Ako sa bezbolestne „odmilovať"?

Niekedy je to s láskou tak, že srdce si žiada jedno, ale rozum hovorí niečo úplne iné.
Niekedy je to s láskou tak, že srdce si žiada jedno, ale rozum hovorí niečo úplne iné. / Foto: Bigstock

Človek sa niekedy zamiluje veľmi rýchlo. V podstate ani nevie ako. Ale čo robiť v prípade, keď cítite, že vzťah nie je úplne v poriadku a vy viete, že sa musíte od partnera odpútať?

 

Niekedy je to s láskou tak, že srdce si praje jedno, ale rozum hovorí niečo úplne iné. Ako tento rozpor vyriešiť? Ako si uľahčiť rozhodnutie a urobiť to, o čom ste už dávno presvedčení, ale bojíte sa bolesti, ktorá v súvislosti s odchádzajúcou láskou prichádza? Možno vám pomôže niektorý z nasledujúcich krokov.

 

1 | Napíšte si zoznam vecí, prečo ste sa rozhodli vzťah ukončiť

Najprv si všetko napíšte a potom si vety čítajte stále dookola vždy, keď na vás príde smútok, či keď vám daná osoba začne chýbať. Nedajte sa oklamať falošnými predstavami a nádejami. Nebude to iné. Dospelí ľudia sa nemenia. Sú takí, akí sú. Len tí, ktorí cielene a intenzívne na sebe pracujú, často i pod vedením odborníkov, sa dokážu po dlhej dobe meniť. Ale to sa stáva málokedy. Ak vám výrazne prekážajú určité veci, tak ten človek ich bude mať väčšinou vždy.

 

2 | Naučte sa rozoznávať druhy lások

Láska môže byť akýmsi druhom spojenia, môžete mať pocit, že ste sa stretli s druhou polovicou svojej duše. Je to veľký dar, keď aj po rokoch cítite, že je to naozaj tak. Ale musíte si uvedomiť, že niekedy ide iba o chvíľkové stavy, ktoré nemusia trvať navždy a že ide skôr o vášeň ako o skutočnú lásku. Existujú rôzne druhy lások. Niekto vás miluje tak, že by pre vás urobil čokoľvek, aby si vás udržal. A ďalší  človek vzťah berie tak, ako to je. Je rád, že vás má, ale nie je z toho úplne paf. Hovorí sa, že ak vás niekto nemiluje tak, ako si predstavujete, neznamená to, že vás nemiluje, ako najviac dokáže. Rovnako tiež platí, že niekedy v živote milujeme viac, inokedy menej. Málokto dokáže milovať jedného partnera počas celého života rovnakou intenzitou. A tiež málokto dokáže milovať rovnako dvoch rôznych ľudí. Najbežnejšie druhy lások sú tieto:

 

Láska s požiadavkami

Tento typ lásky pozná  veľké množstvo ľudí.  Túto lásku dávame alebo prijímame vtedy, keď sú splnené určité požiadavky. Sprevádzajú ju napríklad tieto vety: „Ak  pôjdeš so mnou na dovolenku, ktorú vyberiem ja, budem  ťa mať rád. Ak  budeme bývať v mojom meste, budem ťa mať rád. Ak vyhovieš mojim predstavám, tak...“ Motivácia pri tomto druhu lásky je sebecká. Jej účelom je získať niečo výmenou za lásku.

 

Láska s dôvodmi

Druhým druhom lásky je láska, ktorú voláme aj láska s dôvodmi. Touto láskou je človek milovaný pre niečo, čím je, čo má alebo čo robí. Inými slovami, táto láska vzniká na základe určitých hodnôt alebo kvalít partnera. Milujem ťa, lebo si krásna. Milujem ťa, lebo máš krásne svaly. Milujem ťa, lebo sa môžem na teba spoľahnúť. Milujem ťa, lebo si slávna. Milujem ťa, lebo si výborný športovec.

 

Láska bez podmienok

Našťastie však existuje čistá láska bez podmienok. Táto láska hovorí: „Jednoducho ťa milujem a ani neviem prečo. Budem ťa milovať aj keď sa s tebou stane čokoľvek. Nič neohrozí našu lásku, vždy ťa budem milovať.“ Táto láska nie je na nič viazaná. Jednoducho existuje, plynie v čase a v priestore. Pri tomto druhu lásky môžeme niekoho milovať aj vtedy, keď si to ničím výnimočným nezaslúžil a tiež vtedy, keď pre nás nič výnimočné neurobil. Osobu milujeme preto, lebo existuje. V takomto vzťahu neexistujú dôvody na obavy, neistotu, nátlak, závisť alebo žiarlivosť.


