Montessori doma: Všade dobre, doma najlepšie

  Ilustračná foto: Bigstock

Populárny prístup k výchove detí, ktorého základy položila Talianka Maria Montessori už začiatkom dvadsiateho storočia, je dnes rozšírený po celom svete najmä prostredníctvom škôlok a škôl. Definuje, ako sa k deťom správať, motivovať ich, podporovať a pri tom využívať ich prirodzené danosti v jednotlivých vývojových obdobiach. Do výchovných zariadení prináša tiež nové riešenia nábytkových zostáv tak, aby vyhovovali predovšetkým našim najmenším. Ako vyňať esenciu čistého a jednoduchého prístupu Montessori a uplatniť ju u vás doma? Skúste si zapamätať niekoľko kľúčových pravidiel a nechajte sa viesť vlastným estetickým cítením.

 

Tim Seldin, prezident Nadácie Montessori, v knihe How to raise an amazing child formuluje tri základné pravidlá správania sa k bábätkám:

1. Rešpektujte deti ako dokonalé a úplné ľudské bytosti.
2. Umožnite im čo najviac slobodného pohybu.
3. Aktívne im pomáhajte stať sa nezávislými tak, že pre nich vytvoríte bezpečné prostredie prispôsobené ich maličkému svetu tak, aby mohli poľahky skúmať ten veľký, náš.

 

Nemusíte hneď zariaďovať svoj byt nanovo. Aj s malými zmenami dosiahnete veľkú spokojnosť u maličkých ľudí. Poobzerajte sa pozorne vôkol seba a hneď si všimnete, že všetko je prispôsobené, logicky, nášmu pohodliu. Pre deti je tak umývadlo príliš vysoko, toaleta obrovská a nedočiahnu ani na vešiak na šaty.

V prvom rade myslite na bezpečnosť. Chcete predsa, aby sa dieťa mohlo slobodne pohybovať po celom byte, či dome bez toho, aby ste sa neustále obávali, ako si môže ublížiť. Prílišná úzkostlivosť vedie dnes rodičov k tomu, že zbytočne a neustále obmedzujú svoje dieťa. Najprv ho dajú do postieľky s bočnicami, potom do detskej sedačky, hojdačky, vysokej stoličky, ohrádky, kočíka, autosedačky a pod. Je úplne bežné, že rodičia upevnia dieťatko do vajíčka, ktoré potom pripnú do auta, vyberú ho a pripevnia na konštrukciu kočíka. Takto ho nosia bez toho, aby mu umožnili minimálny pohyb či kontakt s okolím. Na jednej strane je pochopiteľné, že rodičia sa obávajú o bezpečnosť maličkého, no na druhej strane si musia uvedomiť, že každá hodina strávená v nejakých popruhoch je stratená príležitosť. Ak by mu dali slobodu, batoľa si pohybom môže rozvíjať hrubú motoriku, silu, svalovú koordináciu a stimulovať dotykové zmysly. Našťastie dnes je na trhu množstvo predmetov, ktoré vám pomôžu pri bezpečnosti vášho domova. Klasikou sú kryty na zástrčky, ochrany rohov stola, zaistenie na okná, zábrany na schody či izby, do ktorých nechcete, aby deti chodili. Nenechávajte na zemi povaľujúce sa káble, zamknite skrinky, v ktorých sú čistiace prostriedky, umiestnite do vyšších šuplíkov nože, vidličky, nožnice. Varte na zadných horákoch a nezabudnite na revíziu domácich rastlín, niektoré môžu byť pre deti nebezpečné.

 

Spálňa

Malé deti môžu spať na nízkej postieľke alebo priamo na matraci na zemi. Takto sa môžu pohodlne vyplaziť aj priplaziť, kedykoľvek budú chcieť. Určite je pre nich zaujímavejšie vydať sa na prieskumnú výpravu po izbe, než byť za mrežami postieľky so zábranou. Nízka postieľka vám poslúži aj ako vhodná alternatíva k vysokým prebaľovacím pultom, z ktorých sa malý neposedník môže rýchlo skotúľať. Spálňu by ste mali ako prvú miestnosť v byte prispôsobiť detským potrebám a zariadiť ju s ohľadom na maximálnu bezpečnosť.

 

Detská izba

Namiesto skríň a skriniek siahnite po poličkách. Tam môže mať vaše dieťatko vyložené najobľúbenejšie knihy a hračky. Vizuálne stimulujúce prostredie sa ľahko udržuje upratané a aj najmenší sa rýchlo naučia, že po dokončení hry musia hračku upratať na svoje miesto. Nevykladajte do poličiek všetky hračky, nechajte vonku len zopár najobľúbenejších a ostatné rozdeľte do dvoch či troch setov, ktoré môžete obmieňať každý mesiac. Dajte deťom do izby maličký stôl a stoličky, budú si môcť na nich pohodlne čítať, kresliť a pracovať.

Deti nepotrebujú veľa hračiek. Na začiatku im stačí niekoľko krásnych, napríklad drevených hrkálok, jedno či dve látkové zvieratká. Ani neskôr, do troch rokov, nemusíte kupovať drahé hračky na baterky. Základné pravidlo pri výbere hračiek je, že im dáte také, s ktorými sa zahrajú aktívne, nie také, pri ktorých pasívne sedia a pozerajú, čo hračka robí. Ideálne sú kocky, vláčik, korálky.

Na steny, približne vo výške detských očí, zaveste krásne maľby, napríklad malých detí alebo zvieratiek. Vyhnite sa lacným plagátom s motívmi televíznych šou. Nezabudnite nechať miesto aj pre výstavku ich vlastných kresieb.

Hudba by mala byť každodennou súčasťou detského sveta. Dajte im do izby stereo a niekoľko nosičov s klasikou hudbou, príjemné sú napríklad gitarové sóla, harfa, či bambusová flauta. Ak budú deti väčšie, naučte ich ovládať zariadenie, nech si hudbu púšťajú samy.

 

Kuchyňa

Pokiaľ je to len trošku možné, dovoľte deťom pomáhať vám v kuchyni. Už od dvoch rokov im môžete vyčleniť malý stolík alebo priestor na linke, kde môžu miesiť cesto, prípadne dolievať do hrnca studenú vodu. Spodnú zásuvku vyhraďte pre nich, môžu tam mať svoje tanieriky, misky, poháriky a príbor. V chladničke im dajte na najnižšiu poličku jabĺčka, banány, či jogurt. Takto si budú vedieť otvoriť dvierka a vybrať si, na čo majú chuť.

 

Kúpeľňa

Dobre sa poobzerajte, ako by sa dala prispôsobiť malým rúčkam a nôžkam. Drobec by mal sám dosiahnuť na umývadlo, pustiť si vodu, vziať do ruky zubnú kefku a pastu. Položte alebo zaveste jeho uteráčik tak, aby ho bez problémov mohol kedykoľvek použiť. Rodičia väčšinou ponúknu deťom schodík, len dajte pozor, aby bol dostatočne veľký s protišmykovým povrchom.

 

Chodba

Navŕtajte do steny háčiky vo výške detských očí tak, aby si mohli zavesiť kabátik, keď prídu z ihriska. Tiež im môžete pripraviť malú lavičku, na ktorú si môžu sadnúť a vyzuť si topánočky.

Čítajte viac o téme: Montessori výchova a vzdelávanie
Zdieľať na facebooku