Dnes je Medzinárodný deň bozkov. Čo je na bozkávaní také úžasné?

Dnes je Medzinárodný deň bozkov. Čo je na bozkávaní také úžasné?
Dnes je Medzinárodný deň bozkov. Čo je na bozkávaní také úžasné? / Foto: Bigstock

Bozkávanie má stovky podôb. Záleží od toho, komu svoj úprimný bozk uštedríte. Priateľom, otcovi, mame, svojmu dieťaťu alebo vášnivý romantický bozk partnerovi. Medzinárodný deň bozku si našiel svoje dôležité miesto už i v kalendári. Oslavujeme ho od roku 2003 a patrí mu 6. júl.


Od kedy sa bozkávame?

Samotný zvyk bozkávania podľa mytológie pochádza ešte zo starovekého Grécka. Podľa názoru profesora antropológie Vaughna Bryanta sa prvý erotický bozk jazykom neodohral vo Francúzsku, ale v Indii v roku 1500 pred naším letopočtom. Bozkávanie na verejnosti však zaviedli až starí Rimania. V mnohých kultúrach je však ešte aj dnes na verejnosti stále zakázané.

 

Pobozkaj ma, nech viem, či to má význam

„Ženy hovoria, že dokážu podľa prvého bozku a prvej prebozkávanej noci povedať, či bude ich vzťah s partnerom fungovať ,“ hovorí o ženskej intuícii Michael Cane, autor knihy The Art of Kissing (Umenie bozkávania).

Aj vývojový psychológovia zo Štátnej univerzity New York sa zamerali na spojitosť bozkávania a budúcnosti partnerského vzťahu. Zistili, že 59 percent mužov a 66 percent žien ukončili svoj začínajúci vzťah, pretože ich spoločné bozkávanie nebolo dobré.

Švajčiarsky biológ Claus Wedekind zase prišiel na to, že pre ženy sú najviac atraktívni muži, ktorých vôňa obsahuje odlišný genetický kód pre ich imunitný systém. Vedci sa domnievajú, že páry, ktoré majú výrazne odlišnú genetiku pre boj s chorobami, budú mať deti so silným imunitným systémom. Je zrejmé, že keď sa s niekým bozkávate, primárne nemyslíme na potomstvo, ale bozkávanie nám samé pomáha rozhodnúť sa, či vo vzťahu pokračovať aj neskôr.

 

Foto: Bigstock


Bozkávanie je zdravé

Počas intímneho 10-sekundového bozku si vymieňame s partnerom podľa vedcov až okolo 80 miliónov baktérií. Uvoľňujú sa v nás hormóny šťastia - serotonín, endorfín a dopamín. Zvyšuje sa nám v tele hladina testosterónu a oxytocínu. Bozkávanie je elixír šťastia, ktorý by ste si mali dať vždy, keď sa cítite vystresovaní alebo smutní. Pri vášnivom bozkávaní sa podľa odborníkov navyše znižuje krvný tlak, bolesti hlavy, ženám ustupujú menštruačné bolesti, zároveň podľa stomatológov bojujete so zubným kazom, ale aj zvyšujete svoje sebavedomie. Jedna nemecká štúdia zistila, že muži, ktorí odchádzali od svojich žien do práce a dostali predtým od svojich polovičiek vášnivý bozk, zarobili viac peňazí.

Ľudia, ktorí sa pravidelne bozkávajú sa nielen výborne cítia, ale aj vyzerajú. Pri jednom bozku sa totiž do pohybu dostáva až 40 tvárových svalov, čím sa prirodzene vyhladzujú vrásky. Bozk rozbúcha vaše srdce, čím sa posilní krvný obeh aj okysličenie tela. Ľudia, ktorí sa bozkávajú zároveň aj chudnú, pretože ich metabolizmus sa zrýchľuje.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Bozkávanie
Zdieľať na facebooku