Tamara Rogožníková Gončarova: Dieťa do 13 rokov nemá čo na sociálnej sieti robiť

Tamara Rogožníková Gončarova, expertka na komunikáciu na sociálnych sieťach
Tamara Rogožníková Gončarova, expertka na komunikáciu na sociálnych sieťach / Foto: archív TRG

Sociálne siete sú nepochybne fenoménom dnešnej doby. Stali sa súčasťou nášho každodenného života i života našich detí. A ani zďaleka nejde len o tie skôr narodené. Benefity sociálnych sietí využíva aj generácia Alfa, čiže deti narodené po roku  2010. Poznajú však dostatočne aj ich nástrahy? O prínosoch i hrozbách sociálnych sietí sme sa rozprávali s Tamarou Rogožníkovou Gončarovou, expertkou na komunikáciu na sociálnych sieťach Facebook, Instagram a TikTok. 

 

V rozhovore sa dozviete: 

  • aké sociálne siete sú medzi deťmi najpoužívanejšie,
  • tipy na bezpečné používanie sociálnych sietí,
  • ako si zabezpečiť účty,
  • ako sa brániť pred nevhodným obsahom,
  • akú rodičovskú kontrolu zvoliť.

 

Už deti na prvom stupni základnej školy sledujú sociálne siete. Napodobňujú svoje idoly, niektoré dokonca natáčajú vlastné videá, predbiehajú sa v obľúbenosti. Ktoré siete sú dnes medzi deťmi najpoužívanejšie?

Začína to nevinným dopisovaním si a posielaním fotiek cez messengery so spolužiakmi, pozeranie kreslených rozprávok na YouTube, hranie sa na Discorde (resp. playstation), pozeranie iných hráčov na Twitchi, skúšanie filtrov a vtipných AR nápadov na Snapchate a následne to prerastá do zdieľania obsahu z TikToku, ktorý je mnohokrát zosmiešňujúci či morbidný. Appky pre deti typu Spotlite či GoBubble sa používajú minimálne, keďže sú v angličtine. Je možné, že rodičom názvy týchto appiek zatiaľ nič nehovoria. Deťom však áno.

 

Prevláda názor, že sociálne siete majú na deti negatívny vplyv. Všetko má však svoju svetlú aj temnú stránku. V čom môže byť pre deti aktivita na sieťach prínosná a, naopak, v čom spočívajú riziká? 

Aktivity vzdelávacieho charakteru, komunitných činností či tvorby obsahu sú prínosné. Ak chce dieťa staršie ako 13 rokov tvoriť obsah pre siete, potrebujete sa stať jeho partnerom. Rodič môže pomôcť a zároveň mať kontrolu. Dôvera medzi rodičom a dieťaťom je základom komunikácie a je aj riešením kybernetických problémov či predátorov.

Rodičia idú deťom príkladom. Ukážte dieťaťu, čo na telefóne robíte, v čom vám to prospieva, čo sa učíte alebo dozvedáte. Pozrite si spolu vtipné videá alebo 15-sekundovku angličtiny. Naučte dieťa strihať video, otitulkovávať a dotvárať grafiku.

Následne si telefón zamknite v zásuvke a bežte si zahrať spoločenské alebo pohybové hry. Večer vypnite wifi, vypnite si upozornenia a zbavte sa dát v telefóne. Pobyt na sociálnej sieti by sa v ideáli nemal líšiť od reálneho života – myslím tým na to, že Nickname nedáva nikomu právo urážať ani šikanovať.

 

Profil na sociálnej sieti - na čo sa má rodič pri kontrole zamerať?

Ak si dieťa zakladá profil na sociálnej sieti, buďte pri tom a uistite sa, že udáva pravý vek. Kontrolujte komunikáciu v správach a obsah, ktoré si dieťa prezerá vrátane sprievodných aplikácií, ktoré si inštaluje. Váš smartfón s aplikáciami dieťaťu nepožičiavajte a vysvetľujte dôvod. Na jednej strane tu nájde obsah, ktorý je vhodný pre rodiča, nie pre dieťa. Na strane druhej skúste vysvetliť aj to, prečo si z Google či App Store nemôže sťahovať hry či appky zadarmo – hrozí riziko malware a úniku informácií.

