Ako reagovať na šikanu zlomyseľných detí a tínedžerov

  Foto: Bigstock

Šikana na školách je bežný negatívny jav, a to nielen medzi chlapcami, ale aj medzi dievčatami. Dievčatá sa hašteria pre chlapcov, preto, aby boli stredobodom pozornosti, ale aj len tak bezdôvodne zo zlomyseľnosti. Najčastejšími šikanujúcimi sú tie osoby, ktorým chýba sebavedomie, zamerajú sa na slabšie povahy, ktoré sa nebránia a na tie cielia svoju šikanu. Ako sa teda brániť pred šikanou rovesníkov hneď v jej zárodku?

 

Príklad typickej dievčenskej šikany opisuje aj krátky Zuzanin príbeh:

Keď bola Zuzana v 7. ročníku, Helena sa nasťahovala blízko jej bydliska. Bola z Bratislavy nosila moderné roztrhané rifle, fajčila cigarety a už aj pobozkala chlapca. Bola zlomyseľná a zákerná. Spočiatku sa so mnou spriatelila, zrejme preto, lebo som bývala hneď vedľa a potrebovala kamarátku. No hneď, keď si všimla, že som len ďalšia knihomoľka, tak ma opustila. Smiala sa mi do tváre z môjho oblečenia a šírila o mne fámy za mojím chrbtom. Nakoniec som sa naučila ignorovať ju, ale stratila som dôveru v kamarátstvo v rámci dievčenských skupiniek.

 

Zuzana použila jeden z nástrojov, ako sa brániť proti šikane – ignorovanie. Existuje však viacero spôsobov, ako si s takýmito situáciami môžu deti a tínedžeri v škole poradiť a vyhnúť sa šikane a zastrašovaniu. Čo teda svojim žiakom alebo vlastným deťom doma povedať?

 

1. Ignoruj ju/jeho tak často ako sa len dá.

Šikanujúci túžia po pozornosti a po vašej reakcii, čiže čím skôr začnete ignorovať jej verbálne a neverbálne prejavy a narážky, tým skôr sa vami prestane zaoberať, stanete sa pre ňu „nezaujímavou“.

 

2. Vždy o tom povedz dôveryhodnej dospelej osobe.

Keď sa s problémom niekomu zdôveríš, spadne z teba veľký kameň, ale hlavne ti to môže pomôcť vyriešiť hlavný problém. Nespomínaj meno dospelého, lebo sa môže stať, že budeš označovaná za „bonzáčku“ a problém sa môže ešte predĺžiť.

 

3. S osobou, ktorá ťa obťažuje, udržuj očný kontakt.

Obete šikany sú zvyčajne ľudia, ktorí vyžarujú dojem nízkeho sebavedomia. Očný kontakt je silný znak sebavedomia, to dá šikanujúcej najavo, že sa jej nebojíš a ona ťa tak nechá na pokoji. Šikana je veľmi nepríjemná. Ak ale budeš pôsobiť dojmom, že si voči jej pokusom provokovať ťa imúnna, ako „z betónu“ a nič s tebou nehne a nebodaj sa z jej pokusov budeš smiať, máš isté víťazstvo.

 

4. Zisti jej slabé stránky.

A to skôr než zisti ona tvoje. Prinúť ju cítiť sa zle za to, čo (ti) robí a používaj asertívny prístup. Vyjadri sa jasne, razantne, ale nepoužívaj agresívny slovník ani násilie, ako to robí dotyčná osoba. Toto ju môže v konečnom dôsledku donútiť, aby to prestala robiť aj ostatným.

 


Zdroj: webmd.com, wikihow.com
Čítajte viac o téme: Šikana
Zdieľať na facebooku