Ženy s väčším zadkom sú pre mužov atraktívne a navyše majú inteligentnejšie deti, tvrdia vedci

  Foto: Bigstock

Pokiaľ máte väčšie pozadie a doteraz ste sa naň pozerali s nevôľou, už viac nemusíte. Podľa vedcov budú vaše deti inteligentnejšie ako ich rovesníci. Tuk uskladnený v tejto časti tela totiž prispieva k vývoju mozgu plodu i novorodenca. Navyše, patríte k najatraktívnejším ženám.

 

Ženy s väčším pozadím majú múdrejšie deti ako tie s malým zadočkom. To sú závery výskumu vedcov z americkej Pittsburghskej univerzity. Štúdia dokázala, že vývoj mozgu bábätiek závisí od množstva tuku, ktorý sa nachádza u mám v sedacej časti a stehnách. Jeho objem môže priamo ovplyvniť inteligenciu potomkov.

„Tuk v týchto častiach tela funguje ako sklad pre vývoj mozgu bábätka,“ uviedol William D. Lassek, autor knihy Why women need fat (Prečo ženy potrebujú tuk) pre The Sunday Times.

Tuk je zdrojom látky DHA, alebo kyseliny dokozahexaenovej, ktorá je, podľa neho, výnimočne dôležitá zložka ľudského mozgu. V mozgu tvorí omega-3 tuky, ktoré bábätká potrebujú pre vývoj nervovej sústavy a očí počas prvých šiestich mesiacov života.

DHA sa nachádza napríklad aj v materskom mlieku. Tuky v materskom mlieku, ktoré sa podieľajú na vývoji mozgu pochádzajú z väčšej časti práve zo zásob v matkiných stehnách a zadku. Matky práve vďaka týmto zásobárňam tuku dokážu posunúť cenné látky potomkom prostredníctvom dojčenia. Ženy so širšími stehnami majú tukov prirodzene viac. Sú dôkazy, že ony samy, aj ich deti sú vďaka tomu inteligentnejšie. Lassek uviedol: „Potrebujete veľa tuku na vytvorenie nervového systému a tuk v oblasti zadku a stehien obsahuje navyše DHA, ktorá je dôležitou súčasťou ľudského mozgu.“ Práve tento tuk sa drží na svojom mieste aj po pôrode, pretože naše telá sa vyvinuli tak, aby ho nazhromaždili a udržali čo najdlhšie, pre dobro našich detí.

 

Výhodou je postava presýpacích hodín

Podľa výsledkov štúdie má tuk v hornej časti tela negatívny dopad a tuk v dolnej časti tela, naopak, pozitívny dopad na zásoby polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom, ktoré sú potrebné pre rast a vývoj nervovej sústavy. Preto je pomer pásu a bokov, index WHR, (Waist to Hip Ratio), užitočný nástroj na zistenie množstva tuku a predpovedá poznávacie schopnosti u žien a ich potomkov.

Vyzerá to tak, že ženy sa prirodzene vyvíjajú, aby nazhromaždili tieto tuky a udržali ich, až kým sa dieťa nenarodí. Hoci to znie trochu pritiahnuté za vlasy, podľa vedcov je to podobné ako u medveďov, ktoré hibernujú alebo u veľrýb žijúcich v chladných arktických moriach.

Predchádzajúce štúdie tiež dokazovali, že ženy s takýmto typom postavy majú zvyčajne nižšiu hladinu cholesterolu a skôr vyprodukujú hormóny na metabolizovanie cukrov. Dôsledkom toho je, že zriedkavejšie trpia na vysoký cholesterol, srdcovo cievne ochorenia a cukrovku. Nie je však všetko stratené, pokiaľ vaše pozadie nemá rozmery ako Beyonce. Sú aj ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú inteligenciu vášho dieťaťa. Výskumy dokazujú, že najmä rybí olej, vitamín D a správna stimulácia prispieva k vývoju jeho mozgu.

 

Presýpacie hodiny sú atraktívne aj pre mužov

Štúdia tiež uvádza, že nezvyčajná zásobáreň tuku u žien, ktoré sú v reprodukčnom veku môže byť dôsledkom prirodzeného výberu pre schopnosť podporovať vývoj nervovej sústavy plodu a novorodenca. Tento tlak na výber bol oveľa slabší u našich najbližších príbuzných – opíc.  Znamená to, že jednoducho evolúcia zohrala svoju rolu vo formovaní ženskej postavy. Muži podvedome vnímajú väčšiu zásobáreň omega-3 tukov, ktorých úlohou je vyživovať ich potomstvo a zabezpečiť mu úspešný štart do života. Páčia sa im ženy typu Kim Kardashian či Jennifer Lopez, lebo im mozog prirodzene prikazuje splodiť čo najinteligentnejších potomkov.

 

Foto: stylenews.peoplestylewatch.com

 

Teóriu toho, že pre mužov sú zaujímavé ženy s úzkym driekom a širokými bokmi, podporujú viaceré ďalšie štúdie z minulosti. Jedna z nich uvádza, že atraktivita žien podlieha jednoduchému výpočtu WHR[1]. Optimálny pomer pásu a bokov je 0,70, čo znamená, že šírka pásu je približne 70% šírky bokov. Ženy s touto mierkou majú svoje krivky. Čím viac sa pomer WHR blíži k 0,80 a 0,90, krivky sa začínajú strácať. Napríklad WHR mužov sa v priemere blíži k 0,90. Zaujímavé je, že tento pomer funguje pri rôznych typoch postáv. Napríklad Beyoncé váži viac než Adriana Lima, Megan Fox, či Mila Kunis, ale všetky sa blížia k magickému číslu 0,70. Podobne na tom boli aj krásky z minulosti, ako Marylin Monroe, Twiggy, či Kate Moss.

 

Ďalšia štúdia sa zamerala na to, aký dôležitý je pomer drieku k bokom tak, že sledovala pohyb očí mužov pri pohľade na ženskú postavu[2]. Cieľom bolo zistiť, kam sa muži dívajú, keď sa pozerajú na ženy. Ukazovali im preto nahé ženské stojace postavy spredu a zozadu. WHR týchto žien bolo rôznorodé. Bez ohľadu na pózu jednotlivých účastníčok výskumu, muži sa zhodli v tom, že ženy s pomerom 0,7, sú najatraktívnejšie. Výsledky ukázali, že muži pri pohľade na ženskú postavu zozadu venovali pozornosť najmä pásu a zadku. Pri pohľade spredu sa ich oči zastavili na prsiach a následne na páse. Vedci uzavreli, že práve WHR je jedným z kľúčových prvkov pri rozhodovaní mužov o ženskej príťažlivosti, najmä pri pohľade zozadu. Na druhej strane, majiteľky ideálnych kriviek však majú aj viac sexuálnych partnerov, skôr začínajú s pohlavným životom a je väčšia šanca, že sa manželským radovánkam oddávajú aj mimo manželstva.



[1] Singh, D., Dixson, B. J., Jessop, T. S., Morgan, B. B., & Dixson, A. F. (2010). Cross-cultural consensus for waist–hip ratio and women's attractiveness.
[2] Dixson, B. J., Grimshaw, G. M., Linklater, W. L., & Dixson, A. F. (2010). Watching the hourglass: Eye tracking reveals men’s appreciation of the female form.
Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku