Aj nenápadné maličkosti dokážu zničiť vzťah

Mnoho psychológov upozorňuje na to, že rozpad vzťahov môžu spôsobovať aj nenápadné veci, ktoré sa na prvý pohľad javia ako úplne neškodné.
Mnoho psychológov upozorňuje na to, že rozpad vzťahov môžu spôsobovať aj nenápadné veci, ktoré sa na prvý pohľad javia ako úplne neškodné. / Foto: Bigstock

Ľudia si zvyčajne myslia, že vzťah dokážu zničiť hlavne veľké nedorozumenia, ako je napríklad nevera, žiarlivosť, násilie, alkoholizmus, nedostatok financií či nesúlad pováh a podobne. Mnoho psychológov však upozorňuje na to, že rozpad vzťahov môžu spôsobovať aj nenápadné veci, ktoré sa na prvý pohľad javia ako úplne neškodné.

 

Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah vyžaduje mnoho úsilia. A tiež je potrebné poznať určité zákonitosti, ktoré vo vzťahoch fungujú a ktoré nie. Ak chcete, aby vám vzťah vydržal, mal by byť postavený na pevných základoch a o tie je potrebné sa aj nepretržite starať. Len vďaka tomu totiž vytvárate šancu, že dokážete prekonať všetky ťažkosti, nedorozumenia a starosti, ktoré prináša život. Samozrejme, nič v tejto oblasti nefunguje na sto percent, lebo každý človek je jedinečný. Neexistujú presné návody na to, ako si vzťah udržať, ale psychológovia a terapeuti, ktorí denne pracujú s ľuďmi, vedia približne povedať, čo pomáha formovať dobré vzťahy a na čo si treba dávať pozor. Dnes sa pozrieme na niekoľko vecí, ktoré sa na prvý pohľad nejavia ako problém, ale keď sa dlhodobo neriešia, môžu prerásť až k rozpadnutiu vzťahu.

 

1. Nestretávate sa s priateľmi a s rodinou

Pre manželov je veľmi dôležité tráviť spolu čas, neodmietajte však tiež stretnutia s priateľmi alebo s rodinnými príslušníkmi. Psychológovia upozorňujú na túto skutočnosť preto, lebo  jeden človek nemôže uspokojiť všetky naše sociálne potreby. Takže ak sa občas stretnete s kamarátkami a kamarátmi v kaviarni alebo si s bývalými spolužiakmi zatancujete na rockovom koncerte, je to výborná vec pre vašu psychiku. Na tieto podujatia môžete chodiť spolu, ale nič sa nestane, keď sa so svojimi kamarátmi stretnete aj sami bez partnerky či partnera. Znamená to, že jeden druhému poskytujete určitý potrebný priestor slobody. Tento druh dôvery môže váš vzťah len zlepšiť. Priateľstvo a stretnutia s inými ľuďmi vám umožňujú rozširovať vlastné životné skúsenosti o zážitky iných ľudí. Aj takto si môžete obohacovať svoje vedomosti a môžete tiež získať iný pohľad aj na vlastné problémy, na váš život. A niekedy vďaka priateľom či širšej rodine si ešte viac začnete vážiť to, čo vám život dáva.

 

2. Nespolupracujete pri domácich prácach

Ak jeden z partnerov sa sám stará o domácnosť, ak po svojej práci nastupuje na druhú smenu doma v kuchyni, samozrejme to má za následok problémy a vzťah sa pokazí. Jeden psychologický výskum ukázal, že dvojica, v ktorých všetky domáce povinnosti ležia na pleciach len jedného z ich členov, má horší vzťah a tiež sexuálny život. Tie dvojice, ktoré si dokážu domáce práce spravodlivo rozdeliť, mávajú krajší partnerský vzťah. Nejde o to, kto z dvojice je väčší neporiadnik a kto je ten poriadkumilovnejší. Dôležité je, nakoľko je poriadkumilovný tolerantný a trpezlivý a nakoľko je neporiadnik ochotný po sebe upratať. Ak sa tejto problematike nevenujete a považujete ju za nepodstatnú, urážky a pocity krivdy sa môžu nenápadne hromadiť. Ak to trvá veľmi dlho, môžete spôsobiť veľké problémy vo vzťahu. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité vedieť sa úprimne porozprávať a dohodnúť sa na pravidlách.

 

3. Podceňujete dôležitosť dotykov

Ak sa jeden druhého dotýkate len veľmi zriedka, došli ste možno vo vzťahu do štádia, kedy sa vzájomným dotykom venujete iba pri zvláštnych príležitostiach. Možno si dáte pusu už len na Vianoce, narodeniny a na dovolenke. Psychológovia upozorňujú, že pohladenie, bozky a objatie by sa mali stať každodennou súčasťou života. Aj takýmto spôsobom dávate partnerovi či partnerke najavo, že rovnako teraz ako pred rokmi, je pre vás príťažlivý(á).

 

4. Podliehate zlému vplyvu okolia

Vo vašom bezprostrednom okolí sa môžu diať rôzne veci. Možno v susedstve žije pár, v ktorom jeden druhého podvádza. Alebo máte susedov, kde manžel nepomáha pri výchove detí alebo sa venuje len svojim záľubám a nevenuje sa rodine. Keď tomu, čo neustále vidíte, venujete svoje myšlienky a pozornosť, môže sa stať, že postupne z týchto nesprávnych vzorcov správania prevezmete niečo aj do vlastného života. Ak si vaša blízka kamarátka ustavične len sťažuje na manžela alebo sa za jeho chrbtom venuje rôznym iným vzťahom, ak ste ľahko ovplyvniteľná a nemáte dostatočne nastavené vlastné hranice, môže sa stať, že v myšlienkach sa budete tomu veľmi venovať a keď nastane vo vašom vzťahu problém, budete myslieť na to, ako rieši problémy vaša priateľka, teda napríklad únikom do iných vzťahov. Často sa to deje veľmi nenápadne a pomaličky. Naopak, ak sa vo vašej blízkosti nachádzajú dvojice, ktoré si dokázali vybudovať dlhodobý, dôverný, srdečný a priateľský vzťah, ich príklad je pre vás inšpiráciou a vášmu vzťahu to môže pomôcť.

 

5. Nemáte čas na úprimnú a dôvernú komunikáciu

Šťastné páry sa spolu rozprávajú o mnohých veciach. Vyhýbajú sa krátkej a nudnej konverzácii, ktorá veľmi nezbližuje, ale otvárajú množstvo zaujímavých tém, ktoré ich život posúvajú dopredu. Aj vďaka kvalitnej komunikácii majú partneri pocit, že naozaj patria k sebe. Vynaložte preto trochu úsilia, aby ste sa so svojím partnerom (partnerkou) porozprávali o nejakých zaujímavých témach, ktoré dokážu budovať hlboké puto medzi vami. Rozprávajte sa o svojich pocitoch, o tom, čo ste zažili, s kým ste sa stretli, o povinnostiach v domácnosti, v práci a podobne. Veľa sa pýtajte. Domnienky vytvárajú pravdu, ktorá vôbec nemusí byť totožná so skutočnosťou. Domnienky dokážu ublížiť, správna odpoveď na otázku môže posúvať vpred. A tak je to aj vo vzťahoch. Ak cítite neistotu alebo máte pocit, že sa vo vzťahu niečo nevhodné deje, radšej sa vždy opýtajte, čo sa stalo. Nemá zmysel sa uzatvárať, hnevať sa a predstavovať si niečo, čo vôbec nemusí súvisieť s realitou. Ak partner pracuje v zahraničí alebo mimo mesta, nezabudnite spolu denne telefonovať a písať si správy. Aj táto forma komunikácie veľmi zbližuje. Hovorte si „mám ťa rád/a“ každý deň. Poprajte si každé ráno krásny deň. Počas dňa, ak sa to dá, napíšte si aspoň jednu správu. Toto všetko povzbudzuje, dodáva energiu a robí deň krajším. Každý večer poprajte jeden druhému dobrú noc, a to aj vtedy, keď nemáte dobrú náladu alebo ste sa aj pohnevali. Vášmu partnerovi/partnerke dávate tak najavo, že bez ohľadu na to, ako veľmi ste na neho napríklad aj nahnevali, váš vzťah je pre vás dôležitý. Vypovedá to aj o tom, že vás spája niečo oveľa pevnejšieho a dôležitejšie, ako je jedna hádka.

 

6. Máte pocit, že ste už len spolubývajúci (a)

Tento pocit vzniká vtedy, keď muž a žena cítia, že vedú paralelné životy, že ich spája iba spoločný byt, účty a deti. Ak ste sa v tejto pasci ocitli, musíte urýchlene nájsť niečo, čo vášmu vzťahu navráti energiu a vášeň. Určite nájdite niečo spoločné, čo vás oboch poteší a zaujíma. Môže to byť čokoľvek, dôležité však je, aby to zaujímalo vás oboch.  Myslite na svoj spoločný čas, ktorý  by  ste mali prežívať zmysluplne. Je dobré mať niečo, čo vytvára spoločné zážitky, radosť a spokojnosť. Či už je to sledovanie filmov alebo nejaký šport. Ak sa stane, že dvojica nemá spoločné záujmy, pretože obľúbená činnosť toho druhého sa zdá nezaujímavá, tak aj napriek tomu je dôležité urobiť všetko pre to, aby ste sa navzájom podporovali. Keď budete rešpektovať veci, ktoré váš partner miluje, tak mu tým prejavíte dôveru a podporu. Ešte v období vzájomného spoznávania sa, je dôležité  rozprávať sa o svojich snoch a cieľoch a nevysmievať sa zo snov toho druhého. Ideálne je, keď nájdete spôsob, ako sa dajú vaše dve cesty spojiť alebo doplniť. Takto sa vyhnete pocitu, že vás už nič nespája. Vďaka spoločným záujmom uvidíte svojho partnera v novom svetle, zažijete veľa zábavy a oživí sa i vaša konverzácia. Výborný je napríklad šport. Vďaka nemu sa budete cítiť zdravo a spokojne. Tieto dva elementy vás budú motivovať k fyzickému výkonu i po ťažkom a dlhom dni v práci. Úžasná je tiež turistika. Spojenie pohybu v prírode spojené s rozhovorom je skutočným balzamom na dušu. Alebo vyskúšajte spoločné študovanie nového jazyka alebo začnite navštevovať tanečný kurz. Najdôležitejšie je, že budete spolu. Plánujte si spoločné chvíle a zábavu s vaším partnerom (partnerkou). Váš vzťah to veľmi obohatí a zažijete spolu veľa radosti a pekných chvíľ.

 


Zdroje:
Chapman Gary: To keby sme vedeli... pred svadbou!
Nicky Lee Sila Lee: Kniha o manželstve
Andrew G. Marshall: Ľúbim svojho partnera, ale...
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku