10 vynikajúcich TED videí pre učiteľov

  Foto: TEDx

TED prednášky sa stávajú po celom svete čoraz populárnejšími a aj prostredníctvom nich ľudia môžu nájsť odpovede, inšpiráciu a odporúčania do ich života. Nezisková organizácia funguje viac než 30 rokov a všetkým vekovým kategóriám ponúka krátke inšpiratívne videá významných odborníkov na jednotlivé témy z rôznych oblastí. Pozrite si najzaujímavejších 10 TED prednášok z posledných 2 rokov, ktoré sú určené učiteľom alebo sa svojou témou dotýkajú vzdelávania.

 

1. 4 dôvody, prečo sa naučiť nový jazyk od jazykovedca Johna McWhortera
Autorom prednášky je lingvista John McWorth, ktorý ponúka 4 vysvetlenia, prečo sa učiť nový cudzí jazyk. Hoci sa angličtina stáva univerzálnym svetovým jazykom a všetky dostupné technológie sa prispôsobujú tomuto trendu, John si myslí, že učením nového jazyka študenti môžu získať mnoho ďalších skvelých výhod. Vo svojom videu vysvetľuje aj otázku vyplývajúcu z témy, teda prečo sa vôbec obťažovať s učením ešte jedného jazyka, keď ľudstvo smeruje k bodu, kde každý na svete bude schopní komunikovať v jednom jazyku. Všetkým pripomína dôležitosť jazyka, komunikácie ako takej a význam slov v akomkoľvek jazyku.

 

 

2. Ako sa z Argentínskeho slepého futbalového tímu stali majstri od právnika a trénera Gonzala Vilarinema
Vilarinem sa pomocou športu a inovácii pravidiel snaží pomôcť telesne postihnutým ľuďom. Svojím povzbudzovaním a motiváciou dokáže mnohých posunúť až za ich pomyselné hranice. Podľa neho je dôležitá viera v samých seba a vo svoje schopnosti, nech ste akýkoľvek. Toto odhodlanie zobrazuje na príbehu, ktorý znie takmer neuveriteľne. Je to jeho vlastná skúsenosť s futbalovým tímom, ktorého členmi boli slepí futbalisti, ktorí sa stali úspešným tímom aj na Majstrovstvách sveta. Tomuto tímu venoval povzbudivé slová, ktoré môžu byť  motiváciou pre každého z nás: „Musíš vybehnúť von a hrať každý zápas v tomto krásnom turnaji nazývanom život.“

 

 

3. Ako opäť dosiahnuť fungovanie školy? Potrebujete neskutočnú odvahu a množstvo lásky od učiteľky Linda Cliatt-Wayman.
Učiteľka špeciálnej pedagogiky s 20 ročnou praxou sa stala riaditeľkou Strednej školy v Severnej Filadelfii. Hneď v prvom okamihu bola postavená pred problém nefungujúcej školy, ktorú samotní študenti nepovažovali za inštitúciu určenú pre ich vzdelávanie. Ona sa však nevzdala a vďaka svojej láske k študentom a odvahe niečo zmeniť, naozaj niečo zmenila. Vo svojom TED talks videu ponúka povzbudivé slová pre všetkých pedagógov. Opisuje aj stratégie, ktoré pomohli jej školu opäť postaviť na nohy.

 

 

4. Vzdelávací program ignoruje pomoc deťom od Victora Riosa
Aj Victor Rios patril medzi deti označené štítkom „rizikový študent“. On sám vyrastal v komunite, v ktorej deti smerujú k tomu, aby sa z nich stali zločinci. Už počas detstva sa stretával s kriminalitou a násilným ubližovaním. On sa však rozhodol nenasledovať kroky svojho okolia, ale nechal si pomôcť. Jeho učiteľ ho povzbudzoval slovami: „Victor, toto je vaša sila. To je váš potenciál. Vaša rodina, vaša kultúra, vaša komunita ťa naučila určitým pravidlám a ťažkej práci. Vyťaž z toho, čo najviac v akademickom svete a vráť sa naspäť, aby si mohol posilniť vašu komunitu.“ Tieto slová sú naozaj výpovedné a viac o tomto príbehu zistíte vo videu.

