Český dokument V síti odhaľuje šokujúce fakty o zneužívaní detí na internete

Český dokument V síti odhaľuje sexuálne obťažovanie detí na internete.
Český dokument V síti odhaľuje sexuálne obťažovanie detí na internete. / Foto: reporofoto YouTube

Viete, čo vaše deti robia, ked sú hodiny zavreté vo svojej izbe a sú na internete? Český dokument V síti sa pozrel zblízka na sexuálne zneužívanie detí online.

 

Sexuálne obťažovanie detí je dnes ďaleko ľahšie ako kedykoľvek predtým. Nebezpečná už nie je pre deti ulica, ale oline priestor, kde trávia bez dozoru hodiny denne a kde sa k deťom dostávajú cudzí dospelí ďaleko ľahšie, s väčšou dôverou a dokážu to robiť nepozorovane. Sexuálni predátori dnes obťažujú deti na internete bez toho, že by to rodičia čo i len tušili. Na túto silnú tému poukazuje aj pripravovaný český dokument V síti.

 

Virálne video nestačí

Pôvodne malo ísť len o krátke video na zákazku pre súkromnú firmu. Režiséra Víta Klusáka oslovila jedna spoločnosť, či by nenatočil virálne video, ktoré by naliehavým spôsobom upozorňovalo na to, ako rastú počty detí, ktoré sú na českom internete zneužívané. Vít Klusák spolu s kolegyňou Barborou Chalupovou preto začali skúmať tento jav. Vytvorili si na niekoľkých internetových serveroch falošné profily dôveryhodne vyzerajúceho 12-ročného dievčaťa Týnušky a čakali, čo sa bude diať.

Vymyslené 12-ročné dievča behom pár hodín oslovilo viac ako 80 mužov vo veku 26 až 63 rokov. V drvivej väčšine s výzvami k spoločnej masturbácii pomocou videohovoru. Mnohí z nich bez akéhokoľvek upozornenia posielali fotografie svojich genitálií, prípadne odkazy na najrôznejšie druhy porna. Štyria muži sa ešte v ten večer uspokojovali pred webkamerou, bez toho, aby sa im dievča vôbec ukázalo.

 

 

 

Boli v šoku

Klusák a Chalupová boli v šoku, ako vyzerá realita a rozhodli sa, že to, čo videli, nemôže zostať len v krátkom virálnom videu. Fenomén preto spracovali do celovečerného dokumentárneho filmu, ktorý nakoniec vzniká v spolupráci s Českou televíziou. Dôležitosť témy si takýto priestor podľa nich jednoznačne vyžaduje. A hoci sú pred dokončením filmu, chýbajú im ešte financie. Podporiť dokončenie tohto filmu možno v rámci kampane na platforme Hithit. Režisér sľubuje, že pokiaľ získajú dostatočnú čiastku, vyberú sa v rámci osvetovej kampane s cieľom prevencie aj na školy.

 

Realita rodičov zaskočí

Film zachytáva psychosociálny experiment, ktorý zobrazuje, s čím sa v online priestore stretávajú 11 – 13-ročné deti. Virtuálni predátori sa často skrývajú za falošným profilom rovesníkov, čo im umožňuje ľahšie nadviazať kontakt s dospievajúcimi deťmi. Pomocou osvedčených stratégií si časom získajú dôveru detí a snažia sa od nich vymámiť obnažené selfie fotografie.  Akonáhle sa im to podarí, začnú dieťa vydierať, že fotky zverejnia na Facebooku alebo rozšíria na škole.

Natáčanie prebiehalo v štúdiu, kde boli vytvorené detské izby pre tri dospelé herečky, ktoré však mali výzor 12-ročných dievčat a pôsobili naivným dojmom. Dokázali presvedčivo detsky komunikovať prostredníctvom webkamier s predátormi. Celé natáčanie bolo pod dohľadom psychológov, sexuológov a právnikov. Tvorcovia niekoľkokrát tiež komunikovali s políciou. Identitu predátorov dokumentaristi neodhalili priamo. Ich tváre upravili počas postprodukcie tak, aby zostali zaostrené len ich oči a ústa.

Súčasťou dokumentov sú aj zábery z osobných stretnutí dievčat s predátormi pod dohľadom ochranky. Stretnutie natáčalo šesť kamier.

 

Čítajte viac o téme: Sexuálna výchova
Zdieľať na facebooku