Bill Gates už pred rokmi hovoril, že náš najväčší nepriateľ je nebezpečný vírus a čas hrá proti nám. Upozorňoval, že môžu zomrieť milióny ľudí

Bill Gates
Bill Gates / Zdroj: TED

V roku 2014 si ľudia na podujatí TEDx mohli vypočuť dych berúcu prednášku podnikateľa Billa Gatesa o tom, čo bude najbližším zlomom v histórii ľudstva. Varoval, že svet neohrozí vojna či atómové zbrane, ale nebezpečný vírus šíriaci sa vzduchom, ktorý sa dostane do mestských oblastí. Upozorňoval, že môžeme mať dočinenia s vírusom, pri ktorom sa ľudia nakazení infekciou budú cítiť natoľko zdraví, že budú chodiť bežne medzi ľudí - do lietadiel, do obchodov, jendoducho na verejné miesta. To môže mať strašné ničivé následky. Globálna katastrofa by mohla predstavovať viac ako 30 miliónov mŕtvych, hovoril pred šiestimi rokmi. A budeme si môcť za to sami, ak nezačneme konať, pretože nevenujeme pozornosť tomu, kde by sa mali skutočne investovať peniaze, aby sme boli naozaj na ničivé dopady vírusu naozaj pripravení. Dnes jeho slová vyznievajú ako smutná predpoveď, kde Gates tiež jasne pomenoval, čomu by vedci a vlády mali venovať pozornosť, aby sme to v budúcnosti zvládli.

„Vo filmoch existujú skupiny sympatických epidemiológov, ktorí sú pripravení kedykoľvek vyraziť a zachrániť situáciu. To je však čistý Hollywood. Naše zlyhanie vo včasných prípravách môže viesť k epidémii a môže byť podstatne ničivejšia ako Ebola,“ varoval Gates.

 

České titulky si môžete zapnúť pomocou ikony bubliny s troma bodkami.

 

 

 

 

 

Zdieľať na facebooku