8 TOP filmov o fašizme a nacizme, ktoré vám dajú viac ako hodina dejepisu

Počas hodín dejepisu sa môžete naučiť veľa, avšak dobrý film plný emócií vás môže zasiahnuť oveľa silnejšie, aby ste pochopili chyby minulosti a krutosť, ktorá by sa už nikdy nemala zopakovať.
Počas hodín dejepisu sa môžete naučiť veľa, avšak dobrý film plný emócií vás môže zasiahnuť oveľa silnejšie, aby ste pochopili chyby minulosti a krutosť, ktorá by sa už nikdy nemala zopakovať. / Zdroj: Youtube

20. storočie je už navždy zapísané do histórie ako krvavé obdobie, poznačené úmrtiami miliónov ľudí počas Prvej a Druhej svetovej vojny, a mnohými ďalšími počas nadvlády diktátorov v ázijských či juhoamerických krajinách. Najväčším strašiakom z histórie sú dve slová- fašizmus a nacizmus, ktoré mnohokrát strašia ľudí dodnes. Medzi najznámejších predstaviteľov nacistickej myšlienky patrí Adolf Hitler a Ernst Huber. Ideu fašizmu zase presadzoval Benito Mussolini, Giovani Gentile a Mario Palmieri, avšak bola známa aj v Chorvátsku, Maďarsku, Španielsku, Belgicku, Veľkej Británii, Rumunsku či Československu, kde vznikali fašistické organizácie.

O tomto období sa veľa učí v škole, avšak prístup memorovania sa informácií v školských laviciach nevyhovuje všetkým. Skvelým spôsobom, ako sa bezbolestne naučiť toho veľa aj o histórii predstavujú filmy. Prinášame vám zoznam tých najlepších filmov, ktoré staršie deti naučia o fašizme a nacizme viac, ako hodina dejepisu.

 

Pianista

Film Pianista je výborným filmom o osude klavírneho virtuóza a uznávaného interpreta Chopinových skladieb Wladyslava Szpilamana. V roku 1939 Nemci napadnú Poľsko a vojská prichádzajú aj do Varšavy, kde žije 28-ročný Wladyslav  a spolu s jeho rodinou je nútený podriadiť sa reštrikciám voči židovskej komunite. Nemecký nátlak sa zhoršuje, a rodine dochádzajú peniaze aj jedlo, sú donútení predať svoj majetok, vrátane klavíru. Nosenie Dávidových hviezd a predanie piana nie je však tým najhorším, čo túto rodinu stretne. Tým najhorším je až rozhodnutie o presune do uzatvoreného areálu- Varšavského geta.

 

 

Nehanební bastardi

Film od Quentina Tarantina, rozpráva príbeh Shosanne, ktorej pred očami vyvraždia členov jej rodiny a príbeh amerického poručíka Alda(Brad Pitt), ktorý plní spolu so svojou jednotkou  špeciálnu úlohu. Sú nútení nielen prežiť na nepriateľskom území, ale ešte aj zlikvidovať politickú elitu. Film ukazuje, čo sa stane, keď sa na jednom mieste stretnú dva geniálne plány pomsty.

 

 

Život je krásny

Taliansky film, ktorý sa odohráva v roku 1939. Taliansky čašník Guido prichádza z dediny do veľkomesta, kde sa zamiluje a narodí sa mu syn. Avšak Guido má židovský pôvod, čo sa ukáže ako nevýhoda po niekoľkých rokoch manželstva, kedy je spolu so synom odvlečený do koncentračného tábora. Guido sa však snaží svojho syna chrániť z každých okolností. Aby sa nedozvedel pravdu, predstiera, že koncentračný tábor je len hra, na konci ktorej ich oboch čaká odmena.

 

 

Lidice

Český film, ktorý je natočený podľa skutočných udalostí rozpráva príbeh o dedinke Lidice. Nemecká propaganda tají genocídu, avšak po atentáte na druhého muža ríše Heydricha, sú Lidice obvinené zo spolupráce s atentátnikmi a nemeckí okupanti sa rozhodnú celú dedinu vypáliť.  V júni 1942 boli Lidice vypálené, muži popravení, deti poslané do plynu a ženy do koncentračných táborov.

