10 filmov o inšpiratívnych a odvážnych ženách, ktoré by ste mali vidieť

Týchto 10 filmov o veľkých a inšpraívnych ženách by ste mali určite vidieť!
Týchto 10 filmov o veľkých a inšpraívnych ženách by ste mali určite vidieť! / Zdroj: reprofoto Youtube

Dnešní filmoví scenáristi nezabúdajú pri výbere hlavných hrdinov ani na ženy. Sú bojovné, odvážne a inšpiratívne a presne preto si zaslúžia rovnakú pozornosť ako muži. Filmy sú ideálnou príležitosťou, ako ľuďom pútavo priblížiť ich životné nezabudnuteľné príbehy a inšpirovať ich krásnymi posolstvami, ktoré tieto ženy počas ich života vyznávali. Ktoré filmy by ste mali vidieť?

 

Film Železná lady (The Iron Lady)

Príbeh ambicióznej Margaret Thatcher, ktorá bola prvou ženou na poste premiérky Spojeného kráľovstva, a navždy zmenila pravidlá politiky. Už ako mladá viac inklinovala k otcovi, ktorý často hovoril o politike, ako k matke, ktorá bola ženou v domácnosti. Margaret Thatcher vynikajúco stvárnila držiteľka Oscara Meryl Streep. Prezývku Železná lady dostala Margaret vďaka svojmu prístupu nielen k politike, ale aj k osobnému životu. Každý deň odvážne zvádzala boj o moc s mužmi a nikdy sa nebála odporovať ich názorom a prejavovať tie svoje. Film zobrazuje jej úspešné roky na premiérskom poste a jej silného vplyvu, ale aj to, čo všetko kvôli svojej kariére musela obetovať.

 

 

Film Coco Chanel

Coco Chanel nie je potrebné špeciálne predstavovať. Je to jedna z najvplyvnejších ikonických osôb 20. storočia, ktorá navždy zmenila svet žien a módy. Pre mnoho ľudí je vzorom dodnes. Film, s Audrey Tautou v hlavnej úlohe, zobrazuje život Coco od jej detstva v sirotinci, cez jej život kabaretnej speváčky či začínajúcej kurtizány. Predovšetkým ju však vykresľuje ako rebelku a nezávislú, hoci zamilovanú, ženu.

 

 

Film Edith Piaf

Podobne ako Coco Chanel, aj Edith Piaf patrí medzi legendy 20. storočia. Film rozpráva o živote výbornej speváčky s neľahkým životom. Zobrazuje cestu Edith od dievčaťa z ulice, ktoré sa nikdy nepoddalo nešťastnému osudu, až po svetoznámu speváčku s podmanivým hlasom, ktorej snom bolo zostať tu navždy.

 

 

Film Frida

Film z roku 2002 so Salmou Hayek v hlavnej úlohe je o živote mexickej maliarky Fridy Kahlo, jednej z najoriginálnejších postáv minulého storočia. Frida sa preslávila ako extravagantná maliarka, ktorá žila veľmi búrlivý život. Okrem maľovania bola Frida známa aj ako politická a sexuálna revolucionárka.

 

 

FIlm Erin Brockovichová (Erin Brockovich)

Julia Roberts sa predstavila vo filme v hlavnej úlohe ako Erin Brockovichová. Bola to dvakrát rozvedená matka troch detí na mizine a bez zamestnania. Podarí sa jej získať prácu ako sekretárka v advokátskej kancelárii. V jednom z prípadov narazí na stopu znečisťovania jedovatým chrómom s katastrofálnymi a smrtiacimi následkami a napriek absencii právnického vzdelania sa rozhodne bojovať za správnu vec.

 

 

Film Výmena (Changeling)

Film s Angelinou Jolie v hlavnej úlohe rozpráva emóciami nabitý príbeh Christine Collins, ktorá jedného dňa po príchode z práce nenájde doma svojho deväťročného syna. Napriek tomu, že polícia po ňom pátra, nepodarí sa im ho nájsť. Až po piatich mesiacoch Christine oznámia, že sa jej syn Walter našiel. Avšak chlapec, ktorého Christine polícia odovzdá, nie je jej syn. Polícia sa to snaží ututlať a Christine umlčať. Označí ju za nespôsobilú. Ona sa však nevzdáva a prekonáva všetky možné prekážky, aby svojho syna našla.

 

 

Film Joy

Film Joy, s Jennifer Lawrence v hlavnej úlohe, rozpráva životný príbeh rozvedenej  ženy-matky, ktorá bojuje s osudom a so všetkými prekážkami, ktoré jej prídu do cesty. Joy Mangano pracuje ako letuška, ale vďaka náhode sa rozhodne svoje povolanie zmeniť. Ide si ide za svojím snom a postupne sa stáva živiteľkou a hlavou svojej rodiny vďaka jej revolučnému vynálezu- zázračnému mopu. Avšak do cesty sa jej stavia osud, priatelia, ktorí sa menia v nepriateľov, ale aj vlastná rodina.

 

 

Film Splnený sen (The Blind Side)

Film Splnený sen rozpráva skutočný príbeh opusteného chlapca, 17-ročného Michaela Ohera, ktorý vyrastal v pestúnskej starostlivosti v rôznych rodinách. Najlepšie pozná mestské ulice a nepatrí medzi tých najbystrejších. Pod ochranné krídla si ho vezme interiérová dizajnérka Leigh Anne Tuohy, ktorá sa nemôže pozerať ako sa Michael poneviera po uliciach a nemá čo do úst ani na seba. V Michaela verí, postupne sa stáva súčasťou ich rodiny, až si ho adoptuje a ponúkne mu tak skutočný domov. Leigh je silná, nezávislá žena, ktorá pomôže Michaelovi dosiahnuť sebadôveru, čím mu pomôže v jeho neskoršom úspechu v americkom futbale. Sandra Bullock v hlavnej úlohe predstavuje inšpiratívnu matku. Film získal viaceré ocenenia.

 

 

Film Sufražetka (Suffragette)

Príbeh, ktorý sa zakladá na reálnych udalostiach 10-tych rokov minulého storočia, kedy sa vo svete najviac prejavilo hnutie sufražetiek,  bojujúce za volebné práva žien. Ústrednou postavou vo filme je Maud, ktorá celý život robí to, čo chcú muži, a plní ich všetky potreby. Postupne sa začne emancipovať, až sa stane súčasťou skupiny sufražetiek. Ich metódy boja sú rôzne, od občianskej neposlušnosti, cez hladovky až po bomby.

 

 

FIlm Julie a Julia

Julie a Julia je film, ktorý rozpráva dva príbehy žien. Prvou z nich je Julia Child, ktorá má za sebou kariéru skvelej kuchárky. Druhou z nich je Julie Powell, sekretárka z Queens, ktorá sa rozhodne, že v priebehu jedného roka uvarí všetkých 524 jedál z kuchárky Julie Child, napísanej v roku 1961. Julie si založí aj blog, kde píše o tom, ako jej projekt varenia pokračuje. Tento film sa zakladá na autobiografickej knihe Julie Child a na knihe Julie Powell s rovnakým názvom.

 

Čítajte viac o téme: Dokumentárny film, Film
Zdieľať na facebooku