10 filmov, ktoré vo vás prebudia chuť cestovať

V mnohých filmoch sú krásne scenérie, ktoré nás inšpirujú cestovať do ďalekých a neznámych miest.
V mnohých filmoch sú krásne scenérie, ktoré nás inšpirujú cestovať do ďalekých a neznámych miest. / Foto: Youtube

Filmy predstavujú skvelý únik z reality. Väčšina tých s krásnymi scenériami, ktoré pozeráte, sú pravdepodobne zahraničného pôvodu a odohrávajú sa na nejakom inom mieste.  Dokážete identifikovať, či je dané mesto New York, Londýn, Paríž, či Los Angeles. A práve takéto filmové „ochutnávky vzdialených miest“, odohrávajúce sa kdekoľvek na svete, v nás neraz prebúdzajú chuť cestovať.

Aké filmy jednoznačne patria k tým, po ktorých začnete snívať, aké by bolo skvelé ísť si ihneď pobaliť kufre?

 

Pláž

Leonardo DiCaprio v hlavnej úlohe, ako mladý americký cestovateľ Richard. Prichádza do Thajska, pretože ho láka dobrodružstvo a únik od rodiny. Hľadá niečo nové a zvláštne. V Thajsku spoznáva francúzsky pár a pomäteného Daffyho, ktorý mu rozpráva o tajnom ostrove. Daffy mu taktiež dá aj mapu. Film bol točený na nádhernom ostrove Koh Phi Phi v Thajsku.

 

 

Kým si po nás príde

Predstavte si, že by vám zostal len rok života. Čo by ste urobili? Milionár Edward (Jack Nicholson), ktorý sa sústredil len na budovanie svojho majetku a s nikým nemá dobré vzťahy, a automechanik Carter (Morgan Freeman), ktorý má skvelú rodinu, ale túžil po vzdelaní, v tom majú jasno a rozhodnú sa zažiť neskutočné dobrodružstvá. Spolu si spíšu zoznam nesplnených snov, ktoré si chcú splniť. Príbeh, ktorý sa natáčal v Číne, Egypte, Tanzánii, Francúzsku, ale aj v Indii a na Severnom póle, sľubuje nezabudnuteľnú cestu okolo sveta s duom, ktoré nakoniec zistí, že najpodstatnejšia v živote je aj tak rodina.

 

 

Stratené v preklade

Film v hlavnej úlohe so Scarlett Johansom a Billom Murrayom vás zavedie priamo do chaotického Tokia. Obidvaja sa cítia strateno, nechápu jazyk, ani kultúru. Ich náhodné stretnutie zapríčiní, že obaja prekonajú pocit samoty a rozhodnú sa spolu objavovať Tokio. Vďaka tomuto filmu začnete buď Japonsko milovať, alebo vás odradí od potenciálnej návštevy úplne.

 

 

Polnoc v Paríži

Mladý pár v romantickom Paríži. Inez (Rachel McAdams) nezdieľa predstavu svojho manžela Gila (Owen WIlson) a nemyslí si, že Paríž zažil zlatý vek v 20. rokoch minulého storočia. Zatiaľ čo Inez ide s jej priateľmi tancovať, Gil sa prechádza nočným Parížom a objavuje, aký bol Paríž nádherný za čias Hemingweya. Tento film vám predstaví Paríž v celej jeho kráse- či už je to katedrála Notre Dame, Eiffelova veža, Versailles alebo múzeum Louvre. Jednoducho sa do Paríža zamilujete.

 

 

Pod Toskánskym slnkom

Film, natočený na základe knihy od Frances Mayes s rovnomenným názvom, rozpráva príbeh o čerstvo rozvedenej spisovateľke Lane. Tá dostane od svojej kamarátky ponuku odísť na 10 dní do Toskánska, ktorá  ju veľmi nenadchne. Napriek tomu odchádza a Toskánsko jej natoľko učaruje, že sa rozhodne kúpiť si tam dom. Film bol natáčaný v Toskánsku, na miestach ako Florencia, Arezzo a Siena, ale aj v Ríme či v meste Positano. Ak máte radi krásne výhľady a taliansky vidiek, tento film je pre vás to pravé.

 

 

Prázdniny v Ríme

Čiernobiely film z roku 1953 o princeznej, ktorá sa vzoprela svojim panovníckym povinnostiam a spoznala Rím ako obyčajný turista spolu s americkým novinárom. Audrey Hepburn a Gregory Peck v hlavnej úlohe vám predstavia Rím tak, ako ho nepoznáte- na Vespe. Ak patríte k milovníkom Ríma, tento film si určite pozrite. Ukáže vám známe pamiatky, malebné uličky, či elegantné námestia.

 

7 rokov v Tibete

Film zobrazuje cestu rakúskeho horolezca Heinricha Harrera. Spolu s priateľom Petrom Aufscheneitrerom sa rozhodli zdolať jeden z Himalájskych vrchov- Nanga Parbat. Film bol natočený na základe skutočných udalostí. Heinrich utiekol zo zajateckého tábora, prešiel Himaláje, dostal sa do Tibetu, kde stretol mladého Dalajlámu. Tento film však nebol točený len v Tibete, väčšina scén bola točených v Chile, Argentíne, Rakúsku, Kanade, či Anglicku.

 

 

Útek do divočiny

Príbeh Christophera McCandlessa, ktorý sa po doštudovaní vysokej školy rozhodol odísť, sa taktiež zakladá na skutočnej udalosti. Christopher sa vydá na cestu po USA, až skončí na Aljaške. Vo svojom putovaní spoznáva sám seba a zmysel života. Uvedomuje si dôležitosť slobodného ducha a to, že sa nikdy nechce poddať normám spoločnosti. Film bol točený na Aljaške, takže sa môžete tešiť na krásnu divokú prírodu a neskutočné scenérie.

 

 

Vicky Cristina Barcelona

Scarlet Johansson a Rebecca Hall v úlohe dvoch kamarátiek- voľnomyšlienkárskej Cristiny a zásadovej Vicky, ktoré si chcú užiť zopár letných dní v Barcelone. Ich plány sa skomplikujú, keď stretnú maliara Juana Antonia a jeho žiarlivú bývalú ženu Máriu Elenu (Penelope Cruz). Napriek tomu, že film sa odohráva prevažne okolo citov hlavných postáv a milostného trojuholníka, užijete si aj dosť veľa Barcelony, jej krásnej architektúry v podaní Gaudiho, pohľad na Las Ramblas či Tibidabo park. Okrem Barcelony bol film točený aj v ďalších španielskych mestách- Oviedo a Aviles.

 

 

Tajný život Waltera Mittyho

Walter Mitty je fotoeditor časopisu Life, ktorý preferuje život vo svojom vysnenom svete, než v tom reálnom. Jeho životu nič nechýba, pokiaľ nemusí nájsť stratený negatív fotografie, ktorá mala byť na titulke. Walter je nútený nájsť fotografa tej fotky, čo však nebude také jednoduché. Jeho nájdenie zahŕňa cestu okolo sveta, krásne vodopády, národné parky, hory pokryté snehom, ale aj aktívne sopky na Islande, prírodu Himalájí, Grónska, či dokonca Afganistan.

 

 

 

Aké filmy najviac inšpirovali cestovať a vidieť svet vás? Podeľte sa s nami o ďalšie zaujímavé tipy v komentári pod článkom!



ZDROJ :www.csfd.cz
Čítajte viac o téme: Film
Zdieľať na facebooku