Ako vychovať sebavedomé deti v súčasnej kultúre posadnutej lajkmi

Sebavedomie detí v dobe sociálnych médií je veľmi ľahko zraniteľné.
Sebavedomie detí v dobe sociálnych médií je veľmi ľahko zraniteľné. / Foto: exels

Ak sa obávate sa, že sebavedomie vášho dieťaťa príliš závisí od uznania na sociálnych sieťach musíte mu pomôcť vypestovať sebadôveru  v reálnom svete. 

 

Vyzerá to tak, že sebaúcta ľudí je v dnešnej dobe závislá od sociálnych sietí. Získať uznanie na sociálnych sieťach je cieľom mnohých dospelých, tínedžerov a dokonca aj detí. Pri všetkej snahe byť čo najlepším v online svete, môže byť pre rodičov náročné priviesť deti k tomu, aby sa viac sústredili na ten skutočný svet a dokázali ch rozlíšiť.

„Deti dnes často merajú svoju hodnotu v ‚lajkoch‘,“ hovorí odborníčka na rodičovstvo Laurie Wolk, autorka knihy Dievčatá chcú mať lajky: Ako vychovať sebavedomé dievčatá tvárou v tvár šialenstvu na sociálnych sieťach. Je preto veľmi dôležité, aby rodičia rozumeli digitálnemu svetu, v ktorom naše deti žijú, ale vychovávali ich tak aby sa stali vedomou súčasťou fyzickej reality. Rodičia musia pochopiť, že zakázať používanie týchto platforiem nie je riešenie. Ako hovorí Caroline Knorr, hlavná redaktorka neziskovej organizácie, ktorá sa venuje podpore detí vo svete médií a technológií: „využívanie týchto sietí môžu pomôcť vo vzdelávaní a neskôr aj v kariére, takže deti musia vedieť, ako tieto nástroje používať bezpečne a zodpovedne. Musíte prísť na to, ako môžu vaše deti internet a sociálne siete začleniť do svojho života pozitívnym spôsobom.“

 

Základné pravidlá používania sociálnych médií

 

1. Stanovte si 50% pravidlo pre používanie sociálnych médií pri každodenných aktivitách a počas rodinných chvíľ. Ak sa chystáte na rodinnú túru, dovoľte im stráviť časť svojho času napríklad fotením selfie, ale snažte sa nepoužívať telefóny aspoň polovicu času, aby ste si užili kvalitný rodinný čas. Rozprávajte sa o tom, že spoločenská úcta nie je založená výlučne na reakcii priateľov a verejnosti na sociálnych médiách.


2. Porozprávajte sa so svojimi deťmi o dobrom a zlom využití sociálnych médií. „Je dôležité, aby rodičia uznali hodnotu a význam sociálnych médií a nezavrhli ich,“ hovorí Caroline Knorr. Je to do veľkej miery svet našich detí a sú ním skutočne ovplyvnené pretože sa doňho už narodili.


3. Presadzujte u detí riešenie osobných konfliktov v reálnom svete. Pretože sebadôvera pochádza zo skúseností v skutočnom svete deti musia veci riešiť osobne a nie cez obrazovku. Keď deti zažijú konflikt s priateľom, rodičia by mali trvať na tom, aby dokázali viesť ťažšie osobné rozhovory a rozvíjať tak v reálnom živote komunikačné a vzťahové zručnosti. Je to nepríjemné a ťažké, ale naučí ich to prekonať strach z riešenia problémových situácií. Deti totiž strácajú tieto dôležité komunikačné zručnosti a jediný spôsob, ako sa v nich zlepšiť, je cvičiť ich.


4. Diskutujte o rozdieloch medzi reálnym svetom a tým, čo zobrazujú sociálne médiá. Deti by sa mali učiť zdravej miere skepticizmu, najmä v online prostredí, aby sa naučili, že to, že niekto niečo naznačuje, neznamená, že je to realita. Vedomosť, že sociálne médiá sú upravenou snímkou ​​života niekoho iného, by mala pomôcť zmierniť negatívne pocity.


5. Povzbudzujte svoje deti, aby sa pripojili k online komunitám, ktoré nie sú založené na povrchných činnostiach. Dobrovoľníctvo, zvieratá, príroda, veda, technológie, šport, zdravá strava, čokoľvek, čo vaše dieťa zaujíma. Samozrejme by rodičia mali zvládať riziká a učiť svoje deti bezpečným internetovým návykom, ale drvivá väčšina ľudí, s ktorými deti prídu do kontaktu nie je zlá. 

 

6. Nájdite spôsoby, ako by v reálnom svete mohli deti zažiť tie pocity, po ktorých tak túžia na sociálnych sieťach. Vysvetlite im, že v reálnom živote musí každý človek na sebe pracovať, zlepšovať sa či pomáhať iným, aby si zaslúžil uznanie, rešpekt, obdiv.

 

Rodičia si musia uvedomiť, že pre deti, či tínedžerov je svet prostredníctvom sociálnych médií reálnym svetom, v ktorom bežne komunikujú so svojimi priateľmi. Je však na rodičoch, aby im ukázali čo je ešte v poriadku, a kedy sú sociálne siete nebezpečné či naopak nedôležité. Sústreďte sa na reálny život, reálne zážitky a svet v online prostredí ich tak veľmi lákať nebude.

Zdieľať na facebooku