. Spočiatku môže ísť napríklad o hračky, s ktorými sa už nehrávajú, no časom by sa mohli dokázať vzdať aj niečoho cennejšieho v prospech niekoho, kto to potrebuje viac. Spájaním sa s inými ľuďmi v rôznych aktivitách ich naučí súcitu a vďačnosti.

Staňte sa súčasťou komunity. Aj keď sa možno nepovažujete za spoločenských ľudí, práve vďaka deťom dostanete jedinečnú príležitosť rozšíriť sieť svojich známych, napríklad z úplne odlišného sveta, ako doteraz. Nových známych stretnete napríklad na ihriskách, v detských kútikoch, škôlkach, či školách a témou, ktorá vám hneď otvorí dvere ku konverzácii, sú vaše deti. Aj tu nájdete množstvo príležitostí, aby ste našli silné stránky v ľuďoch, ktorých len spoznávate, alebo v priateľoch svojich detí. Tým, že rozšírite svoje videnie aj na iných, sa stáva celá komunita silnejšou, s pozitívnejším vnímaním sveta.

Výnimočné deti vyrastajú vo výnimočných komunitách. Nájdite takú, ktorá vám najviac vyhovuje a miesto, kde sa cítite dobre. Sami sa sústreďte na to, aby ste našli silné stránky v každom človeku, s ktorým sa stretnete a uvidíte, ako sa vám zmení život pred očami. Pozitívnejším vnímaním okolia budete šťastnejší a vaše deti odolnejšie. Budú mať pocit, že dokážu zdolať akúkoľvek prekážku, ktorú im osud postaví do cesty.

Čítajte viac o téme: Financie v školstve
Zdieľať na facebooku