 

 

5. Najlepšia materská škola, akú ste kedy videli od architekta Takaharu Tezuku.
Keď deťom vytvoríte naozaj dobré a vhodné podmienky pre ich vzdelávania, odzrkadlí sa to na ich výsledkoch. Deti sa dokážu lepšie sústrediť a budú sa postupne zlepšovať. O tom, ako vytvoriť vhodné prostredie pre deti, hovoril architekt materskej školy v Tokiu – Takahar Tezuka. Podľa jeho návrhu a predstave môžu deti zvyšovať svoju predstavivosť a kreativitu v oveľa väčšej miere.

 

 

6. Čítanie pre tieto ženy znamená odvážny čin od Laura Boushnak
V našej krajine je vzdelanie dostupné takmer každému, kto sa vzdelávať naozaj chce. U niektorých študentov sa však stráca pravý význam vzdelávania a neuvedomujú si dôležitosť tohto privilégia, môcť sa vôbec vzdelávať. Laura Boushnak ponúka pohľad na krajiny ako sú napríklad Jemen, Egypt či Tunisko, kde právo na vzdelanie nie je také samozrejmé, ako v iných krajináchi. Jedná sa konkrétne o ženské pohlavie, kde takmer polovici žien chýba základné vzdelanie v oblasti písania a čítania. V tejto skupine môžete však  stretnúť aj tie ženy, ktoré chcú bojovať za svoju potrebu otvoriť knihu a čítať si z nej.

 

 

7. Čo je tak príťažlivé na matematike od Cédrica Villaniho
Ak ste nepatrili do skupiny žiakov, pre ktorých bola matematika zábava, určite sa patrili to druhej kategórie študentov, pre ktorých symbolizovala samé neznáme x, vzorce, postupy a nezmyselné príklady. Porozumieť operáciám a zdokonaľovať svoje priestorové videnie nie je snom každého študenta, no Villani vo svojom TED talks ponúka na matematiku celkom iný pohľad. Ak patríte medzi pedagógov, ktorí by študentom chceli matematiku vykresliť ako naozaj sympatický predmet, inšpirujte sa videom. Autor v ňom podčiarkuje dramatickosť matematiky a uvedomovanie si pojmov. Práve tieto pomôcky nám môžu pomôcť porozumieť svetu úplne iným, lepším spôsobom.

 



8. Prečo niektorí z nás nemajú  to pravé volanie k ich povolaniu od výtvarníka a spisovateľa Emilie Wapnick.
Niektorí z nás už od skorého veku poznajú, čo by v budúcnosti chceli robiť a akým smerom sa uberať. Niektorí túto predstavu o svojom živote nemajú vôbec a celý život hľadajú odpoveď na otázku, čo by som chcel robiť, čím by som sa chcel stať. Ľudia s viacerými záujmami a zručnosťami nie sú určení, aby v živote dosiahli nejaký jeden celoživotný cieľ. Tento fakt si treba uvedomiť, pretože každý človek je iný a nemať v živote len jedno smerovanie je podľa autorky TED talks videa Emilie Wapnick, v poriadku.

 



9. Ako sa študenti rôznej farby konfrontujú so syndróm podvodníka od Deny Simmons.
Mnohí úspešní a šikovní študenti, ktorí sú len inej farby a vyrastali napríklad v Bronxe, sa pri začlenení do triedy cítia ako „podvodníci“, akoby tam právom nepatrili. Pre týchto študentov je dôležitý aj prístup pedagógov a Dena Simmons sa ich snaží inšpirovať k tomu, aby vhodneým spôsobom v triede vítali akýchkoľvek študentov.

 

 

10. Ako opraviť zničený vzdelávací systém bez toho, aby ste utratili viac peňazí od Seemy Bansal.
Inovátorka Seema Bansal si určila cieľ, že vo svojej rodnej krajine v Indii zlepší vzdelávací systém tak, že v roku 2020 by okolo 80 % tried malo dosahovať vzdelanie na dobrej úrovni. Za týmto plánom však nestojí veľké množstvo peňazí a sponzorov, ale jej tím, ktorý zaviedol cenovo dostupné riešenie a stratégie pre rozvoj komunikácie a stretávania sa v škole. Z jej prístupu a TED talks videa sa tak môžu inšpirovať aj iní pedagógovia.

 

Zdieľať na facebooku