Malé verejné špajzy slúžia bezplatne ľuďom v núdzi. Dobrí ľudia ich pravidelne nezištne plnia

Malé pouličné špajzy sa rýchlo stali vo svojom okolí populárnymi. Ľudia začali stavať vo svojom okolí svoje vlastné, ktoré pravidelne zásobujú.Na fotke Alex Martinez (7)
Malé pouličné špajzy sa rýchlo stali vo svojom okolí populárnymi. Ľudia začali stavať vo svojom okolí svoje vlastné, ktoré pravidelne zásobujú.Na fotke Alex Martinez (7) / Zdroj: Fox2

Určite ste už videli malé verejné knižnice, ktoré pripomínajú vtáčie búdky alebo väčšie poštové schránky. Toto je na prvý pohľad takmer rovnaké, akurát omnoho lepšie.

 

V niektorých krajinách sú malé verejné knižnice bežnou záležitosťou. Dokonca ich nájdete už aj u nás. Ľudia do nich vkladajú bezplatne knihy a ktokoľvek si ich odtiaľ môže vziať a prečítať. Rovnako môže zaujímavou knihou do knižnice voľne prispieť.

Práve týmto nápadom sa inšpirovala aj Američanka Jessica Mcclard z Arkansasu. “Chcela som vytvoriť riešenie pre susedov, ako pomáhať riešiť sociálne problémy, ” prezradila pre denník Huffpost. Takto vznikla iniciatíva Little Free Pantry, teda Malá bezplatná špajza, kde ľudia môžu vkladať nielen jedlo, ale aj hygienické potreby a čokoľvek, čo by sa ľuďom v núdzi mohlo hodiť. Jej projekt zaznamenal okamžitý úspech a začal inšpirovať ďalších ľudí, ktorí chceli pomáhať.

Jedným z nich je aj Alex Martinez (7), ktorý spolu so svojím otcom postavil vlastnú búdku pomoci. Teší sa z toho, ako túto svoju „búdku darov“ pravidelne plní a ako z nej potrebné veci miznú. Hovorí, že je na seba pyšní a verí, že sa aj ostatní ľudia v jeho okolí zapoja. Tento typ pomoci ľuďom je zároveň bezpečnou cestou, ako pomáhať.

 

Viac informácií o projekte nájdete aj na: littlefreepantry.orgFacebook

 

Zdroj: littlefreepantry.org

 

Foto: littlefreepantry.org

 

Foto littlefreepantry.org

 

Foto: littlefreepantry.org

 

Foto: littlefreepantry.org

 

Foto: littlefreepantry.org

 

Foto: littlefreepantry.org

 

Foto: littlefreepantry.org

 

Foto: littlefreepantry.org

Zdieľať na facebooku