 

Existujú nejaké základné pravidlá, ako sa správať na sieťach?

Každá sociálna sieť má komunitné pravidlá, s ktorými používateľ pri inštalácii aplikácie súhlasí. Sieť sleduje vaše správanie a algoritmus prispôsobuje obsah vašim prioritám. Kým dospelý sa šokujúcemu obsahu vie brániť, dieťa tento filter nemá. Sociálna sieť deti nechráni, potrebuje si vytvoriť maximálnu základňu závislých používateľov. Rodič má byť v strehu a dieťaťu ukazovať nástrahy, nepravdy, inštaláciu reality a zároveň produktívny spôsob trávenia času na sieti. Viete zapnúť filter nevhodných slov, komentárov či účty natvrdo blokovať. 

 

Niektoré deti len vyhľadávajú obsah, iné ho aj tvoria. Čo zverejňovať a zdieľať a čo už nie?

Dieťa do 13 rokov nemá mať samostatný profil na sociálnej sieti. Môže tvoriť obsah len za prítomnosti dospelého na videu. Nedávno ma oslovil začínajúci hokejista (deväťročný), aby som pomohla s propagáciou jeho zbierky, pričom jeho profil spravuje mama a otvorene využívajú blahá sociálnych sietí, buduje synovi osobnú značku, pridáva videá z tréningov, pripravujú inšpirácie pre iných chalanov, aby boli aktívni, oslovujú sponzorov a budujú komunitu online – to je ukážka, ako sa to dá, a ako rodič je prínosom v online komunikácii (a nielen). 

Zverejňujte prínosné návyky a talenty pre spoločnosť a doplňujte si vzdelanie v oblasti komunikácie, digitálnej bezpečnosti, PR a reklamy, aby ste vaše dieťa pripravili na cestu tvorcu a nie konzumenta.

 

Čo by ste odporučili v súvislosti s prijímaním priateľov a sledovateľov? Deti sú dôverčivé a stávajú sa ľahkou korisťou pre podvodníkov. 

Rastie kyberšikana aj utrpenie. Deti nedokážu vyhodnotiť nebezpečenstvo v takom rozsahu ako dospelý človek. Preto deti do 13 rokov nemajú na sociálnych sieťach čo robiť. Určite nie na takej, ktorú promuje influencer a zakladá sa na zdieľaní geopozície kamoša napr. Whoo alebo aj BeReal. Treba nekompromisne manuálne kontrolovať komunikácie v Tellonym či v messengeroch, zoznam kontaktov a nedovoľovať dieťaťu zdieľať informácie o geolokácii, ak náhodou vysiela naživo. 

 

Aké nastavenia zvoliť na svojich účtoch pre ochranu súkromia a osobných údajov? 

Pri používaní siete sa údaje nachádzajú na serveroch krajiny, ktorá vlastní aplikáciu, a s tým ako používateľ ste pri inštalácii súhlasili. Rada EÚ a nariadenia Európskeho parlamentu sa snažia dodatočne regulovať správu údajov občanov EÚ na území EÚ a sprísňovať GDPR, avšak v praxi som nezaznamenala bezpečnejšie prostredie pre používateľov, len reguláciu v podobe miliónových pokút pre technologické giganty. 

Som zástanca využívania sociálnych sietí výlučne na marketing a biznis, preto zastávam pozíciu tvorcu obsahu, podnikateľa a marketéra. Sociálna sieť je tu zadarmo, takže ak obsah len konzumujete, produktom sa stávate vy a vaše dáta. Ak obsah tvoríte a využívate sociálnu sieť ako marketingový a predajný kanál, dáta si od siete kupujete a cielite odkaz na vami vybrané publikum – propagujete. Sociálna sieť je dobrý sluha, ale zlý pán.

 

Spomínaná kyberšikana a nenávistné prejavy. Ako sa brániť?

Izolácia, prechod aktivít a vzdelávania do online roviny počas pandemických rokov deťom nepomohli. Šikana existuje v agresívnej spoločnosti. Jej online prejav je len formou prejavu a príčiny sa musia riešiť zodpovednými dospelými, legislatívnymi úpravami, psychologickými monitoringami a poradenstvom. Najlepšia obrana je absencia pobytu online a silná offline komunita, teda reálny život naplňujúci dieťa radosťou a úžitkom.

