100 vecí, ktoré môžu deti urobiť pre našu planétu

Sponzorovaný článok
Kniha 100 vecí, ktoré môžeš urobiť pre planétu
Kniha 100 vecí, ktoré môžeš urobiť pre planétu / Zdroj: Stonožka

Ak vám záleží na životnom prostredí, na našej Zemi a chcete naučiť zodpovednému správaniu aj svoje deti, mám pre vás perfektný tip. Pod vydavateľskou značkou Stonožka vyšla kniha pre všetky správne deti, ktorá obsahuje množstvo tipov a návodov, ako byť voči našej planéte zodpovednejšími.

 

Kniha sa volá 100 vecí, ktoré môžeš urobiť pre planétu, má vyše 220 strán a preložila ju Zuzana Dodoková, ktorá o nej hovorí: „Kniha ponúka veľmi konkrétne údaje, napríklad koľko odpadu v priemere vyprodukuje jeden človek. Koľko vody za deň asi minieme alebo koľko planét by sme potrebovali pri našej aktuálnej spotrebe, Deti nájdu v knihe aj praktické návody, ako si vyrobiť peňaženku z krabice od nápoja, ako originálne zabaliť darček bez použitia darčekového papiera alebo ako prerobiť tričko, ktoré sa im už viac nepáči.“

 

Výborná, poučná, inšpiratívna a kreatívna kniha pre deti aj ich rodičov. Tu je aspoň pár užitočných tipov, ktoré knižka svojim čitateľom ponúka:

 

Zhasni svetlo!

Ak šetríš elektrickou energiou, šetríš peniaze i životné prostredie. Do atmosféry sa totiž uvoľňuje menej oxidu uhličitého. Najlepšie na tom je, že šetriť elektrinou je úplne jednoduché a môžeš s tým začať hneď teraz.
Keď večer odchádzaš zo svojej izby, zhasni svetlo. Nemusí svietiť, keď tam nie si. Okrem toho predlžuješ aj životnosť žiarovky.
Musí na budíku svietiť nočné svetlo? Ak nie, tak ho vypni!

 

Triky na zlodejov elektriny

  • Nevypínajte prístroje diaľkovým ovládaním, ale vždy vypínačom priamo na samotnom elektrospotrebiči.
  • Ak prístroj nemá vypínač, kábel vytiahni zo zástrčky.
  • Existuje predlžovačka so zásuvkami a s vypínačom, na ktorú môžete pripojiť viac prístrojov naraz. Ak dáte vypínač do polohy 0, vypnú sa všetky napojené zariadenia.

 

Nezabúdaj na skrytú vodu

Dennodenne minieme v kúpeľni a v kuchyni viac vody, ako sa zmestí do vane. No to ešte ani zďaleka nie je všetko. Vieš, že máme aj takú spotrebu vody, o ktorej vôbec nevieme?
Napríklad v tvojom tričku je veľké množstvo vody. Na výrobu jedného jediného trička je potrebných niekoľko tisíc litrov. Dokonca aj v tvojom bicykli, počítači alebo telefóne je viac vody, ako si myslíš.

 

MNOŽSTVO VODY VO VECIACH:

1 TRIČKO ...................... 4 100 l
1 RIFLE ......................... 10 800 l
1 KG VAJEC ................... 3 300 l
1 HAMBURGER ............. 2 400 l
1 KG ZEMIAKOV ............ 900 l
1 KG CUKRU .................. 1 500 l
1 AUTO, 1500 KG ........... 400 000 l
1 POČÍTAČ ..................... 20 000 l
1 BICYKEL ........................ 5 000 l

 

Kniha 100 vecí, ktoré môžeš urobiť pre planétu / Zdroj: Stnonožka

 

Postav domček pre ježka

Keď lístie mení farbu, ježko sa začína pripravovať na zimu. Naberie tukové zásoby a rozhliada sa po vhodnom zimnom obydlí. Najradšej má úkryt v kope dreva, v lístí – alebo v domčeku, ktorý mu postavíš ty.

 

Dobré správy pre staré noviny

Hromadia sa u vás doma noviny? Odteraz nebudú, pretože staré noviny sa dajú ešte všelijako použiť!
Napríklad darčeky zabalené do novinového papiera priťahujú veľkú pozornosť. Najmä vtedy, keď použiješ časť s komiksom. Dobrou voľbou je aj strana s vtipmi či hádankami. Zdá sa ti všetko príliš čierno-biele? Darček môžeš spestriť farebnou stuhou a obrázky z novín môžeš vyfarbiť.
Kto by si pomyslel, že novinový papier pomáha v boji proti zápachu topánok? Pokrč papier a na niekoľko hodín ho vopchaj do topánky. Pretože noviny majú saciu schopnosť, nasajú zápach. Týmto spôsobom môžeš vysušiť aj mokré topánky.

 

Niečo pre kreatívne deti

A napokon ešte tip, ako využiť odpad na užitočnú a originálnu vecičku. Urob si z krabice od nápoja peňaženku. Skvelý tip na jedinečný darček :-)

 

Postup:

1. Krabicu od nápoja dôkladne vyumývaj a vysuš utierkou.


2. Odstrihni dno a vrchnú časť. Krabica je teraz hore i dole otvorená. Prehni obe úzke bočné strany dovnútra.


3. Teraz zahni spodnú časť krabice smerom hore a zlep ju obojstrannou lepiacou páskou. Vznikli ti dve priehradky: jedna na bankovky a druhá na mince. Ale pozor: na hornej strane musí časť krabice prečnievať.


4. Z prečnievajúcej časti opatrne odstrihni prednú polovicu aj obe bočné strany. Zadnú časť prehni dopredu.


5. Nakoniec pripevni samolepiaci suchý zips – to bude uzáver. Hotovo!

 

Viac užitočných tipov, ako pomôcť našej planéte nájdete v novinke 100 vecí, ktoré môžeš urobiť pre planétu  z vydavateľstva Stonožka.

 

Milan Buno, knižný publicista

 

 

Zdieľať na facebooku