 

 

Hitler: vzostup zla

Film z Kanady natáčaný z veľkej časti v Čechách sa snaží byť sondou do Hilterovej duše. Zobrazuje život Hitlera od jeho mladých rokov, cez roky jeho štúdia a jeho vzostupu. Dostal sa od bezdomovectva až po písanie veľkých prejavov a k otvorenej diskriminácii. Zobrazuje jeho plány konečného riešenia, ale aj jeho najbližších spolupracovníkov a zoznámenie s Evou Braunovou. Avšak tento film okrem iného zobrazuje najmä to, že Hitler bol formovaný ľuďmi okolo neho.

 

 

Habermannův mlýn

Český film, ktorý sa zakladá na knihe od Josefa Urbana. Zobrazuje život pred vojnou, ktorý sám osebe nebol idylický. Bolo nevyhnutné, aby si ľudia vybrali a priklonili sa buď na stranu Nemecka alebo na stranu Čiech. Nepoddali sa len tí najsilnejší. Patril k nim aj podnikateľ August Habermann, ktorý nerobil rozdiely medzi Čechmi a Nemcami a bez predsudkov dal prácu každému. Po začlenení Sudet sa tlak zosilnil, avšak Habermann svoj názor nezmenil, neustále chránil Čechov a nechcel sa podvoliť ideológii. Nakoniec je však donútený rozhodnúť sa, následkom čoho sa stane cieľom českých ‘‘vlastencov‘‘, ktorý sa viac snažia obrať ho o majetok než o spravodlivosť. Príbeh verne zobrazuje hrôzy minulého storočia.

 

 

Chlapec v pruhovanom pyžame

Film je natočený podľa knihy Johna Boyna Chlapec v pásikavom pyžame. Hlavnou postavou je 8-ročný Bruno, syn nacistického dôstojníka, ktorého rodina sa presťahuje z Berlína na dedinu. Malý chlapec tým stratí všetkých kamarátov, cíti sa osamelý a jedného dňa zablúdi k neďalekej "farme". Tam spozná malého Shmuela, ktorý je oblečený do pruhovaného pyžama, rovnako ako rodinný kuchár, ktorý varí pre Brunovu rodinu. "Farma" je v skutočnosti koncentračný tábor. Film hovorí neobvyklým spôsobom o brutalite, nezmyselnosti a zničujúcich dôsledkoch nacizmu a vojny.

 

 

Čierna kniha

Film odohrávajúci sa podľa skutočných udalostí, odohrávajúci sa v posledných rokoch vojny rozpráva príbeh židovského dievčaťa Rachel, ktorá sa skrýva v okupovanom Holandsku. Zažila masaker celej svojej rodiny, čo viedlo k jej rozhodnutiu pripojiť sa k odboju. Jej úlohou je napojiť sa na veliteľstvo gestapa tým, že zvedie nemeckého kapitána. Film sa zahráva s tradičnými pohľadmi na nacistov a odboj, niekedy ich obrazy až úplne prevracia.

 

 

Diablova dielňa

Píše sa rok 1936 a ruský maliar Salmon sa cíti ako doma vo svete falšovania peňazí, hazardu a ľahkých žien. Avšak jeho šťastná karta sa otočí proti nemu, keď je zatknutý pri represiách voči Židom a prevezený do koncentračného tábora. Po piatich rokoch života, kedy čaká definitívny koniec, sa Salmon stane súčasťou špeciálnej skupinky väzňov, určených na falšovanie bankoviek. Tajným plánom Nemcov je zahltiť týmito bankovkami britský a americký trh a spôsobiť tým rozpad ekonomiky. Avšak z tajnej skupinky existuje len jedna cesta von, a tá vedie priamo do plynovej komory. Film je natočený na základe knihy Diablova dielňa od Adolfa Burgera, ktorý bol do tajného programu nasadený a podarilo sa mu prežiť.

 

Čítajte viac o téme: Film
Zdieľať na facebooku