 

Aktivitu detí v online priestore sa odporúča kontrolovať. Aké sú možnosti rodičovskej kontroly?

Rodičovská kontrola je softvér, a kým rodičia nemajú čas sa zaoberať detailmi, deti si tento čas nájdu a trik posunú kamošom. Deti už vo veku osem-deväť rokov a so základmi angličtiny vedia prejsť cez proxy vyhľadávač napr. hide.me na ľubovoľnú stránku alebo si rovno stiahnu do telefónu VPN. Browsujú v inkognito režime a vymazávajú históriu navštívených stránok. Ďalšou zábavou detí nad zaostalosťou rodičov je hacknutie samotného hesla rodičovskej kontroly na TV/PC či wifi. Ak ste však kreatívnejší a nemáte heslo 0000 alebo PIN kód bankovej karty či dátum narodenia, ktoré dieťa odpozorovalo, urobili ste dobre. V snahe dozvedieť sa heslo mladí neváhajú na rodiča použiť techniku sociálneho inžinierstva, keď rodič sám e-mailom pošle prihlasovacie údaje na falošný bezpečnostný e-mail tínedžera a ten nepozorovane heslo obnoví. Ak vaše dieťa pozná prehliadač Tor a počulo o dark webe, ostáva vám len jedno – venovať svoj čas pre nastolenie dôvery a komunikácie s dieťaťom. Staňte sa jeho parťákom skôr, ako sa ním stane niekto iný.

 

Aké sú vekové hranice jednotlivých sociálnych sietí?

Existujú detské alternatívy sociálnych sietí typu Kidzworld alebo edukatívna Edmodo. Sociálnu sieť môže využívať dieťa od 13 rokov. Do 16. roku niektoré siete obmedzujú možnosť písať do správ účtom, ktoré sa navzájom nesledujú, zákaz vyhľadávania či komentovania. 

 

Od 23. novembra TikTok zvyšuje vekovú hranicu pre vysielanie naživo na min. 18 rokov. Na Instagrame (Facebooku) by ste mali na účte zapnúť rodičovský dohľad cez „nastavenia“ a „dohľad“. Pozývate tam svojho tínedžera a máte prístup:

  • k času, koľko trávi na Instagrame, a stanovíte časové limity;
  • vidíte nastavenie účtov, ktoré používateľ sleduje, a účty, ktoré blokuje;
  • dostávate upozornenia o jeho aktivite pri získaní nových sledovateľov;
  • nebudete však vidieť históriu vyhľadávania svojho tínedžera ani správy;
  • neuvidíte, čo zverejňuje, ak má privátny účet a vy ho nesledujete;
  • vlastníkom účtu je tínedžer, čiže odstrániť účet a meniť heslo môže iba on.

 

Mladí si však pri registrácii vymýšľajú vek a kým sieť zistí, podľa behaviorálneho vzorca, že ide o maloletého jedinca, a vyžiada si potvrdenie veku, veľa nevhodného obsahu šokuje a emočne pripúta mladého používateľa.

 

Veľa rodičov si kladie otázku, či deťom povoliť alebo nepovoliť sociálne siete. Nechcú deti izolovať, ale ani ich vystavovať nebezpečenstvu. Čo by ste im poradili ako expertka na sociálne siete a matka? 

V priemere trávi dieťa dve až tri hodiny denne online. V ideáli dieťa nemá na sociálnej sieti čo robiť. Je to veľmi náročné pre rodiča na pozornosť a čas, ale jediný spôsob, ako neizolovať a vysvetľovať, je rodičovská fyzická a mentálna prítomnosť. Ak si dieťa pre obmedzený čas v online či na sieti pripadá v očiach kamarátov menejcenné, je vhodné využiť všetky dostupné možnosti na zvýšenie sebavedomia dieťaťa bez pomoci smartfónu či tabletu. Čím pestrejší na reálne zážitky je život dieťaťa, tým menej chuti a času má na interakciu v online.  

Čítajte viac o téme: Rozhovory, Technológie, Sociálne siete
Zdieľať na facebooku