Ako povedať deťom pravdu o Ježiškovi

  Bigstock

Bolo to pred pár rokmi, keď ste sa ako rodičia rozhodli, že vašim deťom bude nosiť darčeky Ježiško alebo možno pod vplyvom americkej kultúry Santa. V podstate je to jedno, lebo na mene nezáleží. Tešili ste sa spolu s drobcami na vianočný stromček a ich rozžiarené oči pri rozbaľovaní darčekov. Akú čarovnú atmosféru ste mali doma! Tá zázračná bytosť, ktorá ich priniesla, opäť raz vedela, po čom detičky túžia. Lenže čo ak teraz stojí dieťa pred vami a so slzami na krajíčku sa pýta, či Ježiško naozaj existuje?


Určite nie ste sami. Každý rodič, ktorý nejaký čas podporoval detskú vieru v mystickú bytosť, ktorá v noci tajne splní želania a túžby najmenších, musí byť pripravený, že raz sa začne pátranie po pravde. Vaša citlivá odpoveď by mala zohľadniť vývojový stupeň dieťatka, premyslite si, či chce uistenie o vianočných zázrakoch alebo je už naozaj pripravené čeliť realite. „Naša Nina mala štyri roky, keď prišla zo škôlky s tým, že darčeky nenosí Ježiško, ale rodičia,“ hovorí Beáta. „Videla som, že mi visí na perách, čo odpoviem. Kútiky úst sa jej vykrúcali dolu a zadržiavala plač. Povedala som jej, že k iným deťom možno Ježiško nechodí, ale ja a tato sme sa s Ježiškom dohodli, že k nám chodiť bude.“

 

Rozprávka v skutočnom svete

Ak sú vaše deti väčšie a sú pripravené na pravdivú odpoveď, vysvetlite im situáciu. Neobviňujte sa, nehovorte si, že ste ich klamali toľko rokov a teraz vám nebudú veriť. Pripomeňte im svet z rozprávkových knižiek, ktorému istý čas verili. Žili v ňom ježibaby, lietajúce na metle, žaby, čo sa menili na princov, hovoriace kone, či mačky v čižmách. Spomeňte deťom, ako rady sa hrávali na princezné, či kráľov a ako veľmi si to užívali. Rovnaké je to aj s Ježiškom. Bola to zábava, no prišiel čas, keď vyrástli a svet vnímajú ináč.

Ježiško, podobne ako rozprávkové postavy, je skôr symbol. Predstavuje množstvo pozitívnych myšlienok, napríklad dobro, lásku, vzájomnosť, štedrosť, súcit s druhými, poukazuje na životné hodnoty a radosť z obdarúvania. Rozpovedzte deťom jeho príbeh od narodenia na Vianoce, návštevu troch kráľov, až po Veľkú noc, kedy sa opäť oslavuje jeho znovuzrodenie. Ak ste veriaci, môžete deťom povedať, že Ježiško má uďom pripomínať Boha a jeho lásku, keď poslal svojho syna na zem a on obetoval vlastný život pre ľudí.

Vysvetlite, že na celom svete si malé detičky rozprávajú legendy a príbehy o tom, kto im nosí darčeky. V Amerike je to Santa Claus, v Anglicku Father Christmas, v Nemecku Weihnachtsmann, v Taliansku Babbo Natale a vo Francúzsku Pere Noel.

Nezabudnite deťom pripomenúť, že hoci teraz vedia pravdu o Ježiškovi, môžu sa pridať k dospelým a pomôcť im pripraviť krásne a čarovné sviatky pre tých menších. Najdôležitejšie je zachovať tajomstvo o tom, kto číta listy Ježiškovi, ako sa darčeky dostanú pod stromček a kto ho večer ozdobuje. Sami môžu pripraviť neočakávané prekvapenie a na vlastné oči uvidia radosť mladších súrodencov.

 

Inšpiratívny list ako odpoveď

Pred niekoľkými rokmi napísala mama, spisovateľka Martha Brockenbrough, pre svoju dcéru krásny list, ako odpoveď na jej otázku. Dieťa sa vo svojom liste Santovi priamo spýtalo, či skutočne existuje. S dovolením spisovateľky vám ho dnes prinášame aj my. V originálnom znení v angličtine si ho môžete pozrieť v jej pripravovanej knihe, ktorá vyjde v roku 2017.

Napriek tomu, že v našich končinách sa listy častejšie posielajú Ježiškovi, ako inšpirácia určite poslúži.

 

Milá Lucy,

ďakujem ti za list. Dala si mi dobrú otázku: „Si Santa?“

Viem, že si už dlhšie chcela odpoveď a musela som sa nad ňou poriadne zamyslieť, aby som vedela, čo povedať.

Moja odpoveď znie – nie. Ja nie som Santa. Nikto nie je Santa.

Ja som ale tá osoba, ktorá ti prináša darčeky. Vyberám ich, balím do baliaceho papiera a dávam pod stromček, rovnako ako to robila moja mama pre mňa a jej mama pre ňu. (Áno, aj tato pomáha).

Viem si predstaviť, že jedného dňa to budeš robiť aj ty pre svoje deti a viem, že budeš milovať ten pohľad, ako ráno bežia dolu schodmi. Budeš milovať ten pohľad ako sedia pod stromčekom, ich tváričky osvetlené vianočnými svetielkami.

Ale toto ťa neurobí Santom.

Santa je väčší než ktokoľvek a jeho práca trvá dlhšie ako náš život. To, čo robí, je jednoduché, ale veľmi silné. Učí deti ako veriť niečomu, čo nemôžu vidieť alebo chytiť.

Je to namáhavá a dôležitá práca. Počas života budeš potrebovať naučiť sa veriť: v seba, svojich priateľov, svoj talent, svoju rodinu. Budeš potrebovať uveriť vo veci, ktoré nemôžeš zmerať alebo držať v ruke. Hovorím o láske, tej úžasnej sile, ktorá ti presvetlí život aj v najtmavších a najchladnejších momentoch.

Santa je učiteľ a ja som jeho žiačkou. Teraz už vieš tajomstvo, ako sa dostane do všetkých tých komínov počas Štedrého večera: pomáhajú mu všetci tí ľudia, ktorým naplnil srdcia radosťou.

S plnými srdiečkami ľudia ako ja a tato pomáhame Santovi, aby spravil to, čo by bolo inak nemožné.

Takže nie, ja nie som Santa. Santa je láska a zázraky a nádej a šťastie. Ja som v jeho tíme a teraz už aj ty.

Ľúbim ťa a vždy budem.

Mama

 

Nech sa rozhodnete povedať pravdu akýmkoľvek spôsobom, čaro spomienok na tie krásne časy detstva plného zázrakov pokračuje ešte dlho po tom, ako už deti poznajú pravdu.

 

Ako deťom vysvetliť pravdu o Ježiškovi?

  • Pripravte a na rozhovor a vopred si premyslite, aké otázky môže dieťa položiť.
  • Vypočujte si, čo sa vaše dieťa dozvedelo a čo si myslí. Podľa toho rozhodnite, či ho utvrdíte v tom, že Ježiško nosí darčeky alebo mu poviete pravdu.
  • Odhadnite, či bude dieťa pripravené a snažte sa rozhovor viesť počas roka, nie pár dní pred Vianocami.
  • Riešenie je samozrejme aj to, nehovoriť s deťmi o zázraku Vianoc a nechať to prirodzene odznieť alebo nech sa to nejako dozvedia samé.
  • Len preto, že sa dozvedel pravdu, nezostane váš syn či dcéra na celý život šokovaný a sklamaný s jazvami na duši.
Zdieľať na facebooku