3 | Poučte sa z danej situácie

„Odmilovať“ sa veru vôbec nie je jednoduché, najmä keď vás srdce stále ťahá tým istým smerom. No účinný spôsob, ako to urobiť, je poučiť sa z toho, čo zlé, nepríjemné ste s danou osobou prežili a snažte sa to reálne ešte raz analyzovať. Detailne si predstavte nepríjemné situácie a položte si otázku, či by ste ich chceli prežívať aj naďalej. Predstavte si, že môže existovať aj niečo lepšie a že vy na  máte právo prežiť to.

 

4 | Odpútajte sa

Daný človek už nebude vo vašom živote tak ako doteraz. Prestaňte ho preto sledovať na sociálnych sieťach. Prestaňte sa naňho neustále vypytovať. Prestaňte sa starať o to, čo robí, s kým a kde. Táto forma odpútania bolí najviac, ale pomáha najlepšie. Nájdite si nejakú novú záľubu, ktorej sa začnete venovať. Vymyslite si nejaký tvorivý projekt a možno stretnete aj nových ľudí, ktorí budú pre vás novou inšpiráciou a vy nebudete stále myslieť na starú lásku.

 

5 | Nepotláčajte emócie

Nebráňte sa smútku. Buďte smutní, plačte, prežívajte bolesť. Dovoľte si to cítitiť v celom tele. Doprajte si presne toľko času, koľko potrebujete. A potom to všetko nechajte odísť. Mnohé výskumy zistili, že keď sú emócie potláčané alebo ignorované, tak v človeku iba silnejú. Čím viac sa situáciu snažíte ignorovať, tým viac na ňu myslíte. Možno si myslíte, že máte kontrolu nad vlastnými emóciami, ale v skutočnosti je to presne naopak a kontrolujú vás vaše emócie. Keď schovávate svoje emócie, prichádzate o schopnosť vyrovnať sa s realitou. Často sa ľudia niečomu vyhýbajú, pretože sa boja.

 

6 | Nebojte sa, keď si opäť spomeniete na danú osobu

Hodiť celú lásku za hlavu, jednoducho zabudnúť na daného človeka a „odmilovať sa“ nie je jednoduché. Vlastne je to celkom dlhý proces, ktorý si vyžaduje čas .Trvá to aj niekoľko mesiacov. Preto sa netrápte, ak vám myšlienky zablúdia k danej osobe. Je to normálne a prirodzené. Neupadajte však do dlhodobého sentimentu. Nespomínajte len na to dobré, ale spomeňte si aj na zlé veci, kvôli ktorým ste sa rozišli.

 

7 | Nepremýšľajte a neanalyzujte bývalý vzťah často

Jediná vec, na ktorú si však musíte dať pozor je, aby vám myšlienky neskĺzavali k danej osobe až príliš často. Nikdy sa cez to neprenesiete, pokiaľ budete sedieť doma a neustále premýšľať nad daným človekom. Choďte von, športujte, tvorte nové veci, vzdelávajte sa v tom, čo vás naozaj baví, zabávajte sa...

 

8 | Uvedomte si, že vzťah bol dôležitou súčasťou vášho životného príbehu

Príbehy života sú už raz také. Jedna udalosť strieda druhú. Život je plný neočakávaných zvratov, stretnutí a postáv. Uvedomte si, že daná osoba bola veľmi dôležitou súčasťou vášho života, no váš život pokračuje ďalej. Hovorí sa, že každý človek vstupuje do nášho života preto, aby nás niečo naučil a aby sme si niečo dôležité uvedomili. Každého považujte za veľký dar, ktorý vás mal v niečom posunúť ďalej. V každom vzťahu sa buď niečo nové naučíte, alebo si niečo dôležité uvedomíte.

 

9 | Nespájajte sa s danou osobou

Prestaňte premýšľať v dimenziách MY. Zostali ste VY a daná osoba. Prestaňte si vás dvoch v hlave neustále spájať. Dobre viete, že tieto predstavy sú nereálne a zbytočne vo vás vyvolávajú smútok.

 

10 | Nesnažte sa situáciu urýchliť

Niekedy to je tak, že čím viac sa snažíte, tým je všetko len horšie. Neponáhľajte sa, nesnažte sa zo všetkých síl, aby ste na danú osobu zabudli v priebehu niekoľkých dní. Jednoducho žite svoj život tak ako doteraz, vykonávajte presne tie isté činnosti, sem-tam urobte niečo spontánne a uvidíte, že príde deň, keď už danú osobu nebudete milovať.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku